Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 nov 2014 - Anul XIX, nr. 269 (5778)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Premiu

Un student al Universităţii din Suceava, pe podiumul unei competiţii naţionale de inventică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studentul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Abel Torac Mitric, şi-a adjudecat locul al II-lea în cadrul Competiţiei „BringITon!”, eveniment organizat la Iaşi, care vizează stabilirea şi consolidarea de parteneriate între mediul universitar de IT din România, investitori şi companii de profil.

Proiectul cu care suceveanul s-a situat pe podiumul competiţiei se numeşte “Sistem automat pentru estimarea riscului de avalanşă”, fiind realizat în colaborare cu universitarul Călin Ciufudean.

În total 28 de proiecte s-au înscris în competiţia ce a avut loc în perioada 14-15 noiembrie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Invenţia este brevetată

Abel Torac Mitric este masterand în anul II al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul USV.

Tânărul povesteşte că proiectul premiat la Iaşi este gândit şi dezvoltat de mai bine de  trei ani. Suceveanul a creat un sistem mic şi performant, care îi poate avertiza pe schiori cu privire la pericolul producerii unei avalanşe.

Sistemul poate fi integrat într-un băţ de schi, iar în momentul în care acesta este introdus în zăpadă, dispozitivul situat la baza băţului realizează o analiză a câtorva indicatori (gradul de înclinaţie al pantei, temperatură, densitatea zăpezii, oră, luminozitate, dispunerea straturilor de zăpadă - strat pufos, umed sau îngheţat) şi în funcţie de aceştia estimează riscul producerii unei avalanşe.

„Acest dispozitiv integrat în băţul de schi poate evalua dacă e periculos sau nu de schiat. Dispozitivul analizează dispunerea straturilor de zăpadă şi, mai ales în funcţie de acestea, poate aprecia riscul de avanşă. De exemplu, dacă sub stratul de zăpadă umedă se află un strat de zăpadă pufoasă şi mai apoi un strat de zăpadă îngheţată, pericolul este mai mare. Pentru a depista zăpada îngheţată mă folosesc de nişte arcuri speciale şi senzor de forţă”, a explicat Abel. Informaţia cu privire la modul în care sunt aşezate straturile de zăpadă şi toate celelalte date colectate de dispozitiv sunt transmise către o aplicaţie care funcţionează pe Android.

Aplicaţia pentru smartphone a fost dezvoltată de Pavăl Ştefan, şi el student la Universitatea din Suceava. Schiorul are posibilitatea să memoreze pe telefon coordonatele GPS ale zonei în care există risc de avalanţă, în aşa fel încât să-i poată avertiza şi pe alţii cu privire la pericol. Invenţia tânărului sucevean este deja brevetată.
Evenimentul „BringITon!” a fost organizat de Facultatea de Informatică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și Institutul de Informatică Teoretică al Academiei Române din Iași. În cadrul evenimentului, tinerii cercetători au avut prilejul de a învăța de la investitori și oameni de afaceri cum își pot transforma ideile lor într-un business de succes.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un student al Universităţii din Suceava, pe podiumul unei competiţii naţionale de inventică.
 Vizualizări articol: 2700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Un student al Universităţii din Suceava, pe podiumul unei competiţii naţionale de inventică4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei