Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 224 (8448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Peste 200 de elevi au fost legitimați într-o acțiune de combatere a absenteismului școlar

Duminică, 24 Septembrie 2023 (15:05:35)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începutul noul an școlar a coincis și cu o amplă acțiune a polițiștilor Biroului Siguranță Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității de combatere a absenteismului școlar. În decurs de numai câteva zile au fost legitimați peste 200 de elevi aflați în zona unităților de învățământ sau în locații de alimentație publică și zone adiacente, iar în cazurile de absenteism școlar s-au înaintat informări scrise, către unitățile de învățământ de care aparțin, pentru dispunerea măsurilor administrative.

”Polițiștii au acționat pe raza întregului județ, cu preponderență în zona unităților de învățământ pentru prevenirea consumului de alcool, tutun și substanțe interzise, prevenirea faptelor cu violență și a abandonului și absenteismului școlar. Au fost verificate 25 unități de alimentație publică din proximitatea unităților de învățământ și au fost reprelucrate aspectele cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor (inclusiv interdicția vânzării de tutun și alcool).O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercursiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Cu ocazia acestor acțiuni, polițiștii au mers mai mult pe conștientizare, astfel încât numărul amenzilor nu a fost prea mare.

”Polițiștii au participat și la întâlnirile cu părinții organizate în contextul debutului anului școlar dar au mers și în zonele izolate din casă în casă pentru a avea discuții cu părinții minorilor în vederea prezentării unor aspecte de ordin legislativ privind dezvoltarea copiilor. Au fost distribuite pliante și ghiduri de prevenire, totodată părinților le-au fost prelucrate prevederile art. 380 Cod penal „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu” și li s-a atras atenția cu privire la faptul că părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional”, au mai transmis reprezentanții IPJ Suceava.

Aceștia au anunțat că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200 de elevi au fost legitimați într-o acțiune de combatere a absenteismului școlar.
 Vizualizări articol: 1825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 200 de elevi au fost legitimați într-o acțiune de combatere a absenteismului școlar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei