Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2008 - Anul XIII, nr. 36 (3717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chiriaşii care vor cumpăra casele ANL sunt obligaţi să nu vândă locuinţa timp de cinci ani

Miercuri, 13 Februarie 2008 (16:34:28)

 Casele închiriate tinerilor prin Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) vor putea fi vândute doar chiriaşilor al căror venit mediu pe membru de familie nu depăşeşte dublul salariului mediu brut pe economie şi care se obligă să nu vândă altor persoane locuinţa, timp de cinci ani de la data cumpărării.

Preţul de cumpărare va trebui achitat integral şi va fi cel puţin egal cu valoarea de inventar actualizată a locuinţei şi cu preţurile de grilă stabilite de notari.

Sumele obţinute prin vânzarea caselor ANL vor fi utilizate pentru construcţia altor locuinţe care să fie închriate tinerilor, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Locuinţele vor putea fi cumpărate după un interval de cinci ani de la data închirierii, iar titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia pot achiziţiona o singură dată o astfel de locuinţă, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cumpărătorul nu trebuie să deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv o casă de vacanţă, iar valoarea casei va fi stabilită de autorităţile administraţiei publice locale sau de firmele care administrează imobilele, pe baza unei evaluări autorizate. La evaluare nu va fi luat în considerare plusul de valoare adus locuinţei prin lucrări efectuate de către chiriaş pe cheltuială proprie.

În cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora va fi inclusă în preţul locuinţelor. Centralele termice rămân în administrarea consiliilor locale până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuinţelor pe care le deservesc.

"Locuinţele pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiştilor din sistemul de învăţământ sau sănătate nu pot fi vândute, având în vedere că acestea sunt exploatate în mod similar locuinţelor de serviciu, fiind situate în incinta sau în apropierea unităţilor în care îşi au activitatea solicitanţii. În acest context, respectivele locuinţe rămân exclusiv în proprietate publică", se arată în comunicatul Guvernului.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a precizat că aceste condiţii de vânzare a locuinţelor au fost stabilite prin consultarea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), care a finanţat construcţia unităţilor locative ANL.

El a apreciat că ANL va obţine aproximativ 30-40 milioane euro din vânzarea a 2.200 locuinţe, bani colectaţi într-un cont special pentru a fi folosiţi la construcţia altor case destinate închirierii.

Borbely a arătat că finanţarea BDCE şi sumele alocate de la buget au permis construcţia în ultimii şapte ani a circa 21.000 de locuinţe pentru tineri, anul trecut fiind recepţionate 2.800 de locuinţe.

"Anul acesta sperăm să predăm circa 3.200 de locuinţe, iar altele sunt în lucru", a spus Borbely.

Întrebat, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern, dacă în normele de vânzare a locuinţelor ANL este clar specificat şi că unităţile nu pot fi înstrăinătate prin închiriere de către cumpărători, ministrul a răspuns negativ.

"În mod expres, cred că nu scrie. Fantezia şi inventivitatea românilor este nelimitată, dar totuşi tinerii trebuie să stea în aceste locuinţe. Timp de cinci ani ei nu pot să le vândă. Din punct de vedere moral, nu ar trebui să subînchirieze", a spus Borbely.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiriaşii care vor cumpăra casele ANL sunt obligaţi să nu vândă locuinţa timp de cinci ani.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiriaşii care vor cumpăra casele ANL sunt obligaţi să nu vândă locuinţa timp de cinci ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găină în sos de ceapă 6 porţii 120 minute 1 găină 1kg ceapă2 ardei graşi100g ulei1 căpăţână de usturoi± sare, piper Curăţaţi găina de tuleie, pârliţi-o la flacără, spălaţi-o şi scurgeţi-o de apă. Tăiaţi-o în bucăţele,... Citeşte