Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2020 - Anul XXV, nr. 261 (7566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un nou focar de pestă porcină a apărut în județul Suceava

Joi, 5 Noiembrie 2020 (17:04:14)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Județul Suceava se află și în alertă sanitar-veterinară, după confirmarea unui nou caz de pestă porcină africană după cel din comuna Vama, de la final de octombrie.  

În satul Corocăiești, comuna Verești, într-o gospodărie particulară, au murit trei porci, o scroafă adultă și doi purcei.

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a precizat că prezența virusului a fost confirmată și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, cele trei suine murind din cauza pestei porcine africane. Animalele au fost îngropate la o adâncime de 2 metri, conform protocoalelor în vigoare

Porcii care contractează virusul refuză hrana, iar pe corp le apar pete roșiatic-violete, au secreții nazale și oculare de culoare roșie și se instalează diaree hemoragică.

 

Apelul doctorului Voloșeniuc către crescători este de a anunța imediat medicii veterinari dacă observă că porcii dau semne de boală

 

Imediat s-a elaborat un plan de măsuri de combatere și s-a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

A fost instaurată o zonă de protecție de 3 kilometri, care cuprinde satele Bursuceni și Corocăiești, dar și o zonă de protecție mult mai largă, în care sunt incluse următoarele localități: Stamate, Bănești, Fântânele, Cotu Dobei, Slobozia, Știrbăț, Chilișeni, Poieni, Verești, Hancea, Udești, Ruși-Mănăstioara, Văratec, Salcea, Dumbrăveni, Sălăgeni și Siminicea (în județul Suceava), plus Huțani, Vlădeni, Brehuești, Corni, Sarafinești și Icuseni, din Botoșani.  

Echipe mixte sanitar-veterinare au început în regim de urgență inventarierea tuturor porcilor.

Crescătorii din zonă sunt îndemnați la calm și colaborare. Porcii trebuie luați în evidență și supravegheați, fără a se pune problema de a fi sacrificați.

În zona de supraveghere există și o fermă de porci, la Dumbrăveni, care este și ea atent monitorizată.

La final și o veste bună. După descoperirea cazului de pestă porcină africană de la Strâmtura-Vama, la final de octombrie, în urma inventarierii porcilor din zona de supraveghere au fost identificate 1064 de efective de porcine, fără a mai fi confirmate cazuri de boală.

 

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.

Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii.

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. 

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou focar de pestă porcină a apărut în județul Suceava.
 Vizualizări articol: 4359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un nou focar de pestă porcină a apărut în județul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei