Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 dec 2014 - Anul XIX, nr. 286 (5795)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drame

S-a infectat cu HIV/SIDA de la partenera de viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr de 29 ani, din Vatra Dornei, este ultimul sucevean depistat cu HIV/SIDA în acest an. Tânărul a aflat că este seropozitiv în luna octombrie, în urma unor teste pe care şi le-a făcut la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA, care funcţionează la parterul clădirii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Ulterior, diagnosticul de HIV/SIDA a fost confirmat şi prin alte analize, mai complexe, efectuate la Bucureşti, iar astfel tânărul a intrat în rândul celor peste 200 de suceveni care suferă de cumplita maladie.

Cazul tânărului de 29 ani este cu atât mai dramatic cu cât el a fost infectat cu virusul mortal chiar de partenera sa de viaţă, o tânără de 34 ani, şi ea de loc din Vatra Dornei. Tânăra fusese diagnosticată cu HIV/SIDA în luna mai a acestui an, iar prin relaţii sexuale neprotejate i-a transmis boala şi partenerului ei. La momentul la care a fost depistat cu HIV/SIDA tânărul de 29 ani nu prezenta semne de boală, astfel că şansele sale de a ţine maladia sub control sunt destul de bune.

 

319 români, depistaţi cu HIV/SIDA, în prima jumătate a anului

Datele înregistrate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava arată că, la această oră, 203 persoane din judeţ sunt seropozitive. Potrivit evidenţelor, 179 dintre pacienţii cu HIV/SIDA sunt trataţi pe plan local, în timp ce 12  urmează terapia de specialitate în diferite clinici din ţară, doi nu au încă nevoie de medicamente, iar zece au fost pierduţi din evidenţele medicilor, ceea ce înseamnă că cel mai probabil au renunţat la medicaţia care i-ar fi ţinut în viaţă. Aceleaşi statistici arată că, în acest an, 16 persoane din judeţ au fost diagnosticate cu HIV/SIDA, în timp ce patru au murit după ce au pierdut lupta cu boala.

În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA, numărul persoanelor seropozitive aflate în viaţă fiind la finele lunii iunie 2014 de 12.603, precizează statisticile.

 

Două milioane de oameni,  dintre care 270.000 copii, afectaţi în fiecare an de HIV/SIDA

Până în 2013, infecţia cu HIV/SIDA a ucis mai mult de 36 de milioane de oameni din întreaga lume (1981-2012), devenind una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel mondial din istorie. În ciuda tratamentului antiretroviral, epidemia de HIV/SIDA afectează un număr estimat de două milioane de vieţi în fiecare an, dintre care aproximativ 270.000 sunt copii. În 2013, aproximativ 63% dintre persoanele infectate cu HIV/SIDA, cu vârste între 15 — 24 ani, erau femei.

În anul 2013, în România, erau în viaţă 12.273 de persoane seropozitive. Din 1985, de când a fost pentru prima dată diagnosticată în ţară, 19.261 de români au fost luaţi în evidenţă cu HIV/SIDA, arată un studiu efectuat de Institutul Matei Balş din Bucureşti. Dintre acestea, 9.946 au fost copii cu vârste între 0 şi 14 ani, iar 9.315 persoane peste 14 ani. Totalul deceselor prin HIV/SIDA a fost de 6.367 din 1985 şi până în prezent, precizează studiul.

 

1.000 de teste, livrate în judeţ, pentru depistarea rapidă a maladiei HIV/SIDA

Sucevenii care vor să afle dacă sunt sau nu infectaţi cu virusul ucigaş pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA, care funcţionează la parterul clădirii Direcţiei de Sănătate Publică. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la Bucureşti, la Institutul Naţional Cantacuzino, unde investigaţiile de laborator sunt mai complexe şi certifică diagnosticul. În judeţ, teste gratuite se fac şi la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care donează sânge, pentru celelalte testul făcându-se contra cost. În laboratoarele de analize medicale private, un test pentru HIV/SIDA se plăteşte cu 50 de lei.

În această lună, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a primit de la ministerul de resort 1.000 de teste rapide pentru depistarea virusului ucigaş. Este pentru prima dată în acest an când astfel de teste ajung în laboratoarele instituţiei pentru investigarea gratuită a populaţiei. Testele vor fi folosite pentru testarea rapidă a gravidelor care se internează în maternităţi pentru naştere şi pentru testarea rapidă a sucevenilor care solicită expres acest lucru. Cele 1.000 de teste pentru testarea populaţiei vor fi primite în următoarele şase luni, apreciază specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Virusul HIV atacă şi distruge sistemul imunitar al organismului, deschizând calea unor infecţii oportuniste (acele infecţii pe care un sistem imunitar sănătos ar putea să le ţină sub control). De fapt, acestea sunt cele care vor provoca deteriorarea iremediabilă a organismului, fiind responsabile de apariţia maladiei SIDA. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a infectat cu HIV/SIDA de la partenera de viaţă.
 Vizualizări articol: 5971 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
S-a infectat cu HIV/SIDA de la partenera de viaţă3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei