Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2016 - Anul XXI, nr. 101 (6214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Premieră

Alegeri locale fără PSD în municipiul Suceava?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aroganţa şi lipsa de responsabilitate au adus ”cel mai mare partid din România”, aşa cum îi place să-şi spună, în situaţia de a risca să nu participe la alegerile locale din 5 iunie în municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru a se înscrie în cursa pentru primărie şi la consiliul local în municipiul Suceava, candidaţii partidelor au avut nevoie de 976 de semnături de susţinere din partea sucevenilor. Le-au strâns cum au crezut de cuviinţă, în corturi amplasate în oraş, la sediile partidelor sau din uşă în uşă. Legislaţia referitoare la alegeri precizează în mod clar şi explicit care sunt elementele pe care trebuie să le conţină aceste tabele cu semnături: nr. curent, semnătură, nume, prenume, cetăţenie, data naşterii, adresă (str., nr., bloc, comuna/oraşul/municipiul/sectorul/judeţul), act de identitate - denumire, serie şi număr. Acestea sunt rubricile pe care trebuiau să le completeze susţinătorii, după care un secretariat al fiecărui partid trebuia să verifice dacă sunt corecte, după care dosarele se depuneau la Biroul Electoral Municipal.

Din informaţiile noastre, la verificarea pe care a făcut-o la partid, înainte de depunerea listelor la BEM, PNL Suceava a renunţat la circa 1.000 de semnături pentru că nu îndeplineau toate cerinţele menţionate mai sus. La PSD nu ştim cum s-au verificat listele la partid deoarece la controlul dosarelor la BEM au fost descoperite neconcordanţe şi au fost trimişi să completeze actele. Asta nu i-a pus pe gânduri suficient, se pare, de vreme ce o contestaţie formulată de Vasile Cioban şi Mircea Blându, referitoare la respectarea modului de completare a listelor, a avut câştig de cauză la Judecătoria Suceava, unde instanţa a respins nu mai puţin de 872 de semnături de susţinere, din cele 1.440 strânse pentru candidaţii la Consiliul Local Suceava, şi 1.336 de semnături, din 1.881, pentru susţinerea doctorului Tiberius Brădăţan drept candidat la Primăria Suceava. Asta înseamnă că propunerile de candidaţi ai PSD nu mai întruneau numărul minim de semnături prevăzut de lege, 976, prin urmare candidaturile lor au fost respinse.

O a treia contestaţie, referitoare la lista de candidaţi PSD pentru Consiliul Judeţean Suceava, a fost respinsă, ieri, de Tribunalul Suceava ca nefondată. Contestatarul, Mircea Blându, are drept de apel în 24 de ore.

 

Listele de susţinători nu sunt false, ci prost completate

La prima instanţă, care a judecat contestaţia la candidaturile pentru CL pe fond miercuri, PSD nu s-a obosit nici măcar să angajeze un avocat, probabil convinşi fiind liderii partidului că judecătorii le vor da câştig de cauză. Doar că, surpriză! Judecătoarea Oana Elena Timiţă chiar s-a uitat pe listele de susţinători şi a constatat, conform motivării, că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru 872 de susţinători şi le şi precizează: indicarea incompletă a datei naşterii, indicarea incompletă a adresei, neindicarea sau indicarea eronată a elementelor din actul de identitate, lipsa indicării cetăţeniei şi completarea necorespunzătoare a menţiunilor privitoare la persoana care a întocmit lista. Deci listele nu sunt false, în sensul că ar fi prezente persoane fictive, ci prost completate. Instanţa reţine în motivare că modelul listei de susţinători este aprobat printr-un act normativ şi că la rubrica ”adresă” sunt indicate în paranteză elementele care trebuie completate - ”str., nr., bloc, comuna/oraşul/ municipiul/sectorul/judeţul”. Pentru un semnatar chiar a fost indicată localitatea Şcheia, care nu se găseşte în circumscripţia electorală Suceava. Aceleaşi lucruri le-a constatat instanţa şi în listele de susţinători ai candidatului la primar, căruia i-a respins de asemenea candidatura.

Sentinţa dată de judecătorie pentru candidaţii la CL a fost ca un duş rece pentru social-democraţi, care au făcut un prim pas: au angajat un avocat pentru a-l reprezenta ieri, la prima instanţă, pe candidatul la primărie. După ce a fost respinsă şi candidatura acestuia, PSD a ridicat numărul avocaţilor. Aseară, la judecarea contestaţiei la adresa candidaţilor PSD la Consiliul Judeţean au fost prezenţi trei avocaţi, iar la apelul formulat la tribunal împotriva sentinţei date de judecătorie, social-democraţii au fost reprezentaţi de un sobor de patru avocaţi: Dorin Andronic, Ioan Ursărescu, Vasile Tudor şi Paul Vargan. La tribunal au venit preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Cătălin Nechifor, preşedintele Organizaţiei Municipale, senatorul Ovidiu Donţu, deputatul de Fălticeni, Ioan Stan, candidatul Tiberius Brădăţan şi Florin Sinescu.

 

Ieri, la ora 16.50, doar jurnaliştii ştiau că apelul PSD se judecă la 17.30. PSD-iştii credeau că astăzi

Interesant, însă, este că PSD-iştii au venit pentru contestaţia la candidaturile la Consiliul Judeţean, care avea termen de judecată la ora 17.00, şi habar nu aveau că la ora 17.30 aveau şi termen pentru apel. Ba chiar senatorul Donţu şi avocatul Andronic le-au explicat jurnaliştilor prezenţi pentru şedinţa de judecare a apelului că aceasta are termen astăzi dimineaţă, ceea ce arată încă o dată cu câtă responsabilitate a fost tratată situaţia în PSD.

Vinovaţi de respingerea candidaturilor sunt consideraţi adversarii politici, care i-ar fi determinat pe cei doi contestatari să reclame listele PSD, contestatarii că au contestat, jurnaliştii că scriu despre asta, oricine, numai nu membrii de partid care ar fi trebuit să controleze filă cu filă şi să vadă dacă sunt completate exact aşa cum prevedea legea. Problema social-democraţilor suceveni nu este că listele au fost prost completate şi nu le-a verificat nimeni - sau cei care le-au inspectat habar n-au avut să citească un cap de tabel, ci că au fost reclamaţi şi de cine.

În sala de judecată, avocaţii au susţinut în faţa completului că termenul de judecată a fost prea scurt şi că nu s-au putut pregăti, mai ales că, spre norocul PSD, a formulat apel şi contestatarul Vasile Cioban. Avocaţii au cerut timp până astăzi pentru a lua la cunoştinţă ce l-a nemulţumit pe contestatar la sentinţa dată de Judecătoria Suceava, care a respins candidaturile PSD atât la Consiliul Local, cât şi la Primăria Suceava.

Avocatul Andronic a solicitat ca la termenul de astăzi să fie citat cu mandat şi contestatarul, cerere respinsă însă de instanţa de la tribunal, care a decis ca Vasile Cioban să fie citat prin procedură obişnuită.

Aceasta a acceptat însă un nou termen de judecată, fixat pentru astăzi, la ora 12.00. Cu amabilitate, preşedinta completului i-a întrebat pe avocaţi cum intenţionează să dovedească faptul că persoanele ale căror semnături de susţinere au fost anulate locuiesc în Suceava. Avocatul Tudor a răspuns prompt că se poate dovedi prin confruntarea listelor de susţinători cu registrul electoral şi a cerut instanţei să solicite aceste informaţii la Primăria Suceava, unde acesta se află. ”Vă aparţine sarcina probei”, a spus preşedinta completului. ”Noi nu avem acces la registru”, a răspuns avocatul, astfel încât adresa de solicitare a informaţiilor necesare confruntării va fi înaintată probabil de tribunal.

Singura problemă e că prima instanţă nu a respins propunerile de candidaturi ale PSD pentru că susţinătorii n-ar fi fost din municipiul Suceava, ci că acestea ”nu au fost completate cu respectarea dispoziţiilor legale”. 

Este foarte posibil ca astăzi completul de la Tribunalul Suceava să anuleze sentinţa primei instanţe şi PSD să aibă candidaţi la Primăria şi Consiliul Local Suceava, dar atitudinea de ieri a liderilor partidului arată că aceştia nu par să fi învăţat ceva din această lecţie. Căutarea vinovaţilor doar în afara propriei curţi este un indicator că aroganţa şi suficienţa domină PSD. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alegeri locale fără PSD în municipiul Suceava?.
 Vizualizări articol: 7316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 20 voturi
Alegeri locale fără PSD în municipiul Suceava?4.6520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei