Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2016 - Anul XXI, nr. 101 (6214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Lepre cu condei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuzaţiile grave care planează asupra patronului de la ziarul „Adevărul” m-au făcut să reflectez la calitatea ziarelor şi a ziariştilor din România. Se confirmă încă o dată că „Adevărul”, la fel ca „România liberă”, e doar o întreprindere comercială, un negoţ străin de principiile libertăţii de expresie.

Treburile ar sta simplu în presa românească, dacă s-ar adopta normele din străinătate, emise bunăoară de „Sigma Delta Chi”, una dintre fundaţiile jurnaliştilor profesionişti americani, care fiinţează din 1909. Scopurile ei sunt creşterea nivelului profesional al jurnaliştilor, protejarea ziaristicii împotriva pericolelor de tot felul, încurajarea excelenţei şi altele. Oferă premii şi burse şi are grijă de libertatea de expresie ca de o floare în glastră.

Pentru că în America lucrurile sunt nete, această fundaţie a adoptat un cod deontologic, sfânt ca un decalog. De la început, li se cere celor din presă să rămână imuni la „implicarea în politică”, recomandându-le „să-şi organizeze viaţa particulară, astfel încât să fie feriţi de conflicte de interese, reale ori aparente”. Fiindcă jurnalistul are un singur stăpân – Cititorul - „responsabilităţile faţă de public sunt uriaşe, aceasta fiind natura profesiei”.

Amintitul cod merge şi la nivelul superior al unei publicaţii, interzicând „acceptarea de cadouri de orice fel, care pot îngrădi libertatea de decizie a redactorului şi editorului.”

Multe păcate ale societăţii noastre pornesc de la presă. La emisiunile de televiziune, inclusiv la un ţafandache ridicol ca Rareş Bogdan, apar puşcăriaşi respingători precum Miron Cozma şi Sorin Roşca Stănescu, în calitate de vectori de opinie. Se mai bagă şi serviciile de informaţii, racolând oameni şi abătându-i de la cerinţele profesiei...

Ziariştii lucrează direct sau mascat pentru cei din politică, patronii lor sau alte forţe superioare aservindu-i unor cauze străine libertăţii de expresie. Unii, pentru că-şi trădează magistral profesia, primesc chiar locuri în parlament.

Ce s-o mai lungim... Puţine profesii dau la noi un asemenea număr de lepre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lepre cu condei.
 Vizualizări articol: 2543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 11 voturi
Lepre cu condei4.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei