Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 288 (8512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Atenționare ASFOR: Pădurea, nu doar o temă de mediu, ci o resursă economică importantă pentru economia națională

Joi, 7 Decembrie 2023 (15:35:24)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tendința de a privi sectorul forestier ca parte a politicilor de mediu, lipsa programelor de finanțare, legislația inadecvată și bazată aproape exclusiv pe control sunt frâne în calea dezvoltării economice a țării noastre. Exploatarea sustenabilă a pădurii nu înseamnă nicidecum dispariția acesteia, ci înseamnă să avem păduri sănătoase care, pe lângă funcțiile de mediu, își îndeplinesc funcțiile sociale și economice – atrage atenția Asociația Forestierilor din România.

Reacția acestora vine pe fondul identificării unor erori grave în raportul de consultanță pe baza căruia Directoratul General de Mediu al Comisei Europene lucrează la o propunere de regulament privind monitorizarea pădurilor. Raportul conține și o evaluare a importanței economice a sectorului forestier, iar măsurile care vor fi propuse în baza acestuia  vor afecta toate țările din UE, dar mai ales pe cele care au suprafețe mari de pădure, inclusiv România, mai ales dacă se pleacă de la premise greșite.

„Din păcate, raportul acesta este eronat! Bazat doar pe perspectiva identificării pădurii cu problematicile de mediu, raportul minimizează în mod ridicol cifrele economice ale sectorului forestier. Astfel, pentru câteva țări nordice, ponderea în PIB a sectorului forestier este de aproximativ 0,5%, iar pentru cele mai multe țări din UE este de 0,1%. Fals!

În cele 27 de state-membre, la care se adaugă Norvegia, Elveția și Marea Britanie, sectorul forestier are o cotă directă din producția economică totală de 3,34%, adică 527 miliarde de euro pe an. Ponderea totală – contribuția directă însumată cu a exploatării forestiere și industriei lemnului reprezintă 7,06% din producția economică totală. Acest lucru înseamnă 1114 miliarde de euro!”, semnalează președintele ASFOR, Ciprian Muscă, care subliniază importanța lemnului nu doar în economie, ci și în viața noastră de zi cu zi.

„Opriți-vă câteva secunde și priviți în jurul dumneavoastră, oriunde v-ați afla! Veți vedea că lucrați la un birou de lemn, că hainele stau în dulapuri de lemn și cărțile pe rafturi din lemn, că gardurile caselor sunt din lemn, că gătiți pe o masă din lemn. Lemnul ne însoțește peste tot, pe tot parcursul vieții”, a precizat reprezentantul forestierilor din România..

Politicile publice coerente și investițiile în modernizarea sectorului forestier pot contribui decisiv la dezvoltarea economică a României

 

În 2020, Consiliul Director al ASFOR a aprobat documentul strategic „România Verde în 10 pași”. Prin acest document, a arătat că pădurile românești, exploatate responsabil, pot  contribui în mod fundamental la dezvoltarea României.

„Am inventariat o serie de probleme și am indicat o serie de măsuri pe care statul român ar trebui să le pună în aplicare pentru a pune în valoare această importantă resursă națională – lemnul.

O parte dintre sugestiile noastre au devenit politici publice. S-a redus TVA la lemnul de foc, a demarat un program de finanțare a achizițiilor de utilaje forestiere moderne și prietenoase cu mediul prin Planul Național Strategic. Urmărirea trasabilității lemnului se face prin SUMAL, un instrument de monitorizare și control unic în lume. Au început o serie de programe de împădurire.

Dar la multe alte capitole suntem în urma statelor europene dezvoltate. Normativele în construcții ar trebui să ne permită să construim clădiri înalte din lemn. Clădirile publice ar trebui să aibă o cotă obligatorie de lemn în componența lor. Densitatea drumurilor forestiere ar trebui să crească – avem o densitate de 6 metri lungime la hectar, în timp ce Germania, de exemplu, are o densitate de 60 de metri lungime la hectar.

Am solicitat înființarea unui centrul de cercetare și dezvoltare în bioeconomie - „Institutul Lemnului” – în condițiile în care România nu are nicio instituție publică de cercetare în acest domeniu.

Am arătat că este necesară constituirea „Fondului național pentru investiții în pădure”, prin atragerea sumelor care alimentează Fondul de Mediu, a sumelor reținute prin impozitul pe resursele naturale, a sumelor provenite din valorificarea certificatelor de carbon. Am cerut, de asemenea, înființarea Agenției de plăti și intervenții în silvicultură”, precizează reprezentanții Asociației Forestierilor din România, enumerând doar câteva dintre inițiativele pe care le-au avut lansat deja.

Importanța sectorului forestier în economia națională este foarte mare, fiind una dintre puținele activități de producție care continuă să existe, dar care se confruntă cu mari presiuni interne și internaționale, inclusiv din cauza dezinformării și a prezentării deformate a realității.

„Într-o lume preocupată de schimbările climatice și tulburată de războaie și crize, lemnul poate salva și crește economiile statelor care dispun de această resursă regenerabilă. Iar România poate arde etape dacă statul înțelege importanța strategică a sectorului forestier și de prelucrare primară a lemnului. Iar pe cei care ne calomniază fără să ne cunoască, răspândind mesaje pline de ură de pe laptopurile așezate pe birouri din lemn, îi asigurăm că  exploatarea sustenabilă a lemnului nu dăunează deloc pădurii. Dimpotrivă!”, a concluzionat președinteleASFOR, Ciprian Muscă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenționare ASFOR: Pădurea, nu doar o temă de mediu, ci o resursă economică importantă pentru economia națională.
 Vizualizări articol: 710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Atenționare ASFOR: Pădurea, nu doar o temă de mediu, ci o resursă economică importantă pentru economia națională5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei