Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2016 - Anul XXI, nr. 101 (6214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Rugby

Internaţionalul sucevean Cătălin Franciuc s-a stins din viaţă la doar 47 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rugby-ul sucevean, dar şi cel românesc, este de ieri mai sărac, după ce unul dintre cei mai talentaţi jucători ai Sucevei, Cătălin Ilie Franciuc, s-a stins luni din viaţă la numai 47 de ani, după doi ani de luptă cu o boală cumplită. Ieri, cu lacrimi în ochi, foştii colegi de echipă de la CSM şi CSŞ Suceava, Dinamo Bucureşti şi Universitatea Cluj, alături de familie, prieteni şi vecini, l-au condus pe Cătălin Franciuc pe ultimul drum spre cimitirul din localitatea sa natală, satul Tişăuţi din comuna Ipoteşti.

Regretatul rugbist sucevean a fost îngropat alături de mai multe lucruri ce i-au marcat viaţa destul de scurtă, o minge de rugby, steagul României, ce a fost arborat la multele meciuri când a jucat în tricoul naţionalei, dar şi un fular adus de foştii colegi de la Universitatea Cluj, cu însemnele clubului. La capul său a stat şi cel mai bun prieten din perioada cât a activat la Cluj, Gabi Cilincă, cel cu care a fost coleg şi la naţionalele României.    

„Cătălin a fost pentru mulţi dintre noi un exemplu, un om de la care ai avut ce să înveţi. A fost un om blând, dar şi aprig în acelaşi timp. A fost un model pentru copiii ce au venit la rugby la Cluj şi pentru mine în multe situaţii. Am jucat şapte ani împreună la Cluj şi pot să spun că a fost cel mai bun prieten al meu. Înainte de a ajunge la Cluj am fost şi colegi la naţionalele de juniori, tineret şi seniori. Ca jucător a fost extrem de valoros, unul care întotdeauna sărea în ajutorul tău, un sportiv curajos şi în acelaşi timp un luptător, aşa cum a demonstrat-o şi-n ultimii ani, de când a descoperit că suferă de această boală necruţătoare”, a explicat Gabi Cilincă.

 

Ovidiu Sluşariuc: „Pentru mine Cătălin a fost ca un frate, un coleg şi un prieten desăvârşit”

Printre cei ce l-au condus pe ultimul drum pe Cătălin Franciuc s-a numărat şi fostul său coleg de la Dinamo şi naţională, suceveanul Ovidiu Sluşariuc, cel pe care l-a convins să se apuce de rugby. 

„Pe Cătălin îl ştiu de copil, am copilărit împreună, deoarece aveam bunicii în Tişăuţi. Eu am făcut lupte şi după ce m-am lăsat el şi fraţii Scolobiuc m-au convins să merg cu ei la rugby, sport pe care l-am practicat 24 de ani. În 1985 am fost împreună cu Cătălin la lotul României de juniori, fiind singurii de la Suceava care am fost la toate turneele naţionalei, iar la echipa de juniori a Sucevei am avut cele mai bune rezultate din istoria clubului. În 1988 el a plecat la Dinamo, iar eu eram deja la Steaua, iar un an mai târziu Cătălin şi antrenorul dinamovist m-au convins să vin la ei, deoarece eu intenţionam să ajung la Timişoara sau Baia Mare. Am jucat cu el până-n 1993, şi la club şi la naţionale, şi tot timpul stăteam împreună, în vestiar, şi la bine şi la greu, mai ales că eram amândoi din acelaşi sat. Ca om şi ca jucător pot să spun că a fost excepţional, un om sufletist ce încerca să ajute pe toată lumea. Pentru mine Cătălin a fost ca un frate, un coleg şi un prieten desăvârşit”, a explicat fostul internaţional sucevean Ovidiu Sluşariuc.     

Un alt rugbist sucevean cu care Cătălin a fost coleg şi foarte bun prieten, Sorin Crăciunescu, crede că deşi a fost un om foarte bun, Cătălin Franciuc a fost urmărit de ghinion în cariera sa, ce putea să fie una mult mai strălucitoare.

„Ne ştim din 1981 şi pot să spun că era şi este cel mai bun prieten al meu. Mă doare faptul că a avut un ghinion fantastic toată viaţa lui. Când a prins lotul şi-a rupt piciorul, când a plecat la Cluj şi-a pierdut gradul şi multe altele şi totuşi la final am crezut că va fi mai bine, dar din păcate nu a fost să fie. Cătălin a avut un mare caracter şi pe unde a fost prin ţară a avut doar prieteni. A fost un prieten ce nu trebuia să-ţi dea scris sau să-i dai scris, era de ajuns doar un cuvânt şi acesta era literă de lege pentru el. Ca jucător a fost un om de echipă şi cu asta spun totul, te puteai baza pe el tot timpul”, a spus fostul jucător al Sucevei Sorin Crăciunescu.

 

Cătălin Franciuc a ajuns la rugby datorită vecinului şi prietenului său din copilărie, Dan Scolobiuc

Cătălin Franciuc a început rugby-ul la CSŞ Suceava sub îndrumarea antrenorului Petru Panait şi a făcut parte din cea mai bună generaţie de juniori a Sucevei.

„Cătălin a venit la echipa de juniori adus de Dan Scolobiuc, care la rândul său a venit adus de fratele său mai mare. De altfel, atunci au venit mulţi copii din această localitate. Erau juniori foarte bine pregătiţi, copii harnici şi muncitori, învăţaţi cu viaţa grea de la ţară, educaţi, disciplinaţi, cu care n-am avut niciodată probleme în cantonament sau în deplasări. Cătălin era un copil disciplinat şi cu calităţi foarte bune, dintr-o generaţie foarte bună, din care toţi au promovat la Divizia A la seniori”, îşi aduce aminte primul său antrenor, Petru Panait.

Vecinul şi prietenul său ce l-a convins să vină cu el la rugby, Dan Scolobiuc, a făcut parte din cea mai bună generaţie de juniori şi a fost unul dintre jucătorii emblematici ai echipei de seniori.

„Cătălin era un om extraordinar, bun la suflet, ce ajuta pe toată lumea şi nu purta ură. A fost un jucător extraordinar pentru toate echipele la care a jucat şi punea suflet în tot ceea ce făcea, în teren şi în afara acestuia. Am copilărit şi am făcut şcoala împreună, am jucat rugby împreună, dar din păcate soarta a fost crudă şi ne-a despărţit”, a explicat cu lacrimi în ochi Dan Scolobiuc.

Antrenorul echipei de seniori a Sucevei, Constantin Vlad, ce l-a avut în echipă şi pe Cătălin Franciuc, este de părere că regretatul rugbist sucevean a fost iubit de toţi cei cu care a intrat în contact, mai ales la echipele unde a evoluat. 

„A fost un sportiv de calitate şi un om de echipă. Faptul că au venit la înmormântare mulţi colegi de la Cluj, de la Bucureşti, dar şi din Suceava înseamnă că a fost iubit de noi şi nu-l vom uita niciodată. Ne pare foarte rău că a plecat dintre noi mult prea devreme. Dumnezeu să-l odihnească şi condoleanţe familiei”, a spus Constantin Vlad. 

 

Cătălin Franciuc a fost campion al României cu Dinamo Bucureşti

Născut pe 21 august 1968, la Tişăuţi (comuna Ipoteşti), Cătălin Ilie Franciuc a început rugby-ul la CSŞ Suceava cu antrenorul Petru Panait, iar mai apoi a plecat în armată la Dinamo şi a jucat pentru clubul bucureştean timp de cinci ani, până în 1993. În 1991 a reuşit să câştige titlul de campion al României. Cătălin a fost selecţionat la naţionala de juniori, cu care în 1987 a câştigat locul cinci la Campionatul European de la Berlin. În 1991 a jucat cu naţionala de seniori în Noua Zeelandă, dar mai apoi şi-a rupt un picior la un turneu în Franţa şi a fost nevoit să renunţe la reprezentativa ţării noastre. De la Dinamo a plecat la Universitatea Cluj, unde a evoluat încă şapte ani, iar mai apoi a revenit la CSM Suceava. După un timp s-a lăsat de rugby din cauza unei accidentări mai grave. Chiar şi aşa nu a renunţat la sport, despre care spunea că este o boală fără antidot, şi s-a apucat de arte marţiale, iar în paralel mai încălţa ghetele la meciurile amicale cu foştii jucători ai Sucevei sau din ţară.

Într-un interviu acordat în anul 2010 în Adevărul, Cătălin Franciuc spunea că dacă ar fi s-o ia de la capăt ar alerga în aceeaşi direcţie ca şi până atunci. Din păcate soarta a fost crudă cu Cătălin Franciuc, „Francu”, cum îi spuneau colegii, şi la doar 47 de ani acesta a plecat dintre cei vii din cauza unei boli necruţătoare, cu care a luptat o perioadă, dar care în cele din urmă l-a învins.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Internaţionalul sucevean Cătălin Franciuc s-a stins din viaţă la doar 47 de ani.
 Vizualizări articol: 6607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Internaţionalul sucevean Cătălin Franciuc s-a stins din viaţă la doar 47 de ani5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei