Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 116 (7728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Șase ierarhi au săvârșit slujba Parastasului, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a ÎPS Pimen, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”

Joi, 20 Mai 2021 (13:50:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șase ierarhi au săvârșit joi, 20 mai, slujba Parastasului, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din municipiul Suceava.

La slujbă au participat patru arhiepiscopi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul PărinteTeodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și doi episcopi, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte, Macarie, Episcopul Europei de Nord. La Slujba Parastasului a participat un număr impresionant de stareți, egumeni, starețe, maici, călugări, consilieri, protopopi, preoți, diaconi din tot județul. Au fost prezenți și mulți credincioși, care au ținut în mâini lumânări aprinse, iar la final, au primit din partea organizatorilor evenimentului, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pachete cu mâncare de sufletul ÎPS Pimen. Tot joi, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a avut loc slujba Parastasului la mormântul Părintelui Arhiepiscop.

·       Albumul „In Memoriam - Un an de la strămutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen

În jurul orei 10:00, atât la Catedrala Arhiepiscopală, cât și în întreg cuprinsul eparhiei s-a oficiat slujba Parastasului și s-au tras clopotele pentru cel care a fost vrednic păstor al acestui ținut vreme de aproape trei decenii, ÎPS Pimen. La Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, ziua de joi a început cu Sfânta Liturghie, oficiată la Altarul de vară amenajat în incinta aşezământului monahal, oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, și s-a încheiat cu lansarea albumul „In Memoriam - Un an de la strămutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen -”, realizat de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, album care se poate achiziționa de la magazinul aflat la intrarea în mănăstire.

ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a spus că albumul „In Memoriam - Un an de la strămutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen -” este structurat în 5 capitole, având 45 de subcapitole, semnate de ierarhi, preoți, monahi și monahii, profesori, scriitori etc.

Citind paginile acestui volum, ai impresia că citești pagini de Sinaxar, a spus ÎPS Calinic, descoperi activitatea bogată a Părintelui Pimen, numit de unii semnatari ai cărții „părinte pilduitor”, „prieten al sfinților”, „model de călugăr”, „om al blândeții și smereniei”, „ctitor de suflete” etc.

·       La Părintele Pimen, „milostenia și mărinimia se îmbinau cu dreptatea și cuvântul de îndreptare, cu înțelepciunea lucrătoare și roditoare, cu iubirea de neam, de țară și de Biserică”

La Părintele Pimen, a mai completat ÎPS Calinic, „milostenia și mărinimia se îmbinau cu dreptatea și cuvântul de îndreptare, cu înțelepciunea lucrătoare și roditoare, cu iubirea de neam, de țară și de Biserică. Bogata activitate liturgică, pastoral misionară și socială, culturală și administrativ-edilitară, promovarea patrimoniului cultural religios, prin dinamizarea activității muzeografice, ordonarea și supravegherea lucrărilor de construire, restaurare și consolidarea bisericilor și mănăstirilor, monumente istorice și salvarea valoroaselor fresce religioase de la distrugere, construirea de așezăminte caritabile pentru bătrânii abandonați, copiii orfani și cei ai străzii, ridicarea de case pentru cei sinistrați și ajutorarea cu cele necesare traiului, a familiilor cu venituri precare, organizare de tabere și excursii pentru copiii din Basarabia și Bucovina și sprijinul constant acordat educației prin intermediul Tipografiei Arhiepiscopiei, recuperarea patrimoniului bisericesc, toate acestea, conjugate cu trăsăturile sufletești ale Părintelui Arhiepiscop Pimen, sunt prinse până în amănunt, cu aleasă reverență, în paginile acestui volum”. Tot ÎPS Calinic spune despre semnatarii cărții că au scris uneori despre Părintele Pimen ca despre un om cu viață sfântă, iar alteori ca despre un sfânt.

·       ÎPS Pimen a avut două doruri: „monumentele istorice, pe de o parte, copiii și bătrânii, pe de altă parte”

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a spus în cuvântul său de învățătură că Părintele Pimen s-a identificat bine cu această zonă, Moldova de Nord, cu Bucovina cea binecuvântată, până la ultima fibră a ființei sale. „Cele două brațe ale sale, ca două inimi, se întindeau spre parohii și spre mănăstiri. Spre parohii, în interiorul cărora se simțea acasă, pentru că intuia, simțea, vedea dragostea credincioșilor pentru Dumnezeu, pentru valorile familiei și pentru neam. În interiorul mănăstirilor era deopotrivă temut și iubit. Temut, pentru că așa se cuvine să fii în fața unui om mare, și iubit, pentru că ÎPS Pimen a rămas călugăr, așa cum și-a început lucrarea sa monahală în Mănăstirea Neamț”.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mai completat căPărintele Pimen a avut două doruri: monumentele istorice, pe de o parte, copiii și bătrânii, pe de altă parte. „A plecat cu acest dor și se roagă acolo, Sus, ca cei rămași în valea plângerii să-și aducă aminte de osteneala sa, de tot ceea ce cuprinde o inimă de păstor în ceea ce privește frumusețea icoanelor, a bisericilor, a mănăstirilor, frumusețea atât de bogată în această zonă, precum și frumusețea din nevinovăția copiilor  și din nevinovăția părinților, a celor bătrâni. Rugăciunea sa să ne însoțească, mustrarea sa fermă și calmă să fie auzită chiar dacă este rostită de acolo, de Sus, de cei care au urechi să audă, ochi să privească, inimă să simtă. ÎPS Pimen este prezent, pentru că dacă nu ar fi prezent nu am fi oameni ai Învierii. (...) ÎPS Pimen nu a murit, ci doar a plecat. A plecat puțin mai înainte, de ce nu, să ne pregătească și nouă locul. Vom merge, într-o bună zi, și îl vom întâlni pe bunul și fermul Părinte Pimen”, și-a încheiat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan.

·       Pestre trei decenii de arhipăstorie rodnică

„Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen s-a născut la 25 august 1929, în localitatea Herăşti, comuna Greabănu, judeţul Buzău. Între anii 1948 – 1951, a urmat cursurile Semi­narului monahal de la Mănăstirea Neamț, ca frate de mănăstire, fiind călugărit în 10 martie 1951. A fost hirotonit ierodiacon în anul 1951, iar ieromonah în anul 1957, după ce a urmat studii teologice superioare la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957). În perioada 1957-1961 a fost stareț al Mănăstirii Putna, iar între anii 1974-1978 a fost stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, Suceava. Între anii 1979-1982, a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Din 24 iunie 1982 a fost Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În anul 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar Preasfințitul Pimen a fost ales Arhiepiscop al acestei eparhii şi întronizat în 3 martie 1991. După trei decenii de arhipăstorie rodnică, la vârsta de 91 de ani, a trecut la cele veșnice în 20 mai 2020 și a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei”, conform www.arhiepiscopiasucevei.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șase ierarhi au săvârșit slujba Parastasului, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a ÎPS Pimen, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
 Vizualizări articol: 2046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Șase ierarhi au săvârșit slujba Parastasului, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a ÎPS Pimen, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei