Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 292 (5499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Conducerea PNL l-a votat pe Gigel Ştirbu pentru a fi nominalizat la Ministerul Culturii - surse

Biroul Permanent al PNL a votat, ieri, nominalizarea deputatului PNL Gigel Ştirbu pentru a ocupa postul de ministru al Culturii în locul lui Daniel Barbu, au declarat surse liberale.

Propunerea ca Ştirbu să fie susţinut pentru portofoliul Culturii a fost făcută de preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, este cotat cu cele mai multe şanse în cadrul PNL pentru a prelua mandatul de ministru al Culturii, fiind aşteptată demisia din funcţie a actualului ministru Daniel Barbu, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din PNL.

Daniel Barbu a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Culturii.

Demisia ministrului Daniel Barbu vine după ce acesta a participat, duminică, la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Naţional din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenţi în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat şi cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA: "La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate", a spus ministrul Daniel Barbu.

Marţi, Ministerul Culturii a remis un comunicat în care arăta că Barbu "regretă profund" "comparaţia nefericită" între bugetul programului de prevenire HIV şi bugetul programelor ministerului pe care îl conduce şi îşi cere scuze "tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţiile inadecvate".

Declaraţiile ministrului Daniel Barbu au fost comentate de preşedintele Traian Băsescu şi de liderul PNL, Crin Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Victor Ponta trebuia să îl demită pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, imediat, chiar de la Johannesburg - unde premierul se afla pentru funeraliile lui Nelson Mandela -, arătând că acesta nu poate demisiona pentru că "este un om cu handicap sufletesc".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că demisia este un semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezaţi de o asemenea declaraţie.

"Sunt consternat de afirmaţia pe care a făcut-o (...) O asemenea declaraţie nu-l reprezintă. Demisia face parte şi este un semn de nobleţe aproape în democraţie. Ca semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezaţi de o asemenea declaraţie, eu cred că o demisie e suficient de puternică. Şi cred că un lucru la care însuşi Daniel Barbu ţine, umanistul Daniel Barbu, cred că demisia ar fi cel mai puternic mesaj adresat acelor oameni într-o suferinţă cumplită pe care Daniel Barbu n-a vrut, sunt convins, să-i jignească, dar faţă de care a făcut această afirmaţie nefericită", a declarat Crin Antonescu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, duminică, ministrul Daniel Barbu a fost invitat "în calitate privată, de universitar şi autor", să susţină o conferinţă la Teatrul Naţional din Craiova.

"Conferinţa a avut ca temă «Statul cultural: istorie, memorie şi crize». După conferinţă, la sesiunea informală de întrebări şi răspunsuri, dorind să ilustreze transformările pe care politicile de finanţare a programelor şi evenimentelor culturale le traversează în majoritatea statelor europene, inclusiv în România, ministrul a recurs la o comparaţie între bugetul unui program de sănătate publică şi bugetul programelor Ministerului Culturii", se arăta în comunicat.

Potrivit sursei citate, "deşi nu s-a referit nici o clipă la persoane, ci doar la programe şi nivele de finanţare, comparaţia a fost cu totul nefericită, după cum nepotrivite au fost şi consideraţiile ce au însoţit-o".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conducerea PNL l-a votat pe Gigel Ştirbu pentru a fi nominalizat la Ministerul Culturii - surse.
 Vizualizări articol: 10313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Conducerea PNL l-a votat pe Gigel Ştirbu pentru a fi nominalizat la Ministerul Culturii - surse1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei