Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 167 (8391)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pacientă hemodializată la Iași, trimisă pentru recanalizare venoasă la echipa multidisciplinară de la spitalul din Suceava, care a tratat-o cu succes

Miercuri, 19 Iulie 2023 (13:55:48)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Adresabilitatea către echipa multidisciplinară formată la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava între serviciile de Nefrologie, Chirurgie Vasculară și Radiologie Intervențională a devenit regională. Medici  din spitale din toate județele din Moldova se adresează colegilor lor de la Suceava pentru rezolvarea problemelor de abord vascular ale pacienților care au nevoie de dializă. Directorul medical al Spitalului „Sf. Ioan cel Nou”, conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, a declarat că până acum au tratat, pe lângă pacienții din județul Suceava, pacienți din Iași, Vaslui, Botoșani, Bacău și Neamț, dar solicitări pentru programarea pacienților sunt și de la medici de la spitale din alte zone din țară.

Cel mai recent caz din afara județului a fost al unei paciente în vârstă de 61 de ani, aflată în program cronic de hemodializă în centrul DMD din Iași. Pacienta a ajuns la spitalul din Suceava, unde medicii i-au identificat o îngustare (stenoză) perianastomotică la nivelul ramului venos. A fost tratată minim invaziv, „prin angioplastie cu balon farmacologic activ”, iar rezultatul „este unul satisfăcător, cu obținerea unui calibru bun al vasului pentru efectuarea dializei”. „Pacienta va fi externată și va continua ședințele de hemodializă, sperăm noi fără alte incidente”, a comunicat echipa medicală.

Procedurile prin care se mențin viabile fistulele arterio-venoase la pacienții dializați presupun tehnici minim invazive de recanalizare, dilatare și/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulația sângelui.La pacienții ajunși în stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, în program de dializă, medicul trebuie să realizeze o comunicare între o venă și o arteră, o fistulă arterio-venoasă, ce permite efectuarea ședințelor respective. Potrivit medicilor, acest acces vascular are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arterio-venoase la un pacient, dar, de foarte multe ori în evoluția bolii, vasele se deteriorează și trebuie găsite soluții pentru menținerea acestui acces. Astfel de probleme reduc nu numai calitatea dializei, ci și calitatea vieții sau speranța de viață a acestor pacienți.

Activitatea de rezolvare endovasculară a stenozelor vasculare centrale sau periferice a început la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava prin colaborări cu medici din compartimentul de radiologie intervențională de la Universitatea Yale și de la Spitalul „Saint Joseph” din Paris.

Actuala echipă de la Radiologie intervențională este formată din trei medici specialiști cu competență radiologie intervențională - dr. Cătălin Lulciuc, dr. Alexandra Husar și dr. Mihai Crețeanu Jr. și doi medici rezidenți - dr. Ionel Coruga și dr. Gabriel Mircea. La Nefrologie echipa este formată din conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, dr. Adrian Botezan, dr. Oana Căldăruș, dr. Monica Cordoș, dr. Raluca Popa, iar la Chirurgie vasculară, din dr. Marin Sapaniuc și dr. Simona Silistru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacientă hemodializată la Iași, trimisă pentru recanalizare venoasă la echipa multidisciplinară de la spitalul din Suceava, care a tratat-o cu succes.
 Vizualizări articol: 3188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pacientă hemodializată la Iași, trimisă pentru recanalizare venoasă la echipa multidisciplinară de la spitalul din Suceava, care a tratat-o cu succes5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei