Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 78 (8607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Comemorarea românilor uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, 1 aprilie 2024, Mănăstirea Putna

Luni, 1 aprilie 2024, la Mănăstirea Putna a avut loc pomenirea celor 3.000 de români care au fost uciși de grănicerii sovietici la Fântâna Albă (astăzi în Ucraina), pe când doreau să treacă granița dintre zona ocupată de URSS și România.

Evenimentul a început la ora 17, cu slujba parastasului. Alături de părintele stareț al mănăstirii, arhim. Melchisedec Velnic, au slujit părintele stareț al Mănăstirii Solca, protos. Elefterie Ionesie, părintele Filip Coca, preot paroh în satul Putna și clerici ai mănăstirii. După slujbă, corul „Sfântul Iacob Putneanul” al școlii omonime din Putna, coordonat de profesoara Mariana Maloș, a prezentat un mișcător program artistic de muzică și versuri.

A urmat depunerea de jerbe de flori, din partea Consiliului Județean Suceava, a Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Suceava, a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung, a Primăriei, Consiliului Local și Școalii Gimnaziale din Putna, a Primăriei și Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, a ASCOR Suceava și a altor organizații.

Evenimentul a continuat cu luări de cuvânt.

Domnul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a vorbit despre sentimentele care l-au încercat când, în prima parte a zilei, a fost prezent la comemorarea săvârșită la Fântâna Albă, pe locul masacrului. Văzându-i pe cei 40 de preoți români care au slujit și pe românii care purtau cu ei tricolorul, gândul l-a dus la faptul că jertfa lor nu a fost degeaba, că atunci când este credință lucrurile nu sunt pierdute. Adresându-se elevilor prezenți, i-a îndemnat să fie mândri că sunt români, care au astfel de înaintași.

Au mai susținut alocuțiuni reprezentanți ai Colegiului Național Militar, Gheorghe Coroamă, primarul Comunei Putna, Vasile Iliuț, primarul Orașului Vicovu de Sus, Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, care a invitat participanții în 6 aprilie la festivalul „Cu gând curat”, dedicat românilor care au murit la Fântâna Albă. Marin Gherman, născut în Herța, cu educație la Cernăuți, în prezent cadru didactic la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a vorbit despre situația românilor în prezent, prezentând trei simboluri tragice: Fântâna Albă, Prutul – care desparte pe români în trei țări, Siberia – unde au murit sute de mii de români deportați.

A urmat un emoționat program artistic susținut de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, coordonat de profesorul Vasile Schipor.

Apoi, părintele stareț l-a invitat pe părintele Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, să vorbească despre pomenirea de la Fântâna Albă; acesta a spus că, la finalul pomenirii, cei prezenți au cântat „Când era să moară Ștefan”, văzându-l pe Sfântul Ștefan cel Mare ocrotitor al tuturor românilor.

În cuvântul său, părintele stareț al mănăstirii a exprimat speranța că se va face ceva mai mult în viitor pentru ca elevii români să cunoască ce s-a întâmplat la Fântâna Albă și, în general, ce a însemnat secolul al XX-lea: „Avem nevoie să cunoaștem istoria din secolul XX. Secol în care poporul român a trăit și Marea Unire, dar și răpirile teritoriale, și milioane de români au fost uciși, torturați, înlăturați din viața publică de către regimul comunist din România și din Uniunea Sovietică.”

A vorbit, de asemenea, despre situația românilor basarabeni: „Când cei de la Fântâna Albă au plecat spre România, cei de aici nu știau de ei. Dar astăzi, știm ce se petrece în Basarabia și nu putem să ignorăm că este momentul firesc, este momentul istoric pentru ca, împreună, vorbind aceeași limbă, ținând aceleași rânduieli, să revenim la Patria Mamă, să revenim la Biserica Mamă”.

Odihnește, Doamne, sufletele adormiților robilor Tăi, întru lumina Ta cea veșnică!

Protos. Dosoftei DIJMĂRESCU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comemorarea românilor uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, 1 aprilie 2024, Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comemorarea românilor uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, 1 aprilie 2024, Mănăstirea Putna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei