Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 116 (7728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Olimpici suceveni invitați de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Joi, 20 Mai 2021 (14:24:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulți olimpici suceveni au participat recent la o întâlnire de gală, la Palatul Cotroceni, la invitația președinteluiKlaus Iohannis. Cu ocazia Zilei Astronomiei, pe 17 mai 2021, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni au fost invitați de către Președintele României Klaus Iohannis cosmonautul Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov și lotul olimpic al României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.

Din lotul olimpic al României au fost prezenți la palatul Cotroceni și 4 suceveni: David Corneliu Turturean, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava, Dragoș Sîrghi, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava, lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar pentru disciplina fizica la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și profesorul îndrumător al celor doi elevi la Cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.

Din lotul României au mai fost prezenți următorii elevi: Daria Hărăbor, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi, Flavia Pascal, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rraeș" din Piatra Neamț, Adrian Țiripa, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga" din Brăila și Teodor Ionuț Grosu elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Gh. Vrănceanu” Bacău. De asemenea, a mai participat un elev, Gabriel Cristian Neagu, care nu este olimpic, dar fiind pasionat doar de partea observațională a descoperit o stea variabilă pe care a numit-o România. Lotul național de elevi olimpici și cei doi profesori coordonatori au fost felicitați în mod special de președinte Klaus Iohannis, care a spus că acești elevi și profesori duc mai departe flacăra acestei științe în România, iar în spatele excelentelor rezultate obținute de elevi și profesori stă o pasiune pe care președintele o încurajează să o aibă în continuare. „Președintele ne-a mărturisit că îi face deosebită plăcere să găzduiască acest eveniment dedicat acestui domeniu, de care întotdeauna a fost pasionat, și de care se informează întotdeauna. De asemenea, a mai spus că astronomia este nu numai una dintre cele mai vechi științe a umanității, dar este și unul din cele mai provocatoare domenii ale gândirii și cercetării. A mai spus că planeta noastră are resurse finite și suntem mereu într-o cursă cu noi înșine pentru a le gestiona cât mai eficient. Astronomia ne dă însă speranța unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoașterea Universului și implicit a lumii noastre, iar în ultimele decenii s-au multiplicat demersurile europene și internaționale privind exploatarea pașnică a spațiului cosmic. Președintele României a mai afirmat că educația și cercetarea au rămas și rămân calea spre evoluție. El l-a felicitat și pe domnul cosmonaut Dumitru Prunariu, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la primul și singurul zbor în spațiu al unui român”, ne-a spus prof. Petru Crăciun, inspector școlar pentru disciplina fizică din cadrul IȘJ Suceava, coordonator al Cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava și coordonator al lotului olimpic al României pentru Olimpiadele de astronomie și astrofizică. Olimpicii au fost invitați a doua zi de Ciprian Ciucu, primar al sectorului 6 din București, la o masă rotundă, în care sucevenii au discutat preocupările lor pentru știință. „Ne-a făcut mare plăcere să vizităm Institutul Astronomic al Academiei Române, unde ne-am întâlnit cu oameni de știință de valoare din România. A fost o atmosferă foarte plăcută, iar noi ne-am simțit minunat”, a completat prof. Petru Crăciun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpici suceveni invitați de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
 Vizualizări articol: 2663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olimpici suceveni invitați de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei