Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 82 (7999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cântece și dansuri tradiționale roma, la Școala Gimnazială Nr. 3 Vicovu de Sus

Vineri, 8 Aprilie 2022 (15:16:03)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ziua Internațională a Romilor, din data de 8 aprilie, a fost sărbătorită cu cântece și dansuri specifice la Școala Gimnazială Nr. 3 din orașul Vicovu de Sus, unde 65 la sută dintre elevi aparțin acestei comunități, conform liderului sindical Iulian Schipor, de la Sindicatul Liber și Independent "Bucovina" al salariaților din învățământ din zona Rădăuți, fost profesor la această unitate școlară. De organizarea evenimentului de la școală s-au ocupat profesoara Elena Gina Cotos și mediatorul școlar Ion Fieraru, iar ca invitați au fost prezenți primarul orașului, Vasile Iliuț, directoarea școlii, Lăcrămioara Parasca, profesori și părinți, atât din comunitatea roma din oraș, cât și din afara comunității.

Primarul Iliuț a mulțumit cadrelor didactice pentru organizarea evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Romilor, dar și comunității rome pentru implicarea în educația copiilor. Edilul a sugerat conducerii școlii ca în anii următori să organizeze un spectacol mai amplu, care „să se desfășoare într-o Casă de Cultură, cu mai mulți invitați”. „Este un început bun”, a declarat primarul. Acesta a subliniat atât importanța educației școlare, pentru că „nici un copil nu trebuie să rămână neșcolarizat” și „analfabetismul trebuie eliminat în totalitate”, dar a precizat că și conservarea tradițiilor este la fel de importantă.

Directoarea Lăcrămioara Parasca a precizat, la rândul ei, că școala pe care o conduce „este cunoscută ca o școală incluzivă”, cu rezultate vizibile în combaterea discriminării.

 

„Școala pentru toți copiii”

Pe linia combaterii discriminării populației roma se înscrie și Asociația Institutul Bucovina, care sprijină anual cel puțin 10 tineri de origine roma, care au dorința de a studia. Aceste acțiuni sunt organizate sub umbrela proiectului “Roma Civic”, desfășurat în parteneriat cu Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava, prin crearea unei rețele de sprijin pentru elevii de etnie romă din județ, conform președintelui asociației, Vasile Gafiuc.

Primul grup de tineri mentorat de asociație în ultimii 3 ani a colaborat pentru înființarea Asociației Ryma (Roma Youth Misto Association), care are ca obiective creșterea accesului la educație al copiilor și formarea profesională a tinerilor, acces la educație antreprenorială și locuri de muncă pentru tineri, educație pentru sănătate și dezvoltarea competențelor digitale, acces la activități culturale și de exprimare a identității etnice, cooperare internațională prin parteneriate de învățare și schimburi de experiență pentru tineri.

Asociația Institutul Bucovina, la rândul său, este implicată în acțiuni de lobby și advocacy pentru dreptul la educație al copiilor romi, cuprinse în proiectul “Școala pentru toți copiii – II”. Acesta este derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO, în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, în perioada februarie 2021 – mai 2022 și este sprijinit prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul urmărește creșterea nivelului de informare privind impactul segregării și discriminării asupra dreptului egal la educație al copiilor de etnie romă și consilierea juridică a peste 600 de reprezentanți legali ai victimelor segregării.

Pentru mai multe informații legate de inițiativele derulate în sprijinul minorității rome, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org sau pe pagina de Facebook  http://www.facebook.com/i.bucovina  şi website-ul www.bucovinainstitute.org.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cântece și dansuri tradiționale roma, la Școala Gimnazială Nr. 3 Vicovu de Sus.
 Vizualizări articol: 719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cântece și dansuri tradiționale roma, la Școala Gimnazială Nr. 3 Vicovu de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei