Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 154 (8378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Un nou volum semnat de Ovidiu Vintilă: „Magicul circumstanţial: feţe şi suprafeţe - lecturi şi relecturi din literatura modernă şi contemporană”

Marţi, 4 Iulie 2023 (14:32:23)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Editura Junimea - Iași a apărut recent volumul „Magicul circumstanţial: feţe şi suprafeţe - lecturi şi relecturi din literatura modernă şi contemporană”, semnat de poetul, eseistul, doctor în istorie Alexandru Ovidiu Vintilă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, şi preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni.

Volumul a fost prezentat deja în cadrul Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum, ediţia a IX-a, desfășurat luna trecută la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Despre carte și autor au vorbit, la acel moment, prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru și prof. univ. dr. Simona Modreanu, director al Editurii Junimea.

Autorul spune că a scris în carte numai și numai despre volume ale unor autori care i-au plăcut, scriitori diverși, din generații diferite, autohtoni sau nu, moderni și contemporani, uitați sau care beneficiază de o largă vizibilitate. „Ceea ce îi apropie e ideea de univers uman în centrul căruia trebuie să fie omul, omul plural care se arată a fi împotriva ignoranței și prostiei, <un spectator angajat> al lumii omului și al omului exact așa cum e, înzestrat cu suflet”, a completat Ovidiu Vintilă.

 

·        „O alianță de etică a literaturii între modernitate și contemporaneitate” 

Prozatorul și jurnalistul Liviu G. Stan susține că cititorul va vedea în cronicile și recenziile care compun volumul semnat de Alexandru Ovidiu Vintilă cum autorul face „slalomuri de schior alpin, sărind cu agilitate de la instinctualul criticii de întâmpinare la răbdarea apolinică a eseistului. Iar zelul exegetic față de avangardiști este admirabil dublat de o mână antrenată în tacticile monografiei. Îmbinate, toate aceste caracteristici alcătuiesc o excelentă verandă conceptuală, dar mai ales o alianță de etică a literaturii între modernitate și contemporaneitate.” 

Și Felix Nicolau, prozator, critic literar, poet, eseist spune despre cronicile lui Alexandru Ovidiu Vintilă că nu sunt doar acute și agere, ci și atractive prin nivelul intelectual și de interpretare. „De altfel, multe dintre ele pot fi studiate precum adevărate articole de sinteză și de atitudine. Plecând de la formula fericită a lui André Breton, criticul, literatul și omul de cultură trece de la suprarealiști la opere din cele mai diverse curente și tendințe cu lejeritatea unui acrobat care umple de frisoane publicul, în timp ce el se menține perfect impasibil datorită îndelungilor antrenamente. Asocierile și comparațiile cu care sunt pigmentate analizele dovedesc rafinament și ingeniozitate. Criticul A.O. Vintilă este cel puțin la nivelul poetului A.O. Vintilă. Generos, dar la modul subtil și provocator, încât uneori parcă te satisface mai mult cronica despre o carte decât cartea însăși.”

 

·        Palmares

Ovidiu Vintilă a publicat, până în prezent, următoarele cărţi: ”caricatura de cretă”, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 2003 (apărută în 2004, Premiul Editurii Cartea Românească la Festivalul–Concurs de poezie „Porni Luceafărul…”, Botoşani, 2002; Premiul pentru debut al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, 2004; nominalizat la Premiul pentru debut în poezie al filialei ieşene a Uniunii Scriitorilor din România, 2004); ”miezonoptice. tradiţia rupturii”, Iaşi, Editura Timpul, 2008 (Premiul Fundaţiei Culturale a Bucovinei, secţiunea poezie, 2009; un grupaj de poeme din acest volum a obţinut Premiul I în cadrul Concursului „Natale Oggi”, organizat de „Poesia Attiva”, Torino, decembrie 2008); ”cartea lui koch”, Timişoara, Editura Brumar, 2009 (Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, secţiunea poezie, 2010).

La Editura Timpul din Iaşi, în 2011, a publicat ”viaţa preschimbată”, un grupaj de versuri din această carte a obţinut Premiul pentru poezie Octavian Goga, Ciucea – Cluj-Napoca, 2010, precum şi Premiul Editurii Dagan, Paris, 2011. De asemenea, autorului i-a mai apărut la Editura Tracus Arte din Bucureşti, în 2011, un volum de eseistică intitulat ”Demersul dialogic. Semne ale unei experienţe a înţelegerii” (Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, secţiunea publicistică, 2012). Pe lângă acestea, a mai publicat tomul ”Traian Brăileanu. Întruchipările raţiunii. Fapte, idei, teritorii ale realităţii din interbelicul bucovinean”, Bucureşti, Editura Paideia, 2012 (Premiul Restitutio al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi şi Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, ambele în anul 2013), precum şi monografia (teză de doctorat la origine) ”Traian Brăileanu. Dialectica unei istorii personale”, Bucureşti, Editura Tracus Arte, 2013 (Premiul pentru studii interdisciplinare al Societății Scriitorilor Bucovineni și Premiul pentru studiu de istorie al Fundației Culturale a Bucovinei, ambele în 2014). La editura bucureşteană Karth, un imprint Herg Benet, a publicat, în 2014, volumul de poezie intitulat ”obiecte psihice”. În 2017, i-a apărut la Editura Eikon o carte de eseistică, ”Poetici ale sinelui. Faptul-de-a-fi-în-modul-cel-mai-propriu” (Premiul pentru eseu, istorie și critică literară al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, 2018). În  anul 2017 primește Premiul pentru critică literară al revistei „Convorbiri literare”. La finele anului 2019, la Editura Charmides, i s-a tipărit volumul de poezie ”Transparența unui popor de foci” (Premiul „Nicolae Labiș” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași și Premiul pentru poezie al revistei Ateneu, ambele în 2020). În 2021, tot la Editura Charmides, a publicat volumul de poezie intitulat ”Insectele imperiului [câte ceva despre orbirea șamanilor]” (Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, 2022). La Editura Eikon, în anul 2022, îi apare o nouă carte de poezie, ”Iglu”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou volum semnat de Ovidiu Vintilă: „Magicul circumstanţial: feţe şi suprafeţe - lecturi şi relecturi din literatura modernă şi contemporană”.
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un nou volum semnat de Ovidiu Vintilă: „Magicul circumstanţial: feţe şi suprafeţe - lecturi şi relecturi din literatura modernă şi contemporană”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei