Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 feb 2016 - Anul XXI, nr. 44 (6157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce ascund?

Ruperea sigiliilor la Magazinul General Rădăuţi, top secret pentru ISU, Poliţie şi Parchet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ştirea care a „explodat” săptămâna trecută a venit de la Rădăuţi, acolo unde reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au decis să închidă Magazinul General pentru mai multe nereguli descoperite pe linie de prevenire şi stingere a incendiilor. Cu acest prilej, s-au lipit în zonele vizibile ale spaţiilor comerciale închise anunţuri prin care populaţia era înştiinţată despre măsura luată. În paralel, au fost aplicate şi sigilii, iar activitatea din tot complexul Magazin General Rădăuţi părea să rămână în aer.

Numai că majoritatea firmelor care au afaceri în această clădire şi-au reluat activitatea ca şi cum nu ar fi existat niciodată sigilii. Am dorit să aflăm mai multe despre consecinţe, dar se pare că totul este de domeniul „top secret”. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, dar şi cei ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au preferat să dea răspunsuri în doi peri.

Cum era şi firesc, prima instituţie căreia ne-am adresat a fost ISU Suceava. Generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU Suceava, a fost extrem de succint şi neclar: „Am acţionat potrivit legii. Am primit ordin de la Bucureşti să nu oferim alte detalii”.

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, nu a fost nici el mai darnic în declaraţii şi relaţii vizavi de acest subiect şi ne-a trimis la Parchet.

Ieri, a venit şi răspunsul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, la fel de ambiguu ca şi cel primit de la celelalte două instituţii.

„Potrivit art. 25 al. 3 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482 din 1 iunie 2012, <Informaţiile privind existenţa unei plângeri sau denunţ pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, precum şi datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice>, astfel încât momentan nu putem da curs solicitării dvs”, este răspunsul oferit de procurorii din Rădăuţi.

Cu alte cuvinte, este închisă o afacere care afectează zeci de oameni, poate chiar sute, dar nici o instituţie a statului nu-şi asumă responsabilitatea comunicării publice.

 

Motivele închiderii centrelor comerciale din Rădăuţi şi Vatra Dornei, trecute la grămadă

Trebuie spus că vineri reprezentanţii ISU Suceava au trimis un comunicat prin care au oferit date succinte despre controalele de săptămâna trecută, iar în aceeaşi oală cu Rădăuţiul a fost inclus şi un centru comercial din Vatra Dornei, închis de asemenea pentru nereguli pe linie de PSI. Publicul este anunţat ritos că s-au verificat locaţiile, s-au dat trei amenzi de câte 100.000 de lei, două la Rădăuţi şi una la Vatra Dornei, iar apoi ne sunt prezentate grămadă neregulile constatate.

„În speţele în cauză nu au fost îndeplinite condiţiile de securitate la incendiu, astfel:

- litera b): depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc;

- litera c): neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă;

- litera e): neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă;

- litera f): neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă”, sună comunicatul ISU Suceava.

Şi acum, ghici, ghicitoare care-i problema în fiecare loc în parte? Eu nu mi-am dat seama, şi nici nu am cum, de vreme ce instituţiile abilitate refuză să colaboreze în cazuri atât de importante pentru întreaga comunitate.

 

Au greşit cei de la ISU Suceava când au închis Magazinul General Rădăuţi?

Poate prin această tăcere o serie de oameni care reprezintă diferite instituţii publice încearcă să acopere o serie de greşeli pe care le-au comis cu ocazia controlului de săptămâna trecută.

În incinta Magazinului General Rădăuţi se derulează mai multe activităţi, de la cele bancare şi de asigurare, până la servicii de farmacie şi vânzarea a diferite produse. După controlul derulat de ISU Suceava s-a luat măsura sancţionării celor doi proprietari ai clădirii, care au primit câte 100.000 de lei amendă, iar în paralel „s-a dispus măsura complementară de oprire a funcţionării operatorilor economici”.

Problema este alta, şi anume nu s-a închis tot Magazinul General Rădăuţi, ci doar anumite spaţii, de parcă focul alege pe cine să mistuie, cum spunea unul dintre afaceriştii aflaţi în chirie aici. De asemenea, cei care au afaceri în această clădire spun că nu au fost controlaţi de ISU şi nici nu li s-a pus în vedere să-şi remedieze deficienţele într-un anumit termen, aşa cum era firesc.

„Pur şi simplu ne-am trezit cu afacerile închise. Păi ori se închide tot Magazinul General, ori nu se mai închide. Dacă doreau să ne închidă la bucată, trebuiau să vină să încheie un proces verbal în această direcţie, dar un asemenea act este doar cu proprietarii Magazinului General. Nu era normal să avem şi noi un proces verbal pe care să-l putem contesta? O altă problemă este că sigiliile aplicate nu au nici un număr de înregistrare, nici un semn distinctiv, absolut nimic. O bucată de plumb şi o sârmă poate fi numit sigiliu? Iar hârtiile pe care le-au lipit pe geamuri sunt fără ştampilă, fără semnătură, fără nimic. O asemenea hârtie poate lipi oricine, ce valoare are?”, s-au revoltat afaceriştii care au spaţii închiriate în Magazinul General Rădăuţi.

 

Întrebare publică pentru ISU, Poliţie şi Parchetul Rădăuţi

Am fi dorit să lămurim situaţia de la Rădăuţi prin discuţii concrete cu reprezentanţii instituţiilor statului, dar, din păcate, acest lucru s-a dovedit o misiune imposibilă. Aşa încât apare întrebarea firească: Ce au de ascuns ISU, Poliţia şi Parchetul Rădăuţi vizavi de o situaţie care se răsfrânge asupra unui număr important de oameni?.

Este o întrebare publică, pe care Monitorul de Suceava o adresează celor trei instituţii, cu menţiunea că oamenii care plătesc taxe şi impozite au nevoie să fie informaţi în mod corect şi echidistant. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ruperea sigiliilor la Magazinul General Rădăuţi, top secret pentru ISU, Poliţie şi Parchet.
 Vizualizări articol: 8630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Ruperea sigiliilor la Magazinul General Rădăuţi, top secret pentru ISU, Poliţie şi Parchet4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si facturile thermonet tot de domeniul top secret trimis de
(23 feb 2016, 17:48:14
Cum e posibil sa ajunga chetuielile la intretinere pe luna ianuarie, ATENTIE MARE, la o amarata de garsoniera pana la 400 de ron ? Astia stiu oare CAT DE GREU se fac banii in ziua de azi ? Daca tu ca si firma stii ca ai pierdut mai mult de jumatate din clienti, pt. ca s-au racordat cu centrale, de ce continui in prostie si ii jumulesti si mai abiltir pe cei ramasi ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos grecesc de castraveți Răcoritor, ușor și foarte rapid, acest sos se prepară la rece și se poate servi deopotrivă între aperitive, cât și ca însoțitor delicios al unor feluri consistente, precum fripturileAvem nevoie de:500 g iaurt natural ( preferabil... Citeşte