Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2008 - Anul XIII, nr. 172 (3853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordinul de decontare a preţurilor la medicamente, suspendat până la 30 septembrie

Joi, 24 Iulie 2008 (18:22:50)

 Ministerul Sănătăţii a decis, joi, suspendarea ordinului de decontare a preţurilor la medicamente până la 30 septembrie, dată până la care vor fi menţinute preţurile aferente stocurilor existente şi vor fi utilizate aceleaşi adaosuri la distribuitori şi în farmacii, până la epuizarea acestora.
 
  La iniţiativa ministrul Eugen Nicolăescu, la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc, joi, a doua rundă de discuţii din această săptămână cu distribuitorii de medicamente. Din discuţii a reieşit că atât în depozitele distribuitorilor, cât şi în farmacii există stocuri din principalele medicamente aferente programelor naţionale de sănătate.

"Luând în considerare că reducerile de preţ şi volumul stocurilor, precum şi pierderile înregistrate de importatori, distribuitori şi unele farmacii, ar putea bloca circuitele financiare din lanţul farmaceutic, se suspendă aplicarea prevederilor ordinului de decontare a preţurilor până la 30 septembrie 2008", precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Pe baza analizei şi evaluării stocurilor şi preţurilor, participaţii la întâlnirea de joi au acceptat ca până la 30 septembrie să se menţină preţurile aferente stocurilor existente şi să fie utilizate aceleaşi adaosuri la distribuitori şi în farmacii, până la epuizarea acestor stocuri.

În această perioadă, distribuitorii vor fi parte în consultările şi în grupul de lucru constituit cu producătorii internaţionali în vederea realizării noii metodologii de calcul a preţului la medicamente şi încheierii unui memorandum între Ministerul Sănătăţii şi operatorii din lanţul farmaceutic.

Ministerul Sănătăţii şi distribuitorii s-au angajat să încheie un acord cu o nouă metodologie până la 15 septembrie 2008.

"Ca urmare a celor stabilite, distribuitorii vor începe aprovizionarea farmaciilor cu medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate. Până la 30 septembrie 2008 va funcţiona un nou ordin cu preţurile de decontare, conform celor stabilite", a precizat sursa citată.

Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente, Viorel Vasile, apreciază că decizia de joi este "o ieşire bună din situaţia în care ne aflam, pentru două luni". Acesta a adăugat că vor fi reluate aprovizionările cu medicamente în spitale şi farmacii.

Ministrul Sănătăţii Publice (MSP) a anunţat, miercuri, că producătorii internaţionali sunt dispuşi să livreze în continuare toate medicamentele necesare populaţiei şi să onoreze integral comenzile distribuitorilor, inclusiv pentru programele naţionale de sănătate.

Eugen Nicolăescu s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii principalelor companii farmaceutice, membre ale Asociţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), cu care a evaluat situaţia aprovizionării farmaciilor cu medicamente.

"Ministerul Sănătăţii a reafirmat disponibilitatea de a deschide discuţii pentru realizarea unui nou memorandum, cu toată industria farmaceutică, în vederea introducerii unei noi modalităţi de calculare a preţurilor la medicamentele din CANAMED, până la sfârşitul lunii septembrie 2008. De asemenea, vor fi reactualizate periodic lista de medicamente compensate, precum şi protocoalele terapeutice ataşate în funcţie de medicamentele noi care ar putea fi introduse pe piaţă", potrivit unui comunicat de presă al MSP.

De asemenea, tot miercuri a fost constituit un grup de lucru pentru finalizarea prevederilor viitoarei metodologii de calculare a preţurilor la medicamente.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, declara, luni, că majoritatea producătorilor nu au autorizaţie să comercializeze medicamentele din noua listă de compensate şi gratuite în condiţiile impuse de Ministerul Sănătăţii.

"Distribuitorii nu au mai făcut comenzi, iar producătorii nu sunt autorizaţi să comercializeze medicamente în condiţiile Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), respectiv cu un preţ cu 10 la sută mai mic decât preţul CIP, iar cursul leu-euro nu s-a mai actualizat, ceea ce duce la o devalorizare suplimentară cu aproximativ 8,5 procente, care până acum a fost suportată de producători. Preţul medicamentelor în România este cu 30 la sută sub media europeană", a spus Zaharescu la finalul videoconferinţei ministrului Sănătăţii cu reprezentanţii autorităţilor sanitare.

Potrivit directorului executiv al ARPIM, Ministerul Sănătăţii a venit cu o măsură "prea din scurt", neanunţată din timp şi din această cauză s-a creat această situaţie, care va dura între două săptămâni şi două luni.

Ministrul Sănătăţii le-a cerut, luni, reprezentanţilor Autorităţilor de Sănătate Publică Judeţene şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate să prezinte, până miercuri situaţia privind numărul exact de reţete compensate prescrise în perioada 15-20 iulie de către toţi medicii din judeţe, precum şi numărul celor eliberate în 1-14 iulie şi 15-22 iulie. Totodată, ministrul Sănătăţii a solicitat o verificare în toate farmaciile şi la distribuitori a stocurilor de medicamente din programele naţionale, termenul fiind 24 iulie, cu raportare pe 25 iulie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordinul de decontare a preţurilor la medicamente, suspendat până la 30 septembrie.
 Vizualizări articol: 992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ordinul de decontare a preţurilor la medicamente, suspendat până la 30 septembrie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei