Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 261 (5468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Un semn care arată cât de greu le merge românilor mintea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aduc astăzi în discuție un semn care arată cât de greu ne adaptăm noi, românii, la o situaţie nouă. Un semn aparent fără mare importanţă, dar care mi se pare cum nu se poate mai grăitor pentru inerţia noastră. Imediat vă spun despre ce este vorba.

Există zilnic dialoguri care alunecă inevitabil pe panta asta a banilor, fiindcă – ne convine sau nu ne convine - esenţa vieţii pe pământ este o fugă îndrăcită, fără oprire, după bani. Ne oprim din ea doar pe buza gropii, după ce ne plătim înmormântarea. Dacă, de exemplu, ajungem cu vorba la un anumit salariu pe care cineva îl câştigă la locul său de muncă, ni se indică nivelul: „20 de milioane de lei”. Sau „16 milioane”. Sau doar 12, pentru unul care este ceva mai ghinionist.

Alteori, vedem pe vreun amic de-al nostru îmbrăcat cu o cămaşă frumoasă tare, care ne-ar plăcea şi nouă, pentru a ne pune în valoare formele mai sculpturale sau mai puţin sculpturale. Imediat, ne interesăm cât l-a costat cămaşa pe proprietar, iar el ne lămureşte simplu: „700.000 de lei.” Sau „800.000 de lei”. Sau „un milion şi două sute de mii”.

Bineînţeles că nici băse nu are un salariu de 20 de milioane de lei, cu tot cu şpagă. Când ni se dau astfel de răspunsuri, cei în cauză socotesc în leii vechi, fiind vorba de salarii de 2.000 de lei sau de 1.400, nicidecum de 20 sau de 16 milioane. Iar cămaşa respectivă costă 70 sau 80 de lei, în nici un caz 700.000 sau 800.000 de lei. Pentru simplul motiv că banii s-au schimbat, în urma unei reforme monetare care a avut loc în urmă cu aproximativ zece ani. Subliniez, în urmă cu zece ani, nu în urmă cu zece zile.

În zece ani, românul nu s-a deprins să socotească în noile ordine de mărime a banilor. Cu toate că banii sunt folosiţi zilnic, nu din an în paşti, la cumpărat pâine, votcă sau ţigări. În zece ani! Să ne mai mire de ce durează generaţii până se schimbă mentalităţile noastre datând din Evul Mediu?

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un semn care arată cât de greu le merge românilor mintea.
 Vizualizări articol: 1321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Un semn care arată cât de greu le merge românilor mintea4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei