Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 216 (8133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reabilitarea Curții Domnești, „împotmolită” după un aviz negativ de la Ministerul Culturii

Miercuri, 14 Septembrie 2022 (18:51:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ruinele Curții Domnești, din centrul municipiului Suceava, mai au de așteptat până când vor intra într-un program de reabilitare, după ce recentul demers al municipalității, de a prinde finanțare din fonduri europene, s-a blocat la nivel de documentație și avize.

„Din păcate, un proiect cu care suntem împotmoliți este cel de reabilitare a Curții Domnești, cu toate eforturile pe care le-am depus. Noi avem prinsă în fișa de proiect valoarea de 7,2 milioane euro, dar din păcate nu am primit avizul de la Institutul Național al Patrimoniului. Licitația de consultanță a fost câștigată de către o firmă de la Iași, care trebuia să facă documentațiile, iar acum ni se cer documentații suplimentare: sondaje arheologice și dezveliri de fundații; cercetare de arhitectură; dezvoltarea studiului istoric; elaborarea unui releveu-detaliu scaner/laser; expertiză biologică; diverse cercetări și analize de laborator...”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Pentru a fi deblocată situația, municipalitatea suceveană a demarat noi proceduri de licitație, în urma cărora să obțină toate documentațiile solicitate la Ministerul Culturii, valoarea acestora fiind de 795.000 de lei.

„Este o situație delicată, dar noi suntem între ciocan și nicovală. Lucrul acesta trebuia să-l facă firma de consultanță. Ei trebuiau să ceară detalii de la Ministerul Culturii”, consideră Ion Lungu, nemulțumit de cele întâmplate.

Prima construcție descoperită pe actualul loc al Curții Domnești datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, din timpul domniei lui Petru Mușat, cel care a ridicat și Cetatea de Scaun a Sucevei, în prima sa formă. Inițial, Curtea Domnească era o construcție din lemn.

La începutul secolului al XV-lea, Alexandru cel Bun a fost primul domnitor care a refăcut construcția și a ridicat ziduri de piatră.

Curtea Domnească a fost refăcută apoi de Ștefan cel Mare, după un puternic incendiu. Peste resturile clădirii din lemn a lui Petru Mușat s-a construit o casă de piatră cu parter, iar clădirea din zid cu beciuri de pe latura de est a fost extinsă spre sud.

Ultimele intervenții au fost realizate de domnitorul Vasile Lupu, în secolul al XVII-lea.

Curtea Domnească din Suceava a fost abandonată la sfârșitul secolului al XVII-lea, iar zidurile sale au început să fie demantelate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reabilitarea Curții Domnești, „împotmolită” după un aviz negativ de la Ministerul Culturii.
 Vizualizări articol: 1003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Reabilitarea Curții Domnești, „împotmolită” după un aviz negativ de la Ministerul Culturii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei