Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2008 - Anul XIII, nr. 36 (3717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNP: Numărul firmelor profitabile a scăzut în primul semestru din 2007, după aderarea la UE

Miercuri, 13 Februarie 2008 (16:37:58)

Ponderea firmelor profitabile în totalul companiilor a scăzut, în primul semestru al anului trecut, la 56,2%, faţă de 58% în primele şase luni din 2006, unul dintre motivele acestei evoluţii fiind impunerea de noi cerinţe de competitivitate şi calitate, după aderarea României la Uniunea Europeană.
  "Participarea României la piaţa unică europeană, prin cerinţele de competitivitate şi calitate, a afectat într-o oarecare măsură performantele agenţilor economici în anul 2007. Astfel la nivelul semestrului I din 2007 numărul de agenţi care înregistrează profit (56,2%) a scăzut şi s-a majorat corespunzător numărul de agenţi care au înregistrat pierderi (43,8%). Dacă se ia în considerare că şi în semestrul I 2006 s-a înregistrat o reducere a unităţilor cu profit se poate aprecia ca impactul aderării nu a fost semnificativ", se arată într-un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Cele mai recente date disponibile privind profitabilitatea firmelor sunt cele din primul semestru al anului trecut, pentru a doua jumătate din 2007 firmele nedepunând, încă, declaraţiile aferente întreg anului trecut.

Analizând profitabilitatea firmelor în funcţie de tipul acţionariatului, CNP arată că ponderea cea mai ridică a companiilor care au obţinut profit în primul semestru din 2006, de 63,8%, a fost înregistrată de cele aflate în proprietate cooperatistă şi obştească.

În primul semestru din 2007, rata de profitabilitate s-a situat la 6,4%, în creştere cu numai 0,1 puncte procentuale faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior.

Cea mai mare creştere a ratei de profitabilitate s-a înregistrat în sectorul de stat, de la 6% la 9,2%, în timp ce în domeniul privat s-a înregistrat un spor de numai 0,1 puncte procentuale, de la 5,8% la 5,9%.

Deşi la nivelul primei jumătăţi a anului trecut, rata de profitabilitate în sectorul mixt a fost în scădere comparativ cu perioada corespunzătoare din anul anterior, totuşi în cadrul acestui sector se menţine rata cea mai ridicată de profitabilitate (10,6%), se spune în studiu.

"Analiza pe tipuri de activităţi arată o structură a ratei profitabilităţii compatibilă cu o economie în dezvoltare, ceea ce conferă sustenabilitate procesului de creştere economică. Deşi cea mai mare rată a profitabilităţii se regăseşte la alte servicii (hoteluri, învăţământ, activităţi de asistenţă socială, activităţi de asigurări, închirieri de autoturisme) respectiv 18,9%, totuşi atât transporturile (6,7%) cât şi construcţiile (8,6%) şi industria (5,8%) rămân sectoare importante care contribuie la creşterea economică durabilă, crearea de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii economiei şi dezvoltarea clasei de mijloc", se arată în documentul CNP.

Analiştii Comisiei arată că rezultatele pe semestru pot oferi o imagine de ansamblu asupra anului întreg, deşi la unii indicatori pot apărea distorsiuni, cum ar fi de exemplu la rata profitabilităţii din agricultură, datorită caracterului său sezonier care în semestrul I 2006 a avut o rata negativă, dar a încheiat anul cu o rata pozitivă de 4,1%.

Distorsiunile pot apărea şi în ierarhizarea ramurilor, aşa după cum se poate vedea din evoluţia la nivel de an comparativ cu cea de semestru.

În ceea ce priveşte evoluţia arieratelor în 2007, urmărind tendinţa ultimilor ani, precum şi realizările din semestrul I 2007, CNP estimează că acestea vor creşte atât în termeni nominali, cât şi ca pondere în PIB, ajungând până la nivelul de 16,6 %.

"Trebuie subliniat că tendinţa de creştere a arieratelor este îngrijorătoare, dacă avem în vedere că o bună parte din societăţi - publice dar şi private - îşi desfăşoară activitatea din acumularea de datorii, fie la furnizori, fie către buget. Arieratele totale s-au redus în nominal cu 1,7%, în anul 2006 comparativ cu perioada corespunzătoare anului precedent, crescând însă în semestrul I 2007 cu 28,2% faţă de semestrul I 2006", se spune în studiu.

Analiza pe ramuri a arieratelor arată că acestea au înregistrat o creştere foarte mare în transporturi (de circa nouă ori), celelalte ramuri înregistrând scăderi sau menţineri ale nivelului arieratelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNP: Numărul firmelor profitabile a scăzut în primul semestru din 2007, după aderarea la UE.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNP: Numărul firmelor profitabile a scăzut în primul semestru din 2007, după aderarea la UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găină în sos de ceapă 6 porţii 120 minute 1 găină 1kg ceapă2 ardei graşi100g ulei1 căpăţână de usturoi± sare, piper Curăţaţi găina de tuleie, pârliţi-o la flacără, spălaţi-o şi scurgeţi-o de apă. Tăiaţi-o în bucăţele,... Citeşte