Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 288 (8512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Epidemie de rujeolă în România. Deocamdată, în Suceava nu este nici un caz

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă (pojar) la nivel național, după ce în mai multe zone din țară s-au înregistrat o „creșterea îngrijorătoare a cazurilor” și un număr mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați. Ministerul a informat, marți seara, printr-un comunicat de presă, că în acest moment se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a declarat că județul Suceava nu se numără printre acestea, până acum nefiind înregistrat nici un caz, din luna august a.c.. Șefa DSP Suceava a precizat că în cursul acestui an în județul Suceava au fost 9 suspiciuni de rujeolă, dar a fost confirmat un singur caz, în luna august, la Coșna.

În comunicatul Ministerului Sănătății se mai arată că declararea epidemiei „face posibilă” vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Autoritățile sanitare vor derula în perioada următoare o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Acoperirea vaccinală în județul Suceava este sub media națională. În luna august, acoperirea vaccinală cu prima doză (la 12 luni) era de 59,7%, iar cu două doze (la 5 ani) a fost de 50,8%. La nivel național, este de 78% cu prima doză și cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

„Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că stocul de vaccin antirujeolic la nivelul județului Suceava este de 5.791 de doze la DSP și 3.489 de doze la medici.

 

  • Simptome ale rujeolei și recomandări ale medicilor

 

Rujeola este o boală foarte contagioasă, care afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi.

Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic includ erupția cutanată, tusea, secrețiile nazale, ochii iritați sau febra. Tipic pentru rujeolă este apariția semnului Koplik (mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor). Infecția cu acest virus poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.

Directorul DSP, Daniela Odeh, a arătat că tratamentul antirujeolic este simptomatic și suportiv, cu scopul de a preveni complicațiile și cuprinde repaos la pat pe durata evoluției simptomatologiei, hidratare corespunzătoare pentru prevenirea dezechilibrelor hidro-electrolitice și administrarea de antialgice și antitermice pentru ameliorarea durerilor cauzate de sindromul febril.

La apariţia unui caz de rujeolă se iau măsuri pentru a preveni răspândirea bolii, cum ar fi: izolarea bolnavului și a contacților acestuia, respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor, aerisirea repetată a camerei bolnavului, dar și vaccinarea contacţilor neprotejaţi.

Cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea. Oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezvoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.

Vaccinul ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. Însă, în circumstanţe speciale - cum ar fi epidemiile de rujeolă, vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.

Profilaxia post-expunere (pentru contacții unui caz confirmat) trebuie realizată în primele 72 ore de la contactul cu o persoană infectată. Copiii cu vârste sub 1 an vor primi o doză de vaccin RRO începând cu vârsta de 7 luni, acești copii urmând să fie vaccinați conform calendarului, începând cu vârsta de 12 luni. Copiii cu vârste între 1-13 ani vor fi vaccinați cu două doze, în conformitate cu schema de vaccinare și ținând cont de antecedentele vaccinale. 

Persoanelor din grupa de vârstă 14-25 ani li se recomandă 1-2 doze de vaccin, la interval de 1 lună; cea de-a doua doză va fi administrată numai dacă situația epidemiologică o impune (riscul de infecție se menține). Înaintea vaccinării trebuie luată în considerare posibilitatea stării de graviditate.

Persoanele din grupa de vârstă 26-40 ani, nevaccinate, fără evidența anticorpilor antirujeolici/antirubeolici, trebuie să primească o doză de vaccin trivalent, cu precauțiile necesare în cazul unei posibile sarcini.

„Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor. Recomandăm și încurajăm părinţii să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor lor conform calendarului național de vaccinare, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea ROR se face prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită”, a precizat Daniela Odeh. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Epidemie de rujeolă în România. Deocamdată, în Suceava nu este nici un caz.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Epidemie de rujeolă în România. Deocamdată, în Suceava nu este nici un caz0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei