Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 2 (7919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără logică: 10 zile de izolare pentru cei confirmați cu Covid, dar 14 zile de carantină pentru cei care au fost în contact cu cei infectați

Miercuri, 5 Ianuarie 2022 (12:42:40)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unele măsuri de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 adoptate de autorități sunt considerate de unii cetățeni abuzive sau discriminatorii, altele însă sfidează orice logică. Printre acestea din urmă se numără necorelarea zilelor de izolare în cazul persoanelor care au fost confirmate cu SARS-CoV-2, deci aflate în situația de a transmite virusul, cu numărul de zile de carantină impusă persoanelor cu care cei infectați au fost în contact direct sau persoanelor nevaccinate și netestate care au venit din străinătate.

Concret, un ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial în data de 3 ianuarie 2022, prevede că persoanele confirmate cu SARS-CoV-2 care sunt asimptomatice vor fi izolate la domiciliu și monitorizate prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile.„Pacienții cărora li s-a recomandat izolarea sunt declarați vindecați de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate”, se arată în ordin. De asemenea, se precizează că „pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2. Medicul de familie va declara pacientul vindecat la sfârșitul celor 10 zile de monitorizare pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare”.

·       Din carantină poți ieși după 10 zile doar dacă te testezi, pe banii tăi

Măsura a fost dispusă pe baza studiilor care arată că persoanele infectate nu transmit virusul după 10 zile de la confirmare, deci nu reprezintă risc de contaminare pentru ceilalți.

Ar fi fost de așteptat ca aceleași studii să fie luate în calcul și la stabilirea numărului de zile de carantină care se dispune pentru persoane care nu au fost confirmate cu SARS-CoV-2, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Reglementările în vigoare prevăd în continuare carantină de 14 zile pentru contacții direcți ai celor pozitivi, cu posibilitate de testare pe cont propriu, deci contracost, în ziua a 8-a, pentru a încheia carantina după ziua a 10-a.

Carantină de 14 zile se dispune și pentru pentru cetățenii unui stat UE, ai Spațiului Economic European sau din Confederația Elvețiană care vin în România din zonele verde, galbenă și roșie, dacă nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau test RT-PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte.

În cazul cetățenilor români sau străin care vin din Statele Unite, Canada, Serbia, Republica Moldova sau oricare alt stat din afara Spațiului European (UE, Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană), carantina de 14 zile se aplică dacă nu prezintă un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul României. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fără logică: 10 zile de izolare pentru cei confirmați cu Covid, dar 14 zile de carantină pentru cei care au fost în contact cu cei infectați.
 Vizualizări articol: 1981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fără logică: 10 zile de izolare pentru cei confirmați cu Covid, dar 14 zile de carantină pentru cei care au fost în contact cu cei infectați0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei