Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 218 (7830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Rezultat surprinzător al controlului Gărzii Forestiere la ocolul silvic privat unde s-a petrecut agresiunea asupra lui Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști

Vineri, 17 Septembrie 2021 (18:32:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Garda Forestieră Suceava a finalizat vineri după-amiază controlul inițiat în regim de urgență la Ocolul Silvic Dealu Negru (structură privată de administrare), după agresiunile petrecute joi seara în apropierea localității Panaci. Rezultatul este de-a dreptul surprinzător și dă naștere la noi semne de întrebare în privința evenimentului petrecut în pădure, în care au fost implicați activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști, Mihai Dragolea şi Radu Constantin Mocanu, care filmau un documentar despre tăierile ilegale.

“Verificările au vizat suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu și a celor 2 jurnaliști. Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite 2 partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni”, este principala concluzie din raportul întocmit de reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava.

Drept dovadă, au fost făcute o mulțime de fotografii cu lucrările de exploatare, toate cioatele fiind marcate conform normelor legale.

În aceste condiții, în care lucrările de exploatare erau în regulă și nu au existat tăieri ilegale, firesc, apar semne de întrebare referitor la cum s-a ajuns la suspiciunile de exploatare ilegală, pentru care au mers acolo activistul de mediu și cei doi însoțitori ai săi, precum și ce s-a întâmplat între cele două părți, de s-a ajuns la agresiuni fizice și verbale.

O posibilă explicație, parțială, vine tot din raportul Gărzii Forestiere Suceava: “Facem mențiunea că din datele ce le deținem prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice. Această solicitare viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut. Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați”.

Practic, cel care l-a chemat pe Tiberiu Boșutar să descopere tăieri ilegale a semnalat faptul că se taie arbori marcați anul trecut, iar cum legislația și practicile forestiere nu sunt cunoscute de oricine, operațiuni normale au fost considerate de unii ca fiind ilegale.

Dar de la o neînțelegere care putea fi lămurită în teren, cum s-a ajuns la acte de violență?

“Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră.

De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună-credință realizate cu scopul de a semnala orice posibilă încălcare a legislației din domeniul silvic”, este recomandarea transmisă de inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Rămâne de văzut care vor fi și concluziile poliției, după audierea tuturor suspecților și a celor implicați în eveniment, pentru a se lămuri ce s-a întâmplat în pădure, de la ce s-au încins spiritele, încât să se ajungă la acte de violență.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rezultat surprinzător al controlului Gărzii Forestiere la ocolul silvic privat unde s-a petrecut agresiunea asupra lui Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști.
 Vizualizări articol: 3291 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rezultat surprinzător al controlului Gărzii Forestiere la ocolul silvic privat unde s-a petrecut agresiunea asupra lui Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei