Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iun 2014 - Anul XIX, nr. 126 (5635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezultate analize

Stafilococul auriu, depistat în căpşunile cu smântână care au băgat patru copii în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intoxicaţia colectivă din satul Slobozia, comuna Zvoriştea, de unde patru copii au ajuns săptămâna trecută la spital după ce au mâncat căpşuni cu smântână, a fost provocată de stafilococul auriu. Aşa arată rezultatele analizelor de laborator efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava pe probele luate din desertul servit de minori şi pe cele recoltate în timpul internării de la pacienţi. Concluziile testelor date publicităţii ieri de directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, infirmă ipoteza vehiculată în acest caz potrivit căreia cei patru copii, care provin din aceeaşi familie, ar fi fost băgaţi în spital de insecticidul în exces cu care ar fi fost stropite căpşunile.

„S-a izolat stafilococul auriu atât în căpşunile cu smântână din care părinţii mai aveau un rest, cât şi din coproculturile recoltate de la cei patru fraţi. Nu s-a putut stabili care dintre cele două produse era contaminat, însă se ştie că produsele lactate au un risc mai mare de a se contamina cu acest agent patogen”, a explicat dr. Cătălina Zorescu, cu menţiunea că smântâna cu care au fost preparate căpşunile a fost achiziţionată de familia celor patru minori de la o persoană particulară din sat, mai exact un vecin. Ea a subliniat că cei patru copii bolnavi au avut o evoluţie favorabilă, iar între timp au fost externaţi.

 

Avertisment DSP: În sezonul cald, intoxicaţiile cauzate de agenţi patogeni sunt foarte frecvente

Adjunctul DSP a ţinut să precizeze că celelalte cazuri de persoane care au ajuns în ultima săptămână la spital cu probleme cauzate de consumul de căpşuni, cu sau fără smântână, sunt de fapt simple indigestii, diagnosticul de intoxicaţie nefiind confirmat în nici o situaţie, cu excepţia celei de la Slobozia - Zvoriştea. „Au fost cazuri izolate, care ar putea avea diferite cauze, cum ar fi spălatul necorespunzător al fructelor sau al mâinilor”, a punctat dr. Cătălina Zorescu.

Joi seară, patru fraţi din satul Slobozia, comuna Zvoriştea (trei băieţi cu vârste de 3, 7 şi 10 ani şi o fetiţă de 3 ani), au început să acuze febră, vărsături, dureri abdominale şi scaune diareice după ce au mâncat căpşuni cu smântână. Minorii au fost transportaţi cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase. Vineri, la această unitate sanitară au mai fost aduşi trei copii, toţi din municipiul Suceava, însă provenind din familii diferite, care prezentau simptome similare ca urmare a consumului de căpşuni, cu sau fără smântână. Fără nici o excepţie, părinţii minorilor le-au declarat medicilor că au cumpărat căpşunile din piaţa Burdujeni, ipoteza avansată în aceste cazuri fiind că insecticidul stropit în exces pe fructe ar fi provocat îmbolnăvirile.

Directorul medical adjunct al DSP Suceava a atras ieri atenţia că în sezonul cald intoxicaţiile cauzate de agenţi patogeni sunt foarte frecvente şi a recomandat populaţiei să respecte regulile de igienă. „În această perioadă se înregistrează mai multe cazuri de salmoneloză, boală diareică acută, enteroviroze”, a spus dr. Cătălina Zorescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stafilococul auriu, depistat în căpşunile cu smântână care au băgat patru copii în spital.
 Vizualizări articol: 2676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stafilococul auriu, depistat în căpşunile cu smântână care au băgat patru copii în spital0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei