Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 10 (8539)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Trei personalități au primit ordinul ”Meritul Bucovinei” în cadrul unei acțiuni unde s-a lansat și o carte eveniment

Luni, 15 Ianuarie 2024 (15:17:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Culturii Naționale a fost momentul în care Consiliul Județean Suceava, alături de Muzeul Național al Bucovinei, a recunoscut oamenii de valoare și i-a apreciat așa cum se cuvine. Evenimentul moderat de directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a început cu acordarea a trei distincții. Este vorba de ordinul ”Meritul Bucovinei”, care a fost conferit în cadru festiv de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Vasile Tofan unui număr de trei personalități de talie mondială din județul Suceava și din străinătate.

Acordată în semn de recunoștință pentru aportul la îmbogățirea și promovarea culturii din Bucovina, distincția a revenit artiștilor suceveni Liviu Suhar și Ion Mândrescu, dar și lui Rainer Vollkommer, directorul Muzeului Național Liechtenstein. Emil Ursu a arătat că directorul Muzeului Național din Liechtenstein a fost cel care a facilitat o expoziție a operelor celor doi mari sculptori ai județului Suceava, Ion Irimescu și Ion Mândrescu, expoziție care a fost vizitată de 12.000 de oameni. ”Operele de artă devin valoroase și cunoscute dacă circulă, nu dacă stau într-un depozit”, a menționat Emil Ursu, care i-a mulțumit personal lui Rainer Vollkommer pentru toată colaborarea cu Muzeul Național al Bucovinei.

Partea a doua a evenimentului de luni, 15 ianuarie, a fost dedicată lansării cărții academicianului Cristofor Simionescu, ”Gânduri și memorii”, volum apărut la Editura Academiei Române. Născut la Dumbrăveni în 1920, Cristofor Simionescu și-a făcut copilăria la Plopeni, acolo a urmat și primii ani de școală, înainte de a pleca la Suceava și Iași. A fost cel mai longeviv rector din Europa după ce a condus Institutul Politehnic ”Gheorghe Asachi” din Iași timp de 23 de ani, din 1953-1976. Timp de 30 de ani, în perioada 1970-2000, a fost director al Institutului de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni”, fiind fondatorul școlii de știința polimerilor din România. A primit mai multe distincții, cea mai importantă fiind Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Ofițer în cursul anului 2000.

Cartea memorialistică ”Gânduri și memorii” a fost îngrijită și pregătită de nepoata Bogdana Simionescu, care a fost prezentă la Muzeul Național al Bucovinei, acolo unde a vorbit despre bunicul ei și a oferit autografe. La eveniment a participat și fiul omului plecat din Plopeni să cucerească lumea științelor chimiei, academician Bogdan Simionescu, dar și alți invitați, inclusiv foști elevi ai academicianului Cristofor Simionescu.

De la manifestare nu a lipsit primarul orașului Salcea, Ezekiel Belțic, care și-a exprimat gratitudinea pentru tot ceea ce a realizat această familia și a amintit că academicianul Cristofor Simionescu este cetățean de onoare post-mortem al acestei unități administrative, dar și faptul că Școala Gimnazială Plopeni îi poartă numele.

Mai trebuie spus că manifestarea de la Muzeul Național al Bucovinei a beneficiat de prezența unui numeros public, care a făcut aproape neîncăpătoare sala.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei personalități au primit ordinul ”Meritul Bucovinei” în cadrul unei acțiuni unde s-a lansat și o carte eveniment.
 Vizualizări articol: 741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei personalități au primit ordinul ”Meritul Bucovinei” în cadrul unei acțiuni unde s-a lansat și o carte eveniment0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei