Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2008 - Anul XIII, nr. 178 (3859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UNNPR: Proprietatea asupra unui imobil se poate obţine fără notar, dar nu şi terenul aferent

Joi, 31 Iulie 2008 (16:42:59)

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) susţine că dreptul de proprietate asupra unui imobil poate fi înstrăinat fără acte notariale, prin contract de vânzare cumpărare în formă neautentică, nu însă şi terenul aferent, şi apreciază că procedura ar creea " efecte dezastruoase".

  "Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) susţin că dreptul de proprietate asupra unui imobil, fără terenul aferent, poate fi înstrăinat prin alte acte decât cele autentice (notariale), această posibilitate existând chiar de pe vremea comunismului. Atunci, dreptul de proprietate asupra imobilelor se putea transmite în baza actelor sub semnătură privată – chitanţele – consecinţa juridică a acestora fiind creşterea numărului de procese până la aglomerarea peste normal a instanţelor, şi de aici durata excesiv de lungă în care cineva reuşea să dobândească dreptul de proprietate", se arată într-un comunicat al UNNPR.

Notarii consideră că încheierea unor tranzacţii imobiliare fără formă autentică ar creea efecte "dezastruoase" pentru siguranţa circuitului juridic al imobilelor.

"Este falsă ideea prin care se susţine că, prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în formă neautentică, urmat de o eventuală hotărâre judecătorească care să dispună intabularea dreptului de proprietate pe numele cumpărătorului, s-ar plăti taxe mai mici. Aici apare capcana pentru vânzător şi probleme mai târziu şi pentru cumpărător, deoarece Codul Fiscal prevede că se va încasa impozit pe tranzacţie imobiliară de 2 sau 3 la sută şi de la vânzătorii care înstrăinează dreptul de proprietate prin alte acte decât cele notariale, în speţă prin hotărâre judecătorească", potrivit UNNPR.

Mai mult, taxa de timbru a unei astfel de cereri adresate instanţei este de zece la sută din valoarea imobilului tranzacţionat, la care se mai adaugă onorariul avocatului şi TVA.

O altă consecinţă negativă a acestei practici, este, potrivit notarilor, faptul că instanţa sesizată cu pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare sau care să dispună intabularea dreptului de proprietate în baza unui contract nautentic nu verifică întotdeauna situaţia juridică a imobilului în cauză.

În plus, o problemă suplimentară ar constitui şi faptul că extrasul de carte funciară, care atestă situaţia juridică a imobilului, îl poate cere doar notarul.

Presa centrală a relatat, în ultima perioadă, despre situaţii în care vânzarea unui imobil se poate face şi fără notar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UNNPR: Proprietatea asupra unui imobil se poate obţine fără notar, dar nu şi terenul aferent .
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UNNPR: Proprietatea asupra unui imobil se poate obţine fără notar, dar nu şi terenul aferent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei