Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2014 - Anul XIX, nr. 63 (5572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alarmant

Bacterii ucigaşe ca klebsiella sau acinetobacter, în spitalele sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Klebsiela oxytoca, enterococ, streptococ şi acinetobacter. Aceştia sunt germenii periculoşi, rezistenţi la antibiotice, depistaţi în spitalele sucevene, renovate sau nu. O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dată publicităţii ieri, de conducerea instituţiei, arată că bacteriile ucigaşe sunt prezente în toate unităţile sanitare din judeţ, nu doar în maternitatea Rădăuţi, aflată recent în centrul unui scandal uriaş, după ce mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi, imediat după naştere, cu un microb de spital greu de distrus.

Germeni ca klebsiella oxytoca, enterococ, streptococ şi acinetobacter există inclusiv în sectoare delicate, precumChirurgie sau Reanimare, unde starea pacienţilor este extrem de precară, mulţi dintre ei fiind operaţi sau cu afecţiuni complexe, care deja le pun viaţa în pericol. O infecţie cu un microb de spital se poate dovedi fatală în cazul acestor bolnavi critici, cu imunitatea slăbită, deoarece este foarte greu de tratat, spun specialiştii.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică  Suceava, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în primele două luni ale acestui an, câteva zeci de persoane s-au îmbolnăvit pe perioada internării. Majoritatea pacienţilor care, potrivit statisticilor oficiale, s-au ales cu alte afecţiuni în timp ce se aflau în spital, au contractat infecţii respiratorii, de plagă chirurgicală şi cutanate (de piele).

 

Secţiile cu cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti

Astfel, potrivit evidenţelor DSP, în ianuarie şi februarie, din numărul total de persoane externate, de 17.728, 29 s-au ales cu o altă boală în perioada internării, aşa numita infecţie nosocomială – 12 cu infecţii respiratorii, cinci cu infecţii de plagă chirurgicală, patru cu infecţii cutanate, câte unul cu infecţii urinare, digestive şi după injecţii sau puncţii, şi cinci cu infecţii încadrate „la alte tipuri”. Pe secţii, situaţia este următoarea: Pediatrie – trei cazuri, Nou-născuţi – şase, Obstetrică, Ginecologie, ATI şi Neurologie – câte un caz, Chirurgie – două cazuri şi alte secţii – 14.

Conform specialiştilor, infecţiile nosocomiale se pot transmite în spital cu ajutorul instrumentelor nesterile sau insuficient sterilizate. Ele se mai pot contracta şi prin folosirea la comun a grupurilor sanitare neigienizate sau prin mâinile murdare ale personalului medical.  Deşi unele dintre aceste infecţii pot fi tratate cu destulă uşurinţă, altele pot fi fatale sau pot afecta foarte grav sănătatea pacienţilor, fiind nevoie de mai multe luni de spitalizare şi îngrijiri medicale scumpe pentru a le combate.

Infecţiile nosocomiale cu germeni ca klebsiela oxytoca, enterococ, streptococ şi acinetobacter reprezintă o adevărată ameninţare pentru pacienţii internaţi în spitalele sucevene, iar statisticile oficiale nu reflectă nici pe departe realitatea. Numărul îmbolnăvirilor pe perioada internării ar fi mult mai mare dacă doctorii nu s-ar feri să le raporteze, spune conducerea DSP Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bacterii ucigaşe ca klebsiella sau acinetobacter, în spitalele sucevene.
 Vizualizări articol: 2229 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Bacterii ucigaşe ca klebsiella sau acinetobacter, în spitalele sucevene3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei