Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 199 (8423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cartea „Personalitatea totalitară”, scrisă de universitarul sucevean Dan Dascălu, recomandată de autor pentru „exorcizarea de comunism”

Vineri, 25 August 2023 (12:24:27)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A doua ediție, revăzută și adăugită, a cărții ,,Personalitatea totalitară", care îl are ca autor pe universitarul sucevean Dan Dascălu, a fost lansată în această săptămână în cadrul Universității de Vară a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), organizată la Râmnicu Sărat. Evenimentul a fost moderat de prof.univ.dr. Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, și i-a avut ca invitați pe prof.univ.dr. Doru Tompea, președintele Universității „Petre Andrei” din Iași, dr. Cosmin Popa, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române și, bineînțeles, autorul - conf. univ. dr. Dan Dascălu, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. „Îi mulțumim domnului Dan Dascălu pentru faptul că a ales să lanseze cartea în cadrul Universității de Vară de la Râmnicu Sărat”, a spus președintele IICCMER, prof. Daniel Șandru.  

Conf. univ. Dan Dascălu a declarat, vineri, că aceasta a fost prima lansare a celei de-a doua ediții a cărții (prima ediție a apărut în anul 2001) și vor urma altele în toamnă, la Fălticeni, la Zilele „Monica Lovinescu”, apoi la USV și, probabil, la București și Cluj. „Pentru mine este ca un exorcism. Am simțit nevoia să aflu ce s-a întâmplat cu mine și cu generația mea în timpul comunismului. Cu aceste cercetări am scăpat eu de reminiscențele comunismului”, a mărturisit Dan Dascălu. Acesta recomandă atât nostalgicilor comunismului, să citească și să înțeleagă ,,Personalitatea totalitară" – „te scapă de nostalgii”, spune universitarul sucevean, cât și tinerilor. „Pericolul revenirii unui regim totalitar există permanent. Democrația nu este un bun câștigat pentru totdeauna”, a mai spus autorul.

Apărută sub egida IICCMER, la editura Mega din Cluj-Napoca, în acest an, cartea prezintă regimurile totalitare de stânga și de dreapta, care „promiteau o schimbare radicalăa societăţii, în conformitate cu proiecte utopice, derivate din respectivele ideologii totalitare, realizarea unui <bine> general de care săbeneficieze toţi membrii noii societăţi” (din „Introducere”, de pe pagina web a editurii). „Acesta a fost pretextul pentru ca deţinătorii puterii politice să exercite o dominaţie totală asupra întregii societăţi, asupra fiecărui individ, prin intermediul partidului‑stat, politizând şi ideologizând întreaga viaţăsocială. Apariţia regimurilor totalitare este legată de problemele ridicate de modernizarea unor societăţi, de eliminarea disfuncţionalităţilor inerente acestui proces de modernizare. Aceste regimuri au promis o modernizare rapidă şi în beneficiul tuturor membrilor societăţii sau, mai bine zis, al celor pe care ele îi considerau, pe criterii ideologice, demni să facă parte din noua societate. Gradul în care ele au reuşit să‑şi respecte aceastăpromisiune este discutabil. Cu siguranţăînsă, regimurile totalitare au reuşit să folosească mijloacele tehnice existente în societăţile moderne pentru a‑şi întări, pentru a‑şi extinde controlul asupra întregii vieţi sociale, asupra fiecărui individ, pentru a‑şi elimina adversarii reali sau posibili, pentru a se menţine la putere” (idem).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartea „Personalitatea totalitară”, scrisă de universitarul sucevean Dan Dascălu, recomandată de autor pentru „exorcizarea de comunism”.
 Vizualizări articol: 1333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartea „Personalitatea totalitară”, scrisă de universitarul sucevean Dan Dascălu, recomandată de autor pentru „exorcizarea de comunism”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei