Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 dec 2014 - Anul XIX, nr. 292 (5801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Disfuncţionalităţi

Medicii de familie, nevoiţi să-şi cumpere cititoare de carduri din străinătate, la preţuri mai mari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Obligativitatea pentru medicii de familie de a-şi dota cabinetele cu cititoare de carduri a stârnit  nemulţumiri în rândul doctorilor suceveni, care se plâng că modul în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a gestionat acest proiect îi pune în dificultate. Medicii de familie spun că deşi distribuirea cardului naţional de sănătate a fost făcută din timp şi se află în grafic, ei au fost înştiinţaţi cu întârziere asupra furnizorilor de cititoare omologaţi, astfel că există riscul ca aceste dispozitive să nu poată fi procurate în termenul impus, respectiv până la 1 ianuarie. Medicii de familie au sesizat că sunt incompatibilităţi majore între cititoarele de carduri existente pe piaţa românească şi soft-urile pe care ei lucrează, astfel că singura soluţie este achiziţionarea lor din străinătate, la preţuri mai mari şi cu data de livrare peste cea prevăzută.

De la începutul anului viitor, fiecare cabinet de medicină de familie trebuie să fie dotat cu cititoare de carduri pentru operarea datelor medicale ale fiecărui asigurat. Cei care nu fac achiziţiile ar putea fi sancţionaţi în urma unor controale tematice. Problema este că lista cu furnizorii de cititoare agreaţi de CNAS nu a fost publicată odată cu demararea acţiunii de distribuire a cardurilor, în septembrie, ci de-abia în noiembrie, când au putut fi semnalate şi disfuncţionalităţile, iar până când neajunsurile vor fi îndepărtate durează.

 

Care este rolul cardului de asigurat

„Este o neglijenţă crasă din partea celor de la CNAS. Nu s-au asigurat că cititoarele pot fi obţinute în timp util. Mai mult, nu au fost în stare să verifice care cititoare sunt compatibile cu softurile pe care noi lucrăm. Acum nu ştim când o să avem aceste dispozitive şi suntem foarte stresaţi din cauza asta. Cel mai bine era să le comande cei de la CNAS, iar noi să le cumpărăm de la ei. Aşa, nu am avut timp să ne organizăm. Am fi vrut un alt tip de cititoare, cu o tastatură şi un monitor mai mare, dar fiindcă alea ne ajungeau de-abia prin februarie am fost obligaţi să cumpărăm altele cu dimensiuni mai mici, care sperăm să ne ajungă până la finele lui decembrie”, a spus dr. Irina Badrajan, secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava.

La toate aceste nemulţumiri se adaugă cea a preţului. Medicii de familie spun că cititoarele nu costă cinci euro, aşa cum susţineau reprezentanţii CNAS, ci sunt de zece ori mai scumpe.

Cu toate acestea, din dorinţa de a-şi sprijini pacienţii, precum şi din dorinţa „transparenţei privind cheltuirea banilor Sănătăţii”, medicii de familie au anunţat că îşi vor cumpăra cititoare de card, aşa cum şi-au cumpărat imprimante laser, programe de cabinet, semnături electronice, tonere şi hârtii, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete.

Potrivit legii, cardul de asigurat are rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberările de medicamente compensate şi gratuite şi toate serviciile medicale şi farmaceutice de care beneficiază pacienţii asiguraţi încabinete medicină de familie, ambulatorii de specialitate, laboratoare de analize medicale sau explorări imagistice, spitale, farmacii, etc.. Odată cu intrarea în vigoare a cardului de asigurat, nici un serviciu medical decontat de CNAS nu va mai putea fi efectuat în lipsa acestui document electronic, indiferent că este vorba de medic de familie, specialist, spital sau farmacie etc..

 

Cardul de asigurat, testat până în luna martie

Pentru a se asigura succesul acestui proiect este necesar ca toţi furnizorii de servicii medicale din sistemul sanitar să-şi asigure logistica necesară.

Conform unui comunicat al CNAS, pentru ca sistemul să funcţioneze fără sincope în momentul în care va fi implementat este necesară o perioadă de testare, până în martie, în care să fie identificate şi rezolvate eventualele probleme care pot apărea la utilizarea cardului de asigurări de sănătate la nivel naţional. Perioada de testare va fi în acelaşi timp şi o perioadă de acomodare a asiguraţilor şi a furnizorilor de servicii medicale cu această soluţie informatică, a mai transmis CNAS.
Tot potrivit CNAS, doar asiguraţii cu vârsta peste 18 ani vor primi carduri de sănătate. Copiii sunt asiguraţi prin lege, ceea ce înseamnă că vor beneficia ca şi până acum de serviciile medicale, dar fără să fie necesară prezentarea cardului personal sau al unuia dintre părinţi. În această categorie intră şi copiii instituţionalizaţi. De asemenea, serviciile medicale de urgenţă fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi persoanelor neasigurate. La accesarea acestui tip de servicii nu este necesar ca pacientul să facă dovada calităţii de asigurat, mai spun responsabilii CNAS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, nevoiţi să-şi cumpere cititoare de carduri din străinătate, la preţuri mai mari.
 Vizualizări articol: 1366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie, nevoiţi să-şi cumpere cititoare de carduri din străinătate, la preţuri mai mari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei