Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 292 (5499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un al doilea cod genetic din ADN, descoperit de cercetătorii americani

Savanţii americani au descoperit un al doilea cod în structura ADN-ului ce conţine informaţii care ar trebui să prezinte într-o nouă lumină mutaţiile genetice, conceptul de sănătate şi dezvoltarea bolilor, afirmă autorii unui studiu publicat joi, informează AFP.

După ce codul genetic a fost descifrat în anii '60, cercetătorii credeau că ADN-ul - acidul dezoxiribonucleic - celular conţinea doar informaţiile necesare pentru producerea proteinelor din organism.

De fapt, genomul utilizează codul genetic pentru a scrie două limbaje separate, simultan: unul permite fabricarea proteinelor, iar celălalt dă instrucţiuni celulelor pentru a determina controlul asupra diverselor gene, a explicat medicul John Stamatoyannopoulos, profesor de genomică la Universitatea Washington, unul dintre autorii acestei descoperiri, prezentată într-un studiu publicat în revista ştiinţifică americană Science.

"Timp de peste 40 de ani s-a crezut că schimbările ADN-ului ce afectează codul genetic nu au niciun impact asupra producţiei de proteine. Această descoperire dezvăluie că ADN-ul este o maşină incredibil de puternică ce stochează informaţia şi pe care natura a exploatat-o pe deplin şi de o manieră neaşteptată", a spus John Stamatoyannopoulos.

Cele două coduri din ADN au evoluat în strânsă legătură unul cu celălalt, precizează autorii studiului.

Codul care controlează instrucţiunile genetice pare să contribuie la stabilizarea anumitor caracteristici benefice ale proteinelor şi influenţează maniera în care acestea sunt produse.

Noua descoperire are implicaţii majore asupra felului în care oamenii de ştiinţă şi medicii interpretează genomul unui bolnav, oferind noi perspective în domeniul diagnosticării şi al tratamentului unor boli.

Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect internaţional intitulat "Enciclopedia elementelor funcţionale ale genomului uman" (ENCODE) şi finanţat de Institutul american de cercetări asupra genomului. Prin proiectul ENCODE, cercetătorii vor să descopere locul şi felul în care codurile asociate funcţiilor biologice sunt stocate în genom.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un al doilea cod genetic din ADN, descoperit de cercetătorii americani.
 Vizualizări articol: 1141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Un al doilea cod genetic din ADN, descoperit de cercetătorii americani1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei