Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 164 (7776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Peste 70 de lucrări de pictură și grafică semnate de Nicolae Tonitza, expuse la Muzeul de Istorie

Vineri, 16 Iulie 2021 (16:27:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

73 de lucrări de pictură și grafică, adevărate „mărturisiri” ale marelui pictor român Nicolae Tonitza, pot fi admirate, până pe 26 septembrie 2021, la Muzeul de Istorie, în Sala de Expoziții Temporare.

Expoziția „Nicolae Tonitza. Culoare, emoție și mister”, care cuprinde lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, multe dintre ele neexpuse publicului până acum, a fost vernisată vineri, 16 iulie, în prezența curatorul expoziției, dr. Iulia Mesea, reprezentantul Muzeului Național Brukenthal.

Este un moment unic în care putem să ne apropiem „cu emoție, șiînțelegere, și empatie de creația pictorului Nicolae Tonitza”, pentru că, într-un fel sau altul, la Muzeul Național al Bucovinei s-au deschis 73 de „ferestre” către lumea lui Nicolae Tonitza, pe care nu ne rămâne decât să o cunoaștem, să o prețuim, să ne bucurăm de acest privilegiu.

·        Colaborare prolifică

Directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin Emil Ursu, a spus în debutul vernisajului că această expoziție ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, dar, din cauza pandemiei, a fost amânată. De ce expoziția „Nicolae Tonitza. Culoare, emoție și mister” la Suceava, și nu o altă expoziție, am aflat de la dr. Iulia Mesea: „Ideea îi aparține directorului Emil Ursu, care presupun că are o admirație aparte pentru creația marelui pictor român Nicolae Tonitza. A fost dorința lui de a oferi publicului sucevean și nu numai o expoziție de excepție”, pentru că, a mai adăugat ea, întâlnirea cu opera lui Nicolae Tonitza este întotdeauna o sărbătoare a artelor plastice românești.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei a adăugat că între instituția pe care o conduce și Muzeul Național Brukenthal există o colaborare foarte lungă, un parteneriat din care Suceava a avut de câștigat foarte mult, care a dus la organizarea, anuală, la Suceava, a unor expoziții-eveniment remarcabile, „regal de artă”. „În această expoziție sunt expuse piese care nu se află la vizitare în Muzeul Național Brukenthal. Colecția de artă a Muzeului Național Brukenthal este foarte vastă, oferă posibilitatea unor adevărate regale de artă. Avem aici piese de grafică care au fost pentru prima dată expuse în spațiul public, la Suceava, fapt care ne bucură foarte tare”, a mai adăugat Emil Ursu, mulțumind în același timp colegilor săi de la Muzeul Național al Bucovinei, care s-au ocupat de organizarea expoziției, dar și partenerilor de la Muzeul Național Brukenthal. Tot în cadrul vernisajului a fost prezentat și generosul catalog al expoziției „Nicolae Tonitza. Culoare, emoție și mister”.

·        Parteneriat. Acțiune de suflet

La eveniment a fost prezent și Niculai Barbă,vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, care a pus accent în prezentarea sa pe rolul parteneriatului cultural, aducând mulțumiri partenerilor Muzeului Național Brukenthal, pe care i-a invitat să se alăture și altor proiecte pe care le are în desfășurare instituția pe care o reprezintă.

Prefectul județului Suceava, Iulian Cimpoeșu („conservatorul de la Arte”, având în vedere că înainte de a ocupa funcția de prefect a lucrat în cadrul muzeului sucevean) a apreciat activitatea Muzeului Național al Bucovinei și faptul că „ne-a răsfățat cu o expoziție de excepție, care trebuia să aibă loc anul trecut, dar din cauza pandemiei nu s-a putut. Este bine că s-a organizat acum, dar încă trebuie să fim atenți la acest virus. (...) Consider această acțiune una de suflet, la care mă bucur că am putut să fiu prezent”.

·        „Ferestre” către lumea lui Nicolae Tonitza

Curatorul evenimentului, dr. Iulia Mesea, a făcut o succintă introducere în universul expoziției „Nicolae Tonitza. Culoare, Emoție și Mister”, amintind publicului iubitor de artă că expoziția de la Suceava cuprinde 73 de lucrări, pictură și grafică, „ferestre” deschise către lumea marelui pictor.

Unele lucrări care au fost aduse la Suceava nu au mai fost plecate din Muzeul Național Brukenthal, lucrări care nu s-au aflat niciodată pe simeza unei expoziții sau sunt foarte rar prezentate, fiind cazul pieselor de grafică.

Publicul are posibilitatea să admire o expoziție de artă românească, dedicată unuia dintre cei mai de seamă reprezentanți ai artei din prima jumătate a secolului XX: Nicolae Tonitza (1886–1940), expoziție din care nu lipsesc lucrări inedite sau foarte puțin cunoscute precum „Portretul Elizei Manoliu”, „Femei sărace la cimitir”, „Coadă la pâine” (studiu), „Obosiții” (studiu), „Studiu pentru portretul Mioarei Minulescu”, „Fetiță din Făgăraș”, precum și două dintre cele mai frumoase tablouri ale pictorului: „Brutărie la Mangalia” și „Cap de tătăroaică”, care au mai fost incluse în expoziții organizate de muzeul din municipiul Suceava și al căror succes a conturat, de fapt, ideea expoziției actuale. „Dintre lucrările celebre, vizitatorii vor avea bucuria întâlnirii cu <Portretul de fetiță>, una dintre cele mai cunoscute și apreciate piese din colecția noastră, clasată în categoria tezaur, o lucrare din perioada de maturitate artistică, în care ochii enigmatici și triști concentrează forța expresivă a portretului. Sunt, de asemenea, prezentate elegante naturi statice cu flori, mărturie sinceră a filiaţiei luchieneşti”, a spus dr. Iulia Mesea.

 

·        „Pentru Tonitza fiecare operă a fost o mărturisire”

 

De asemenea, curatorul expoziției a explicat că axa conceptuală a demersului expozițional se structurează din alăturarea câtorva segmente tematice: familia și universul copilăriei /o lume a candorii şi melancoliei /, filiația luchianescă / pictura de flori /, peisajul geografic și uman al Dobrogei / peisaj, portret / și pictura de nud, înțelese și propuse spre receptare prin prisma afirmației că pentru artistul născut pe plaiuri moldave, creația a fost o permanentă mărturisire, un jurnal intim, un autoportret, indiferent de genul abordat, că fiecare lucrare pare să păstreze o taină, crâmpeie de viață și simțire semnate Tonitza.

„Noi propunem publicului prin conceptul acestei expoziții să se apropie cu emoție, și înțelegere, și empatie de creația pictorului Nicolae Tonitza, având în vedere că pentru Tonitza fiecare operă a fost o mărturisire, aproape fiecare operă, indiferent de genul de care aparține sau de tema pe care o abordează, este un autoportret în felul ei.Astfel, noi deschidem adevărate ferestre către lumea lui Nicolae Tonitza, pe care sunteți invitați să o cunoașteți”, a transmis dr. Iulia Mesea.

Curatorul expoziției a mai adăugat că o serie de lucrări de grafică îl prezintă pe Nicolae Tonitza și ca unul dintre cei mai talentați pictori ai nudului – apreciat pentru execuția grațioasă și pentru armonia desăvârșită. De asemenea, spune specialistul, „calităţile de pictor al motivului decupat din natură sunt ilustrate printr-o serie de lucrări în ulei, acuarelă şi peniţă, inspirate, în marea majoritate, de lumea dobrogeană, care, cu particularitățile sale geografice și umane, i-a împrospătat opera la nivel tematic, stilistic şi al atmosferei, generând cristalizarea concepţiei sale picturale.”

·        Două instituții de cultură vă susțin starea de bine

Profesionalismul, perseverenţa și legăturile de colegialitate stabilite în timpul numeroaselor proiecte desfășurate de-a lungul ultimilor ani de specialiştii din Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național al Bucovinei, „au făcut posibilă împlinirea acestui proiect de mare anvergură, chiar și în aceste vremuri tulburi. Este felul în care cele două instituții de cultură vă susțin starea de bine, oferindu-vă mediul în care vă puteți hrăni gustul pentru frumos și armonia interioară”, a spus dr. Iulia Mesea, care a mulțumit echipei de specialiști de la muzeul sucevean cu care a lucrat și datorită cărora expoziția este una de excepție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 70 de lucrări de pictură și grafică semnate de Nicolae Tonitza, expuse la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 70 de lucrări de pictură și grafică semnate de Nicolae Tonitza, expuse la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei