Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 31 (8560)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Singurul centru din Moldova în care copiii sunt examinați la PET-CT cu sedare este Spitalul Clinic din Suceava

Joi, 8 Februarie 2024 (13:48:31)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Laboratorul de Medicină nucleară al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este singurul centru medical din Moldova în care examinarea PET-CT se face cu sedare, care implică serviciu de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) disponibil. Medicul-șef al laboratorului, dr. Mihai Guțu, a declarat că examinarea cu sedare este recomandată în special pentru copiii mici, care nu pot fi convinși să stea nemișcați 20-30 de minute, cât durează investigația, dar se poate face și adulților cu probleme psihice sau care suferă de claustrofobie (teama de spații închise).

De asemenea, se poate face cu sedare examinarea SPECT CT a copiilor, din aceleași considerente, iar în cazul copiilor nu există listă de așteptare, ei sunt programați imediat după ce medicul lor curant contactează laboratorul. „Cei mai mulți copii sunt trimiși la noi de la Oncologie pediatrică de la Iași pentru investigații scintigrafice la nivel renal, dar vin și pentru scintigrafii tiroidiene și osoase non oncologice, care sunt recomandate pentru aprecierea funcției renale la copii cu evitarea expunerii lor la radiații ionizante”, a declarat medicul.

Lunar, la Laboratorul de medicină nucleară al spitalului sunt examinați aproximativ 20 de copii. Potrivit dr. Mihai Guțu, în unitatea medicală suceveană se fac nu doar „toate investigațiile disponibile în România”, ci și unele care sunt disponibile doar aici. Cea mai mare pondere o are patologia oncologică, dar Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava poate realiza mai multe tipuri de servicii imagistice radioizotopice atât pentru adulți, cât și pentru copii, cum ar fi scintigrafia convențională - 2D – achiziții planare, dinamice, corp întreg, achiziții tomografice – 3D - tomografie computerizată prin emisie de foton unic - SPECT, cât și examinări hibride – SPECT/CT - lowdose, tomografie prin emisie de pozitroni - PET/CT - lowdose, scintigrafia cu bifosfonați - metodă non-invazivă cuprinsă în algoritmul de screening și diagnosticare a amiloidozei cu transtiretină, precum și scintigrafii pulmonare de perfuzie.

Laboratorul este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienții asigurați medical pot beneficia de investigații gratuite, pe baza biletului de trimitere din partea medicului specialist, dar examinările se pot face și la cerere, în regim cu plată.

Pacienții provin majoritar din regiunea Moldovei, din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Neamț și Iași, dar și din Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu, Constanța și Brăila.

Până la începutul acestui an, la adulți lista de așteptare era de două, trei luni, dar din ianuarie a.c. în laborator se lucrează în două schimburi și perioada de așteptare s-a redus la o lună. Programul este de luni până vineri, de la 8.00 la 14.00 și de la 13.00 la 19.00.

Echipa laboratorului este formată din: dr. Mihai Guțu, dr. Mihaela Guțu, fizician medical Diana Teodorescu Perijoc, as. Ioana Oanea, Ramona Florea, Hermina Melinte, Florentina Ilețchi, Loredana Morariu, recep. Liliana Păstrăv, îngr. Gabriela Gherasim. A început cu doi doctori și trei asistenți.

 

·        PET-CT este cea mai sensibilă și performantă tehnică pentru evaluarea calitativă a afecțiunilor oncologice

 

Proiectul de înființare a unui laborator de medicină nucleară la spitalul din Suceava a început în 2019, dar pandemia de Covid-19 a amânat finalizarea și deschiderea acestuia până în data de 11 februarie 2021. Activitatea în acești 3 ani se concretizează în 107 investigații PET-CT și 297 SPECT-CT efectuate în 2021; în 2022 s-au făcut 205 PET-CT și 610 SPECT-CT, în 2023 au fost 303 PET-CT și 927 SPECT-CT, iar de la începutul acestui an s-au făcut deja 60 de PET-CT.

PET-CT este cea mai sensibilă și performantă tehnică pentru evaluarea calitativă a afecțiunilor oncologice, cu cel mai mare randament de diagnostic și cu cea mai mică doză de radiații pentru pacient. Cu ajutorul scintigrafului cu computer tomograf integrat (SPECT-CT) se face evaluarea imagistică tumorală cantitativă. Astfel de echipamente dețin în general doar institutele oncologice, ceea ce face ca perioada de așteptare a pacienților pentru o investigație să fie de cel puțin două, trei luni. Înființarea laboratorului de medicină nucleară la Suceava permite ca localnicii să nu mai aștepte luni întregi o programare la spitale din țară sau din străinătate, ci să fie diagnosticați cu precizie aici.

La sfârșitul anului trecut, laboratorul a fost dotat cu încă un scintigraf, care va fi pus în funcțiune în cursul acestui an, după efectuarea tuturor amenajărilor necesare și obținerea avizelor și autorizațiilor. Acest lucru va facilita diagnosticarea timpurie a afecțiunilor oncologice din sfera tiroidiană, cerebrală, a plămânului, osoasă și cea a rinichiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singurul centru din Moldova în care copiii sunt examinați la PET-CT cu sedare este Spitalul Clinic din Suceava.
 Vizualizări articol: 809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Singurul centru din Moldova în care copiii sunt examinați la PET-CT cu sedare este Spitalul Clinic din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei