Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 262 (8486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese (nu doar culinare) (25). Ironie populară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ironie populară.Atât poeziile satirice, cât şi strigăturile conţin, pe lângă umor, şi multă ironie. Este o caracteristică a isteţimii populare care, în puţine cuvinte, surprinde caracteristicile fundamentale ale personajului. Există și unele mici creaţii licenţioase, în exclusivitate ironice. Astfel: ”Opreşte, Doamne, / Ploaia, vântul şi gerul, / Să-i crească la pi..ă părul!” (Unei fetişcane pubere, care-şi dă aere de fată/femeie matură.) ”Treci, prostule, la ceaun!” (Unui bărbat care-şi tot plânge singur de milă, care consideră că nu este tratat cum se cuvine. A mânca direct din ceaun, fără să i se pună de către soţie mâncarea în farfurie, cu tacâmurile aferente, era o mare jignire, o desconsiderare a masculinității). ”Mulţam mamei şi lui tata, / Că mi-au dat fata / Sfredelită gata!” (Sunt false – ironice - ”mulţumiri”, adresate de ginere socrilor săi, când a constatat că mireasa nu este fată mare. Alte exemple: ”Am rămas pe gânduri / Ca baba pe scânduri!”, ”Vai de mine, iar îs beat, / C-am văzut holerca-n gard / Şi vinu-ntr-un ciung uscat!” (La adresa beţivilor rămaşi fără bani.), ”Fata popei napci avea / Printre gard ea napci-îţi-da!” (joc de cuvinte), ”- De când te-ai…, / - Nu te-ai mai…? / - Mai că m-aş…! / -Hai şi ne-om…! ”, ”- Cum de-aseară, ş-amu nu? / -Hai ş-asară, hai şi-amu!” (Gh. Pața, ”Folclor licențios din Țara Dornelor”)

Ambiții.”Înainte să vândă localul, în 1889, rivalului său în afaceri Iordache Ionescu (inventatorul „cârnaților fără mațe” - mititeii), Baptistin (nepotul moștenitor al restaurantului de lux al celebrului Hugues) reușise să îl angajeze vreme de trei ani, de la 1882 la 1885, pe faimosul Chef Trompette, cel ce fusese bucătarul marelui tribun francez Leon Gambetta. Cu un an înainte, în 1881, la încoronarea lui Alexandru al III-lea, Țarul vrusese să arate că bucătăria rusească e cea mai tare din lume. Ziarele vremii consemnau că, totuși, diplomatul William Henry Waddington îl luase cu el pe Trompette, tocmai pentru a-i umili pe amploaiații bucătăriei imperiale de la Sankt Petersburg. Bacalbașa nota că, odată cu Trompette, „la Hugues se aflau lucruri de neprețuit, aici se aduna toată boierimea și toți cheflii de calitate ai vremii”. (comentator.ro)

Animal.Cel mai rapid animal de pe Terra este ăla care se bagă în fața ta când se deschide încă o casă la Lidl.

Porumbei (fripți).”Pentru 6 târgoveți, la o masă cu măsură, s-ar cere: 3 porumbei maturi, bine hrăniți, 300 grame unt, 300 grame slănină de porc, câteva foi de viță-de-vie, o căpățână sănătoasă de usturoi, 30 grame piper negru măcinat și 6-12 boabe întregi (Piper nigrum), 20 grame paprică (Capiscum annuum), 3-6 cuișoare, 15 grame sare de mare. Carnea porumbelului se deosebește fundamental de carnea celorlalți urmași ai dinozaurilor - ficatul său nu are fiere, iar sângele are o compoziție aparte. Se folosesc numai porumbei maturi, iar sacrificarea se face prin înăbușire. Dacă totuși li se taie capul, se colectează sângele pentru folosire. Odată curățați de pene, spălați și flambați, se golesc de intestine și se sărează bine pe dinăuntru. Se pregătește umplutura tocându-se ficații și pipotele și se frământă cu usturoi și piper. Se adaugă boabele de piper și cuișoarele. Se umple fiece pasăre cu preparatul. După ce a fost unsă cu paprică, se învelește fiece porumbel cu frunzele de viță, apoi, cu șuvițele din slănina tăiată subțire. Totul - legat cu ață, spre a nu se desface în timpul coacerii. Se trag în frigare și se învârt cam 20 de minute, în care timp se ung cu unt topit. Se aduc la masă, fără frunzele de viță și slănină, rămase tain băiețașului învârtitor.” (Dan S. Boerescu).

Meniu.„Ascultă, chelner, aş dori să-mi serveşti azi ceva ce n’am mai avut niciodată“... - „S’a nimerit minunat: avem, pentru dvs., fudulii proaspete și creier“. (”Veselia”, 1936)

Alimentație.”Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună? Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică. Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali, ”Istoriile alimentației”, Ed. Polirom)

Sonetul XL.”Stai cocoloș în casă pe-un pat cu franjuri vechi, / Portocalii. Genunchii, cu mâinile la gură / Trântită-alene pe una din urechi / Pe când, la  cealaltă - vorbele-mi dulci le fură. / Căci nu mă vezi, cu fața întoarsă la perete, / Ci doar m-auzi, iubito, cum îți cerșesc, suav / Curul semeț și aprig, cel despicat cu sete / În două buci mănoase, de sufletu-mi suav / Și cel luat în brațe și-atins ca o icoană / Cu degete smerite, ca de-o rugăciune grea, / Ohhh... celui ce-n clipa de amurg îi pun coroană / De buze moi, răsfrânte ca însăși viața mea” (Emil Brumaru)

Amor.”Cea mai mare plăcere după dragoste este să vorbești despre asta.” (Louise Labé)

Absenţă. A fi absent este uneori o manieră de a te face remarcat.

Ghinion.Poveste adevărată: în 2016, un bărbat de 70 de ani din Kansas a jefuit o bancă pentru a fi arestat și a scăpa astfel de soția lui. A fost condamnat la arest la domiciliu.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (25). Ironie populară.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Delicatese (nu doar culinare) (25). Ironie populară5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei