Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iul 2008 - Anul XIII, nr. 175 (3856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un român condamnat pe viaţă în SUA încearcă de zece ani să obţină transferul în România

Luni, 28 Iulie 2008 (14:55:26)

Un român condamnat la închisoare pe viaţă în Statele Unite încearcă de zece ani să obţină transferul într-o închisoare din România, însă se loveşte de împotrivirea autorităţilor americane, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.
  Roberto Ciaprazi, în vârstă de 41 de ani, se află în prezent la închisoarea Sing Sing din statul New York, condamnat pentru un caz de răpire, petrecut la începutul anului 1991. El solicită, din 1998, transferul în România pentru executarea pedepsei, în virtutea Convenţiei de la Strasbourg privind Transferul Internaţional al persoanelor condamnate.

Cererea sa a fost respinsă în mod repetat de Administraţia penitenciarelor (Department of Correctional Services) din statul New York, pe motiv că deţinuţii condamnaţi la sentinţe pe viaţă nu sunt eligibili pentru transfer internaţional. Un răspuns care pare să nu aibă susţinere juridică în Convenţia de la Strasbourg şi în nici un text de lege.

Refuzul a fost contestat în instanţă de român, iar in luna aprilie o Curte de Apel din New York i-a dat dreptate, hotărând că gravitatea pedepsei nu poate fi un criteriu pentru determinarea eligibilităţii condamnatului străin la transfer internaţional. O decizie fără precedent, care anulează argumentul invocat de şapte ani de Administraţia Penitenciarelor, fără însă a o obliga să aprobe transferul.

Autorităţile române şi-au dat deja acordul de principiu pentru transferul lui Ciaprazi, iar autorităţile federale de la Washington nu au motive pentru a se opune transferului. Pentru aplicarea măsurii, mai este însă nevoie şi de acordul statului federal unde se află închisoarea, iar fiecare stat dispune de propriile norme în materie de aplicare a procedurilor judiciare, chiar şi atunci când este vorba de aplicarea unei convenţii internaţionale.

În statul New York, întreaga autoritate cu privire la aprobarea transferului unui deţinut străin revine comisarului Departamentului Penitenciarelor (Department of Correctional Services), care se subordonează procurorului general al statului. Acesta nu a reacţionat până în prezent la apelul condamnatului român, chiar şi la trei luni de la câştigarea apelului în instanţă, cererea sa rămânând în continuare fără răspuns.

"Statele Unite nu pot aproba transferul fără acordul comisarului Departamentului de Corecţie. Cazul d-lui Ciaprazi este încă în curs de examinare. Comisarul nu a luat o decizie încă", declară Erik Kriss, purtător de cuvânt al Departamentului.

Autorităţile consulare române de la New York s-au sesizat, în urma apelului câştigat în instanţă de cetăţeanul român şi a cererilor repetate ale acestuia.

"Începând din luna mai, partea română a reluat procedura de transfer în România a lui Roberto Ciaprazi. Ministerul Justiţiei din România a iniţiat un demers formal pe lângă Departamentul de Justiţie al SUA şi, în paralel, Consulatul General al României a intervenit pe lângă comisarul Brian Fischer, coordonatorul Departamentului de Corecţie al statului New York, solicitându-i soluţionarea favorabilă a cererii de transfer", spune Pietro Pavoni, consulul General al României la New York.

Dată fiind natură juridică a cazului, autorităţile consulare nu pot interveni pentru a influenţa o decizie, întrucât nu le permite statutul diplomatic.

Potrivit normelor în vigoare, chestiunile de natură judiciară sunt tratate direct de Ministerele de Justiţie ale celor două state.

Conform datelor furnizate de Departamentul de Corecţie, în ultimii 12 ani, doar 32 de cereri ale unor cetăţeni străini inchişi în statul New York au primit aprobare pentru transferul executării pedepsei în ţara de origine. Peste 6.000 de străini, deţinuţi de drept comun, se află în prezent în închisorile statului New York, ceea ce reprezintă aproximativ zece la sută din numărul total al persoanelor încarcerate aici. Printre aceştia se află 12 deţinuţi originari din România. Costul anual al întreţinerii unui deţinut aflat într-o închisoare new-york-eză se ridică la aproximativ 35.000 de dolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un român condamnat pe viaţă în SUA încearcă de zece ani să obţină transferul în România .
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un român condamnat pe viaţă în SUA încearcă de zece ani să obţină transferul în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei