Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 263 (8487)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei și pentru depistarea timpurie a dibetului, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat

Miercuri, 8 Noiembrie 2023 (11:14:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa medicală a Centrului Antidiabetic Suceava oferă, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, în data de 14 noiembrie, teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei, dozarea hemoglobinei glicozilate, determinarea parametrilor antropometrici (greutate, înălțime) și a compoziției corporale și materiale pentru piciorul diabetic,  pacienților care se vor adresa cabinetului ambulatoriu de Diabet din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, indiferent de tipul de tratament urmat, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici. Echipa de medici a secției de Diabet este formată din dr. Claudiu Cobuz, medic șef secție, dr. Ramona Caziuc, dr. Corina Lazăr, dr. Simona Clus și dr. Cristina Chițan.

         Dr. Claudiu Cobuz, șeful secției Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, lector universitar, doctor în științe medicale și coordonator al Centrului Antidiabetic Suceava, a declarat că astfel se facilitează accesul la auto-monitorizare a cât mai multor persoane pentru că determinarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului. Dr. Cobuz a afirmat că la nivelul Centrului Antidiabetic Județean Suceava sunt în evidență 37.397 persoane cu diabet zaharat, din care 140 sunt copii și că doar în anul 2023 s-au înregistrat 3.070 cazuri noi, din care 18 copii. „La nivelul Spitalului Județean Suceava activitatea se desfășoară în cadrul secției de Diabet zaharat, singura de profil din județ, unde se efectuează internări continue și de zi. De asemenea, există cabinetul ambulatoriu de diabet zaharat, care funcționează ca o structură centrală în cadrul unității județene de implementare a programului național de diabet zaharat”, a spus medicul. Potrivit acestuia, un stil de viață nesănătos și existența unor dezechilibre nutriționale pot conduce la apariția unor afecțiuni grave în rândul populației, printre care obezitatea și bolile metabolice cu anomalii intermediare ale glicemiei. Dr. Claudiu Cobuz a subliniat că principalul obiectiv al medicilor diabetologi este prevenirea complicațiilor, iar asta se poate realiza  prin „optimizarea stilului de viață”, care „poate preveni în mod eficient progresia de la prediabet la diabet”. „Optimizarea stilului de viață va îmbunătăți toți factorii de risc pentru diabet zaharat și sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie”, a precizat medicul.

·        Diagnosticarea prediabetului

Prediabetul este o afecțiune în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru un diagnostic de diabet zaharat. Conform celor mai recente recomandări, prediabetul este definit ca alterarea sau modificarea glicemiei à jeun (valoarea nivelului de glucoza din sânge pe nemâncate, la cel puțin 8 ore de la ultima masă), cu niveluri ale glucozei plasmatice à jeun de 100 până la 125 mg/dl, toleranță scăzută la glucoză, cu niveluri de glucoză din plasmă între 140 și 199 mg/dl la 2 ore după masă sau ale hemoglobinei glicozilate de 5,8 până la 6,4 %.

La acțiunea de testare din acest an vor participa și studenții Facultății de Medicină și Științe biologice din cadrul Universității Suceava, în cadrul proiectului „Promovarea stilului de viață sănătos la pacientul cu diabet zaharat”.

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat a fost inițiată de Federația Internațională de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, ca răspuns la creșterea alarmantă a frecvenței acestei boli, care afectează în prezent peste 260 de milioane de persoane în întreaga lume. Pentru anul 2023, activitățile de celebrare pe plan mondial se vor desfășura sub sloganul „Cunoscându-ți riscul, știi răspunsul”, cu referire la riscul de apariția a diabetului zaharat tip 2 sau complicațiilor acestei boli.

           Centrul Antidiabetic Suceava este unul dintre cele trei centre din România nominalizate cu activități pentru pacienți cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, alături de două centre din București, conform site-ului  https://worlddiabetesday.org/

Doctorul Cobuz a mai spus că secția și ambulatoriul Diabet zaharat din cadrul Spitalului Clinic Suceava beneficiază de dotări „de excepție”, printre care aparat pentru determinarea neuropatiei diabetice (Sudoscan), sisteme de monitorizare continua a glicemiei (CGMS), investigarea circulației periferice (indice glezna -braț), determinarea rapidă a hemoglobinei glicozilate (prin teste achiziționate de spital).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei și pentru depistarea timpurie a dibetului, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat.
 Vizualizări articol: 1051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei și pentru depistarea timpurie a dibetului, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei