Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 261 (5468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

O nouă parte a corpului uman, descoperită de doi chirurgi belgieni

Doi chirurgi belgieni au descoperit un nou ligament în genunchiul uman, care pare să joace un rol important, mai ales în cazul pacienţilor care au suferit accidentări şi ai căror genunchi continuă "să cedeze", chiar şi după tratamentul de recuperare, informează dailymail.co.uk.

Descoperirea a fost făcută de chirurgii ortopezi Steven Claes şi Johan Bellemans, de la Spitalul Universitar din Leuven (Belgia), care au studiat în ultimii patru ani numeroase cazuri de accidentări severe la nivelul ligamentului încrucişat anterior (ACL).

Ei au studiat 41 de genunchi, pe cadavre, folosind tehnici de disecţie macroscopică, pentru a încerca să afle motivul pentru care unii pacienţi continuă să sufere deplasări ale rotulei, iar genunchii lor "cedează" în timpul activităţilor fizice.

Rupturile de ligament sunt frecvente în rândul atleţilor şi ale practicanţilor de alte sporturi, precum baschet şi fotbal.

Steven Claes şi Johan Bellemans s-au inspirat dintr-un studiu al chirurgului francez Paul Ferdinand Segon, din 1879, care a scris un articol în care sugera faptul că un ligament adiţional ar putea exista în genunchi.

Studiul savanţilor belgieni, publicat în Journal of Anatomy, arată că noul ligament, denumit ligament anterolateral (ALL), era prezent în 40 dintre cei 41 genunchi studiaţi.

Studiile ulterioare au evidenţiat că deplasările de rotulă din genunchii pacienţilor cu ruptură de ALL sunt cauzate de o vătămare a ligamentului ALL.

"Ţinând cont de structura şi de localizarea anatomică, se presupune că ALL controlează rotaţia tibială internă şi, de aceea, afectează fenomenul de pivotare a rotulei, deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga funcţionarea sa biomecanică", au spus autorii studiului.

Steven Claes şi Johan Bellemans lucrează în prezent pentru a pune la punct o nouă tehnică de chirurgie pentru a corecta accidentările de ALL, care ar putea fi disponibilă în următorii şapte ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă parte a corpului uman, descoperită de doi chirurgi belgieni.
 Vizualizări articol: 1341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O nouă parte a corpului uman, descoperită de doi chirurgi belgieni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei