Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 feb 2016 - Anul XXI, nr. 44 (6157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate publică

Toţi cei 21 de elevi cu oreion de la Vicovu de Sus sunt nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a declarat focar de oreion la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus, după ce a confirmat clinic boala la 21 de elevi şi laboratorul a confirmat prezenţa virusului şi serologic. Elevii bolnavi sunt cu vârste între 15 şi 19 ani. Patru dintre pacienţi sunt spitalizaţi, iar 17 sunt izolaţi la domiciliu, cu forme uşoare şi medii de boală, conform medicului Diana Iliescu, de la punctul de lucru al DSP din Rădăuţi. Dr. Iliescu ne-a declarat, ieri, că în urma anchetei epidemiologice a reieşit, din registrele medicilor de familie, că în toate cele 21 de cazuri de oreion este vorba despre copii care nu au fost vaccinaţi sau care au fost vaccinaţi incomplet, respectiv au primit o singură doză de vaccin, fie cea de la 1 an, fie cea de la 7 ani. Copiii vaccinaţi cu ambele doze nu prezintă semne de boală.

Medicul a afirmat că este posibil ca numărul de cazuri de copii bolnavi să crească având în vedere perioada lungă de incubaţie a bolii, de trei săptămâni. ”Mai sunt copii care stau acasă, dar nu au fost văzuţi de un medic care să confirme clinic boala. Cele 21 de cazuri înregistrate oficial sunt copiii consultaţi şi diagnosticaţi de un medic. La elevii din şcoala primară, care au fost vaccinaţi corect, nu am avut nici un caz”, a precizat dr. Diana Iliescu

La şcoală au fost efectuate până acum două dezinfecţii generale, în data de 9 şi 19 februarie a.c., un medic detaşat la şcoală face zilnic triajul clinico-epidemiologic al elevilor şi dezinfecţie curentă a spaţiilor în care îşi desfăşoară elevii şi profesorii activitatea. Copiii bolnavi sunt izolaţi de la primele simptome pentru a se evita răspândirea bolii. În cazul oreionului, în focar nu se face vaccinare. Grupele de vârstă la care se face imunizarea o reprezintă copiii de 1 an şi de 5 ani (în trecut 1 an şi 7 ani).

 

Evoluţia bolii este mai uşoară la vârste mici

Dr. Iliescu a mai spus că împreună cu conducerea şcolii va solicita DSP ca la liceul din Vicovu de Sus să fie angajat un medic şcolar deoarece aici învaţă un număr foarte mare de elevi, 2.134. 

Primele patru cazuri de oreion au apărut la elevi ai Liceului ”Ion Nistor” înainte de încheierea primului semestru.

Reamintim că oreionul este o boală cauzată de un virus şi se manifestă prin inflamarea glandelor salivare parotide, apărând frecvent la copii şi adolescenţi (10-19 ani) şi la adulţii tineri.

Se transmite prin saliva infectată, dar şi prin folosirea în comun a tacâmurilor şi veselei cu o persoană bolnavă sau comunicarea de la o distanţă mică între persoana bolnavă şi cele sănătoase. 

Simptomele infecţiei apar după aproximativ două, trei săptămâni de la expunerea copilului la virus. Boala debutează adesea cu febră şi se constată o uşoară umflare a obrajilor. Glandele salivare sunt inflamate şi dureroase, de-o parte sau de ambele părţi ale feţei, bolnavul are dureri de cap, stare de slăbiciune şi oboseală, însoţită de dureri musculare şi articulare, durere şi disconfort la mestecarea sau înghiţirea alimentelor, scăderea apetitului alimentar. Uneori copilul se plânge de dureri de cap şi vomită, dovezi ale unei iritaţii meningiene. Din fericire, meningita urliană de obicei nu lasă urme. Evoluţia bolii este uşoară la vârste mici, crescând în gravitate odată cu vârsta, când poate afecta glanda mamară, pancreasul, sistemul nervos central şi testiculele (orhita), această evoluţie apărând în special după vârsta de 14 ani. După oreion pacientul rămâne cu o imunitate solidă şi durabilă, reîmbolnăvirile fiind excepţionale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toţi cei 21 de elevi cu oreion de la Vicovu de Sus sunt nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.
 Vizualizări articol: 5342 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Toţi cei 21 de elevi cu oreion de la Vicovu de Sus sunt nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Neglijenta medicilor! trimis de
(24 feb 2016, 00:57:33
Medicii din Vicovu de Sus se pricep doar la primit spagi.Dau scutiri pe bani elevilor pt. a-si motiva absentele de la cursuri!
Ex/Familia Mimor, Gal Eva,Dascalu Eugenia

Daca nu pot ei ,se ocupa asistentele.La fel si medicii din Straja-Iatentiuc,Bilca-Suiu Tatiana///
Au bani berechet, afaceri....La raportat cazuri de oreion nu le iese nimic!

Va dau cateva nume de dr.din Vicovu de Sus= Gal Gheorghita Eva, Lucian Mimor,Octavian Mimor/

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos grecesc de castraveți Răcoritor, ușor și foarte rapid, acest sos se prepară la rece și se poate servi deopotrivă între aperitive, cât și ca însoțitor delicios al unor feluri consistente, precum fripturileAvem nevoie de:500 g iaurt natural ( preferabil... Citeşte