Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 203 (7815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mai mult de jumătate din unitățile școlare din județ nu au autorizație sanitară

Marţi, 31 August 2021 (16:13:57)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a anunțat, în cadrul ședinței de marți a Colegiului Prefectural, că din totalul celor 727 de unități de învățământ, sunt autorizate sanitar 303, din care 107 grădinițe, 143 școli, 37 licee, 6 unități speciale de învățământ, 1 școală postliceală și 9 cluburi ale copiilor. Directorul DSP Suceava, Firuța Bosancu, a arătat că pentru verificarea normelor de igienă din unitățile de învățământ preuniversitar și având în vedere contextul epidemiologic actual, reprezentanții Serviciului de Control în Sănătate Publică au efectuat pe parcursul anului 2021 acțiuni de control în 54 de unități de învățământ preuniversitar.

Firuța Bosancu a arătat că în urma acestor controale au fost constatate o serie de neconformități în ceea ce privește condițiile de funcționare asigurate la nivelul unităților controlate, printre care lipsa autorizației sanitare de funcționare, neasigurarea de grilaje de protecție a corpurilor de încălzire centrală, neasigurarea împrejmuirii spațiului de joacă destinat preșcolarilor față de curtea destinată elevilor, lipsa cabinetului medical autorizat și organizat pentru asigurarea medicală preventivă, curativă și de urgență sau neasigurarea de obiecte sanitare dimensionate potrivit vârstei la grupurile sanitare ale preșcolarilor. La acestea se mai adaugă neasigurarea măsurilor de protecție de accidente la ferestre, existența unui mobilier școlar cu grad avansat de uzură sau probe de apă neconforme.

Tot în cadrul ședinței de marți, având în vedere că statisticile prezentate au fost pe unități de învățământ și nu pe numărul de elevi angrenați în procesul de învățământ, prefectul Iulian Cimpoeșu a solicitat o situație a numărului efectiv de elevi care urmează cursuri în unități autorizate sanitar și numărul din cele neautorizate.

De asemenea, în aceeași ședință, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, Marian-Constantin Ruscan, a arătat că în județ doar 154 de clădiri cu destinația de învățământ au autorizație de la această instituție. El a spus că în județ sunt 836 de clădiri cu destinația învățământ, din care 388 fac obiectul autorizări și 488 nu necesită autorizare. Din cele 388 pentru care trebuie autorizație ISU, 154 au acest document, iar 234 nu sunt autorizate la incendii.

 

·        O preocupare pentru noul an școlar va fi combaterea fenomenului de bullying

Prefectul județului, Iulian Cimpoeșu, a mai declarat că o preocupare pentru noul an școlar va fi combaterea fenomenului de bullying. „O nouă și constantă provocare în ultima perioadă prin impactul la nivelul dezvoltării emoționale a copilului dar și prin impactul mediatic asociat o reprezintă fenomenul bullying, iar, din păcate, aceste forme de agresiune fizică, verbală, atitudinală sunt tot mai accentuate, efectele fiind vizibile în comportamentul și atitudinea celor agresați”, a spus Iulian Cimpoeșu.

De asemenea, el a arătat că anul școlar precedent, dar și cel care urmează a fost și va fi marcat de fenomenul pandemic Sars-Cov-2, context în care responsabilitatea respectării normelor de prevenire este o prioritate comună a tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

El a arătat că tocmai pentru a aborda eficient aceste problematici vizând sănătatea și siguranța elevilor și cadrelor didactice, pe perioada acestei veri, la nivelul IPJ Suceava au fost inițiate mai multe proiecte preventive și acțiuni de amploare care să se constituie într-un liant cu activitățile specifice deschiderii noului an școlar. 

Iulian Cimpoeșu a mai spus că tocmai pentru a aborda eficient aceste problematici vizând sănătatea și siguranța elevilor și cadrelor didactice, pe perioada acestei veri, la nivelul IPJ Suceava au fost inițiate mai multe proiecte preventive și acțiuni de amploare „care să se constituie într-un liant cu activitățile specifice deschiderii noului an școlar”. Cimpoeșu a mai spus că în perioada 1-13 septembrie 2021 în toate unitățile de poliție din județ va fi verificată existența fizică a Registrului Siguranței Școlare și vor fi dispuse măsuri astfel încât acest registru să existe și să fie funcțional la nivelul tuturor unităților de învățământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai mult de jumătate din unitățile școlare din județ nu au autorizație sanitară.
 Vizualizări articol: 858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mai mult de jumătate din unitățile școlare din județ nu au autorizație sanitară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei