Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2020 - Anul XXV, nr. 235 (7540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Testarea Covid la 8 zile, ca să poți ieși din carantină, imposibil de aplicat la acest moment

Marţi, 6 Octombrie 2020 (15:23:29)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hotărârea nr. 47 din 5 octombrie a Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice prevede la art. 1.3 că „persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină după a 10 -a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8- a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică”.

Măsura este însă imposibil de aplicat la acest moment deoarece carantina presupune ca, după sosirea în țară, persoana respectivă să nu părăsească domiciliul pe durata celor 14 zile, astfel încât nu are cum să meargă la un centru medical pentru testare în ziua a opta. Testare Covid la domiciliu se face doar în focare, în cazul persoanelor care prezintă simptome de boală sau al contacților direcți, de către Direcția de Sănătate Publică și Serviciul de Ambulanță. Cum în acest caz ar fi vorba despre testare la cerere, pentru persoane care nu prezintă simptome și care ar dori să iasă din carantină mai devreme de 14 zile, în conformitate cu prevederea menționată din hotărârea CNSU, rezultă în mod clar că acest lucru nu se poate.

Am încercat să aflăm un răspuns de la autorități, însă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, nu a răspuns, până acum, solicitării noastre, iar Prefectura Suceava ne-a transmis un link referitor la algoritmul de testare stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică,  https://www.cnscbt.ro/index.php/1574-algoritm-testare-internare-externare-23-03-2020/file, care însă nu poate fi accesat.

 

Cine are prioritate la testare

Conform recomandărilor INSP de prioritizare a testării Covid, actualizate în 29 septembrie, se testează: 1. persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz; 2. contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate; 3. pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din

perioada de monitorizare post-transplant;  4. echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare; 5. pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital;  6. pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie; 7. pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/ manoperei; 8. pacienți hemodializaţi asimptomatici; 9. pacienți hemodializaţi simptomatici; 10.persoane instituționalizate asimptomatice; 11.personalul de îngrijire din centre rezidențiale; 12.gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice; 13.personal medico-sanitar și auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat.

Rămâne întrebarea cum pot fi testate persoanele în carantină în a 8-a zi, de la instituirea măsurii, pentru a putea ieși din casă în a 10-zi, nu în a 14-a.

Precizăm că, în conformitate cu hotărârea CNSU menționată, fac excepție de la carantinare persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

Cei care vin în România din statele cu număr mare de infectări, incluse în zona galbenă, intră în carantină. Printre cele 48 de țări din zona galbenă se află Israel, Spania, Cehia, Republica Moldova, Franța, Olanda, Belgia, SUA, Marea Britanie, Islanda, Danemarca, Ungaria, Slovacia, Ucraina și Austria.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Testarea Covid la 8 zile, ca să poți ieși din carantină, imposibil de aplicat la acest moment.
 Vizualizări articol: 4725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Testarea Covid la 8 zile, ca să poți ieși din carantină, imposibil de aplicat la acest moment5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu răzălăi (de post) Este o prajitura de post din zona Timișoarei, simplă, economică și care rezistă mult la temperatura camerei. Se frăgezește abia după 2-3 zile și devine mai gustoasă.Avem nevoie de:800 g făină albă, 1 cană ulei de floarea soarelui, 1 cană zahăr, 1... Citeşte