Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 78 (8607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cunoscutul fotograf Marinel Dănilă, unul dintre cei mai pasionați colecționari de imagini cu orașul Fălticeni vechi, a expus la Suceava

Miercuri, 3 Aprilie 2024 (09:09:50)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cunoscutul fotograf Marinel Dănilă, unul dintre cei mai pasionați colecționari de imagini cu orașul Fălticeni vechi, a expus recent la Galeria de artă „Zamca”. La vernisajul expoziției de fotografie „Amintiri în alb și negru”, călătorie prin istoria vizuală a Fălticeniului, vernisaj desfășurat pe 2 aprilie 2024, artistul s-a bucurat de un public numeros, de toate vârstele, care a interacționat și a fost curios să afle cât mai multe „povești”.

Curatorul expoziției, artistul Mihai Pânzaru PIM, și criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc au scos în evidență valoarea inestimabilă a lucrărilor expuse de Marinel Dănilă și au vorbit despre impactul acestor fotografii asupra publicului.

Artistul din spatele expoziției, Marinel Dănilă, a spus, la vernisaj: „Am avut o plăcere deosebită să descopăr tot ce poate oferi acest oraș. În fotografiile mele, am încorporat monumente istorice cu un impact semnificativ”, explicând și care au fost inspirația și motivația pentru care a făcut fiecare fotografie.

 

·        „Marinel este un fotograf veritabil, un om care știe să colecționeze lucruri”

 

La expoziție a participat, spre bucuria tuturor participanților, și talentatul artist fotograf Dimitrie Balint, născut pe 16 septembrie 1930. Cu emoție, acesta a mărturisit: „Am 93 de ani, însă fotografia este o pasiune de care nu mă voi despărți vreodată”. Artistul grafician Mihai Pânzaru - PIM, curatorul expoziției, a apreciat munca fotografului Marinel Dănilă, afirmând că fotografiile realizate de el sunt „dovezi ale unei istorii nu foarte îndepărtate. Marinel este un fotograf veritabil, un om care știe să colecționeze lucruri. Un adevărat artist și colecționar de artă”.

Prezent la eveniment, Petru-Vasile Gafiuc, președintele Asociației Institutul Bucovina, a subliniat și de această dată că prin deschiderea Galeriei de artă „Zamca” și-a propus, împreună cu echipa cu care lucrează, să promoveze artiști cunoscuți, dar și mai puțin cunoscuți. Ca o completare la cele spuse de Vasile Gafiuc, directorul Direcție Județene pentru Cultură Suceava, Antoniu Alexandru Flandorfer, a afirmat: „Acest tip de expoziție, la un moment dat, va reveni în conștiința publicului și va rămâne în memoria colectivă, menținând dragostea pentru patrimoniu pentru publicul larg”. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava a fost prezent la vernisaj inspectorul Daniel Hrenciuc, care a concluzionat: „Fălticeniul face parte din spațiul istoric al Bucovinei. Este o comunitate care a generat istorie, memorie și amintiri”.

 

·        În mijlocul prietenilor

 

Artistul Marinel Dănilă s-a bucurat la vernisaj de prezența multor prieteni, oameni de cultură care îl apreciază, printre care amintim: pr. Vasile Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural; prof. de istorie Codrin Bența, directorul Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, prof. scriitor Constantin Bulboacă (președintele Cenaclului „Nicolae Labiș”); prof. Nicolae Crețu (muzică); scriitorul Vasile Moroșanu; scriitorul Constantin Horbovanu (președintele Asociației „Mașina cu Poeți”); Adela Șulea (elevă, poetă, recitatoare); mai multe grupe de elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, coordonate de profesorul Daniel Hrenciuc.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1-30 aprilie 2024. Publicul are posibilitatea să admire câteva zeci de imagini autentice, alese de Marinel Dănilă din miile de imagini pe care le deține cu orașul Fălticeni, de pe Șomuz. Pe lângă latura documentară, fotografiile din expoziție au și valoare artistică, datorită fotografului. Marinel Dănilă precizează că despre Fălticeni se pot spune multe, „atât de multe încât nici nu vă puteți imagina. Arhitectura în Fălticeni, până în anii '50, a fost influențată de mediul cultural. Industrial nu a fost niciodată dezvoltat chiar dacă, pentru o perioadă scurtă de timp, în perioada comunistă a avut industrie. Acum noi ne mândrim cu ceea ce a fost, iar clădirile pe care le vedeți în aceste imagini sunt clădiri pe care le-au construit înaintașii noștri pentru noi. Din neglijență, din neatenție, nu au mai fost păstrate sau conservate”.

Dacă nu l-ați descoperit până acum pe fotograful Marinel Dănilă, puteți să vizitați expoziția „Amintiri în alb și negru”, de la Galeria de artă „Zamca”, „un crâmpei” din trecutul orașului Fălticeni, dar și din viața unui artist.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cunoscutul fotograf Marinel Dănilă, unul dintre cei mai pasionați colecționari de imagini cu orașul Fălticeni vechi, a expus la Suceava.
 Vizualizări articol: 780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cunoscutul fotograf Marinel Dănilă, unul dintre cei mai pasionați colecționari de imagini cu orașul Fălticeni vechi, a expus la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei