Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mar 2014 - Anul XIX, nr. 67 (5576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

DSP

Cinci focare de tuberculoză în judeţ: două în colectivităţi şi trei familiale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acţiuni de prevenire a tuberculozei, o boală care reapare în forţă, vor fi organizate toată săptămâna în judeţ. Evenimentele se adresează tinerilor şi vor avea loc miercuri şi joi la Colegiul Tehnic „Al. Ioan Cuza” din municipiul Suceava, unde sunt vizaţi elevii de clasa a IX-a, şi vineri la şcoala generală din Călineşti – Şerbăuţi. În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia zilei mondiale a tuberculozei, marcată astăzi, 24 martie, vor fi vizionate materiale video şi vor fi împărţite broşuri şi pliante.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, anul trecut, 491 de persoane din judeţ au fost tratate de TBC, cu 49 mai multe decât în 2012. Evidenţele precizează că, în 2013, în judeţ a evoluat un focar de tuberculoză în colectivitate, cel de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din municipiul Suceava, cu patru cazuri în rândul elevilor. Alte trei focare au fost familiale şi au izbucnit la Stroieşti, Pătrăuţi şi Adâncata, fiecare numărând câte şase până la 14 cazuri. Anul acesta, în ianuarie, un focar mai vechi de TBC s-a reactivat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, unde până în prezent au fost confirmate nouă cazuri de boală, opt la asistaţi şi unul la personal.

 

Tuberculoza este a doua cauză infecţioasă de deces din lume, după SIDA

Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, tuberculoza afectează preponderent populaţia adultă. În prezent, la nivel global există opt milioane de cazuri de TBC simptomatic, iar trei milioane de decese se înregistrează în fiecare an. Astfel, tuberculoza este a doua cauză infecţioasă de deces din lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, care dă boala, iar la circa 5-10% dintre persoane infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă.

Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de TBC: peste 34.000 în 2013, dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 de persoane mor anual în ţară din cauza acestei maladii. Pe judeţe, Dolj, Mehedinţi şi Olt înregistrează cele mai multe cazuri, iar Harghita, Covasna şi Sibiu cele mai puţine. Suceava se situează la mijlocul clasamentului în ceea ce priveşte incidenţa acestei afecţiuni în rândul populaţiei.

 

Debutul bolii este uşor şi poate rămâne nesesizat de pacient

Tuberculoza este dificil de sesizat într-o primă fază, şi asta deoarece debutul infecţiei este în general uşor şi ca atare rămâne nesesizat de pacient. Dacă în organism este prezentă forma latentă a TBC-ului, nu există simptome şi boala nu poate fi răspândită altor persoane, spune dr. Cătălina Zorescu. În schimb, dacă există forma activă a tuberculozei, apar şi simptomele, iar infecţia poate fi răspândită. Tipul simptomelor este în concordanţă cu tipul de tuberculoză, fie pulmonară (cel mai comun), fie în altă parte a corpului (tuberculoza extrapulmonară). Simptomele tuberculozei active apar treptat şi se desfăşoară pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Semnele obişnuite constau în tuse însoţită de mucus gros, câteodată cu sânge (spută), pe o durată de aproximativ două săptămâni, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), creşterea în volum a ganglionilor limfatici din regiunea gâtului, febră, frisoane şi transpiraţii în timpul somnului. Alte simptome sunt oboseala şi slăbirea forţei fizice, pierderea poftei de mâncare şi pierderea în greutate fără motive explicabile, dar şi scăderi ale amplitudinii respiraţiei, dureri în piept.

 

După două săptămâni de tratament bolnavul de TBC nu mai este contagios

În general, după două săptămâni de tratament cu antibiotice nu mai este posibilă transmiterea infecţiei către alte persoane, adică bolnavul nu mai este contagios, adaugă dr. Cătălina Zorescu. Oprirea tratamentului medicamentos poate cauza însă întârzierea vindecării şi, de asemenea, reapariţia bolii. Recidivele pot surveni la 6 - 12 luni de la întreruperea terapiei, iar reluarea medicaţiei este absolut necesară. Pe de altă parte, neadministrarea tratamentului până la capăt, adică oprirea lui într-un anumit punct, poate duce la creşterea capacităţii bacteriei de a dezvolta rezistenţă, făcând tratamentul ulterior mai dificil.

Fără tratament, forma activă a tuberculozei poate produce complicaţii serioase, cum ar fi cavităţi în parenchimul pulmonar. Aceste zone bolnave ale plămânului pot cauza sângerări, dar şi suprainfecţii cu alte tipuri de bacterii şi formarea de abcese (cavităţi pline cu puroi). De asemenea, pot produce un orificiu care se formează între căile aeriene apropiate, aşa numita fistulă bronho-pleurală, precum şi dificultăţi în respiraţie din cauza căilor aeriene blocate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci focare de tuberculoză în judeţ: două în colectivităţi şi trei familiale.
 Vizualizări articol: 2051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cinci focare de tuberculoză în judeţ: două în colectivităţi şi trei familiale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei