Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 nov 2014 - Anul XIX, nr. 269 (5778)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stocuri reduse

Şase fiole de vaccin antigripal pentru un medic de familie cu sute de bolnavi înscrişi pe liste

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Demarată cu o întârziere de aproape o lună faţă de data obişnuită, campania gratuită de vaccinare a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire prin gripă s-ar putea încheia în primele zile de la debut. Şi asta, deoarece cantitatea de ser repartizată Sucevei de Ministerul Sănătăţii este insuficientă.

Ieri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a fost informată că va primi de la Bucureşti 1.990 de doze de vaccin antigripal. Serul ar urma să ajungă la cei 290 de medici de familie în cursul acestei săptămâni, pentru ca de luni să poată începe în cabinete acţiunea gratuită de imunizare.

Un calcul sumar arată însă că din prima tranşă de vaccinuri antigripale, de 1.990 de fiole, medicii de familie vor primi doar câte şase doze, deşi au sute de pacienţi cu indicaţii pentru imunizare. Doctorii sunt nemulţumiţi şi spun că în aceste condiţii mulţi bolnavi vor fi nevoiţi să-şi cumpere serul, deşi statul le dă dreptul la gratuitate. Supărarea este cu atât mai mare cu cât ani de zile Ministerul Sănătăţii a făcut propagandă vaccinării, iar medicii au încercat la rândul lor să-i convingă pe bolnavi de beneficiile serului, pentru ca acum să nu mai aibă ce să le administreze.

„Avem multe solicitări din partea pacienţilor şi ne va fi imposibil să-i alegem pe cei care ar avea mai multă nevoie de vaccin”, spun doctorii.

 

În judeţ, 35.000 de oameni ar avea nevoie de vaccinul gratuit

La începutul sezonului rece, DSP Suceava a a solicitat de la ministerul de resort 35.000 de doze de vaccin antigripal gratuit şi rămâne de văzut în ce măsură cantitatea de ser va fi suplimentată în lunile următoare, după ce prima tranşă, de 1.990 de fiole, se va epuiza.

Potrivit datelor înregistrate de Direcţia de Sănătate Publică, în judeţ sunt 17.429 de persoane cu vârste între şase luni şi 64 ani care suferă de boli cronice – pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau HIV/SIDA şi care ar avea nevoie de acest ser. Totodată, sunt 427 de gravide şi 3.114 cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, ambulatorii, cât şi din unităţile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor şi din unităţile de bolnavi cronici. Pe de altă parte, potrivit aceloraşi evidenţe ale DSP, ar mai avea nevoie de vaccinul antigripal 2.206 persoane - adulţi şi copii - rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt. Alte 11.824 de persoane au depăşit vârsta de 65 ani şi, de asemenea, ar trebui să li se administreze preventiv serul.

 

Bolnavii, obligaţi să-şi cumpere serul din farmacii

În timp ce medicii de familie se confruntă cu criza de ser antigripal, afecţiunile respiratorii de sezon fac tot mai multe victime printre suceveni. Săptămânal, peste 3.000 de persoane au nevoie de îngrijiri medicale după ce au răcit. Numărul bolnavilor cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii este în continuă creştere, iar majoritatea pacienţilor sunt copii, precizează statisticile DSP.

În sezonul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a primit de la ministerul de resort pentru imunizarea populaţiei incluse în categoriile de risc 10.900 de fiole din totalul de 30.000 solicitate.

În farmacii, o fiolă de ser costă circa 30 lei. Vaccinul antigripal asigură o protecţie timp de şase luni, ceea ce acoperă sezonul rece, octombrie-martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase fiole de vaccin antigripal pentru un medic de familie cu sute de bolnavi înscrişi pe liste.
 Vizualizări articol: 1104 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şase fiole de vaccin antigripal pentru un medic de familie cu sute de bolnavi înscrişi pe liste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei