Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 288 (8512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii”, ediția a II-a, desfășurat la Colegiul Tehnic Rădăuți

Joi, 7 Decembrie 2023 (09:04:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul cultural-catehetic „Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii”, ediția a II-a, s-a desfășurat recent la Colegiul Tehnic Rădăuți. La buna desfășurare a proiectului a contribuit o echipă formată din prof. Niculina-Mihaela Moisuc, directorul instituției, împreună cu director adjunct, prof. Ionela Bîndiu, și director adjunct, prof. Angela Popescu.

Organizatorii principali ai evenimentului, care și-au propus să marcheze, în acest fel deosebit, Ziua Bucovinei, Ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei – ocrotitorul României, dar și Ziua Națională a României, au fost prof. dr. Aurica Daniliuc, coordonatorul principal al echipei de tineri voluntari din cadrul liceului, și prof. Elisabeta Marici, coordonator al Centrului de tineret Ecclesia din cadrul colegiului. Împreună, profesoarele Aurica Daniliuc și Elisabeta Marici coordonează Centrul cultural-catehetic școlar Episcop Gherasim Putneanul, „un loc special de meditație duhovnicească, binecuvântat cu liniște și multă pace, din cadrul liceului. Centrul catehetic este un loc în care tinerii se regăsesc prin întâlniri de tipul cluburilor de lectură tematică și unde, de multe ori, se desfășoară sesiuni catehetice și conferințe cu invitați de seamă”.

 

Activității cultural-catehetice

 

Acțiunea de la Colegiul Tehnic Rădăuți a debutat cu un cuvânt de deschidere susținut de directorul Niculina-Mihaela Moisuc și de prof. dr. Aurica Daniliuc, inițiatorul proiectului la nivelul Colegiului Tehnic Rădăuți. A urmat un atelier de cunoaștere a simbolurilor cusute pe straiele ce le purtau odinioară bunicii noștri, în prezența elevilor și a cadrelor didactice din liceu, dar și sub privirile invitaților care au fost prezenți pe toată durata activității cultural-catehetice la Colegiul Tehnic Rădăuți: Petru Crăciun, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Beatrice Filipiuc, inspector pentru învățământul profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Bogdan Loghin, primarul Rădăuțiului, și prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Atelierul „Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii”, ediția a II-a, a fost susținut de Adriana Celsie, pasionat colecționar și creator de artă tradițională veche, care a primit în cadrul evenimentului Ordinul Eparhial „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru deosebita implicare în activitățile Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și pentru aplecarea cu multă dăruire spre valorile netrecătoare ale credinței și ale neamului nostru românesc, moștenite din generație în generație.

A urmat un moment de poezie patriotică, intitulat „Sub cerul Bucovinei”, moment susținut de grupul de recitatori al Colegiului Tehnic Rădăuți, coordonați de către prof. Aurica Daniliuc.

Un moment reușit a fost și recitalul de cântece folclorice din Bucovina, intitulat „Cântul dulce românesc – moment muzical”, susținut de Corul Timotheos al colegiului, coordonat de prof. Elisabeta Marici, profesor de religie.

A urmat cuvântul de felicitare adresat tinerilor și conducerii liceului, din partea primarului Loghin Bogdan, prezent la activitate. Acesta a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic icoana Sfântului Apostol Andrei, „în semn de binecuvântare și de încurajare în activitățile edilitare și cultural-religioase pe care primarul le desfășoară cu multă implicare și profesionalism”.

 

Program de colinde

 

Am aflat de la organizatori că după cea de-a doua parte a atelierului de prezentare a costumelor tradiționale din toate zonele țării, atelier susținut de Adriana Celsie, corul Timotheos i-a introdus pe toți cei prezenți în atmosfera de poveste a sărbătorilor Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, prezentând un deosebit program de colinde.

Păstrând atmosfera de sărbătoare, prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial, a evocat personalitatea Sfântului Apostol Andrei, prin cateheza cu tema Sfântul Andrei – Apostolul românilor, Ocrotitorul României. Prin cuvântul adresat tinerilor și profesorilor prezenți, consilierul eparhial a arătat legătura sfântă dintre valorile virtuților Sfântului Apostol Andrei – model de curaj și credință și tradițiile românești nemuritoare ce dăinuie de mai bine de două mii de ani pe aceste meleaguri.

 

Distincții

 

La final, prof. Niculina-Mihaela Moisuc, directorul colegiului, inspectorul Petru Crăciun, inspectorul Beatrice Filipiuc, prof. Aurica Daniliuc și prof. Elisabeta Marici au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Ordinul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”, „în semn de recunoaștere a implicării și a efortului susținut în păstrarea valorilor moral-religioase în rândurile tinerilor din școlile și parohiile sucevene”.

Prof. Ionela Bîndiu și prof. Angela Popescu au primit darul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic: o icoană din argint a Sfântului Apostol Andrei – Ocrotitorul României, iar tinerii prezenți au primit, cu toții, iconițe cu chipul Sfântului Andrei, în semn de binecuvântare părintească din partea Părintelui Arhiepiscop.

„În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, cu ajutorul Domnului și cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Proiectul <Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii> va merge mai departe, dorindu-ne ca în viitor aceste nestemate cusute cu multă trudă de către străbunii noștri, pe iile și costumele tradiționale, să le fie prezentate și făcute cunoscute unui număr cât mai mare de tineri din liceele și colegiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”, au transmis reprezentanții Departamentului Centrelor de Tineret Ecclesia, ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii”, ediția a II-a, desfășurat la Colegiul Tehnic Rădăuți.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Povestea semnelor românești scrise cu colțul inimii”, ediția a II-a, desfășurat la Colegiul Tehnic Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei