Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 261 (5468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Nici înjurătura nu mai e ce-a fost

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am extras câteva cuvinte mângâietoare, abundente în corespondența pe Facebook. Intră în practica polemică la zi și apar, în general, din mâzga anonimatului. Pitite după o poreclă asumată, vorbele țâșnesc otrăvite. Distihul ”Ieși afară / Javră ordinară!”, țipat sub porțile Cotrocenilor de un batalion de polițiști scoși din pepeni și din țâțâni, a fost cea mai dură și neașteptată scandare pe care am auzit-o vreodată. Era adresată lui Traian Băsescu. A fost prima oară când mi-a fost milă de el și l-am căinat. Când, prin votul lor, 8,5 milioane de alegători, din care 88 la sută au țipat în urne ”pleacă”, iar Băsescu s-a făcut că nu-i vede, nu l-am mai căinat și am înțeles că acei oameni care înjurau aveau dreptatea lor, chiar dacă săriseră calul.

Nu-mi plac insultele. Înjur și eu uneori. Înjur sub nume propriu, asumându-mi toate riscurile. Scos din pepeni, i-am trimis într-o clipă de enervare la origini pe mai marii USL, la gloria cărora am muncit neretribuit, din convingere că fac bine națiunii mele, ani de zile. Am primit deja „recompensele” pentru înjurătură și niciodată mulțumiri pentru înjurăturile pe care le-am primit eu lăudându-i pe ei ca salvatori ai națiunii. Nu-s ce speram să fie.

Nu-mi place limbajul jos. Nici în presa populară, pe care o practică orice anonim prin căi electronice și nici în presa validată de cititor. Nu-mi plac, citite din ce în ce mai des, cuvinte care desenează, poate cu anume îndreptățire, personaje, oricât de odioase ar fi, drept porci, javre, jigodii împuțite, lingători în dos și altele alese din dinastia soft, fiindcă există și unele, multe, mai ale dracului. A dispărut polemica. A dispărut pamfletul. Poți strivi, arghezian, insecta unui inamic. Dacă ai talent. Mahalaua a inundat, din păcate, politica, iar ideea cu care poți ucide un adversar, intelectual sensibil, e suplinită de o vârâre a mădularului în amigdalele lui.

Nu-s pudibond și nu mă sperie, oricât de jos ar fi el, limbajul polemic. Mă sperie în schimb sărăcia și stereotipia înjurăturii mocirloase. Eu am căpătat obișnuința de a găsi, într-un ziar cu sediul în București, în care scriu uneori, dedesubtul articolului care poate fi despre petele de pe lună sau despre Băsescu sau Ponta, textul reluat al unor măscări care-mi sunt adresate. Măscările n-au nici o legătură cu tema abordată și nu amendează posibile erori. Dar asta e meseria mea, asumată, de a sta pe scenă și de a primi, cu egală bucurie sau indiferență, aplauze sau fluierături. Dar azi nici măcar înjurătura nu mai e ce-a fost. Asist la declinul, la jalnica prăbușire a capacității noastre de-a înjura.

P.S. Un senator al României (nu un ziarist care, pe malurile Dâmboviței, nu se cuvine să fie luat în seamă) face dezvăluiri cutremurătoare despre banii negri care urmăresc, ca un roi de muște, personajul politic Băsescu. Banii negri i-au însemnat, ca o autostradă, întreaga evoluție. În orice țară normală, informații de calibrul acestora, rostite în Parlament, nu la crâșmă, ar fi produs cutremur. Tresăreau parchetele, strănuta societatea civilă, se răscula morala. La noi e liniște. România cască, deșteptată doar dacă Gina Pistol Botescu Vanda anunță că și-a pus la dispoziția altui mascul aparatul personal de făcut bani. Atunci vuiesc televiziunile, iar coafeza din fiecare român se trezește agitată de o curiozitate orgasmică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici înjurătura nu mai e ce-a fost.
 Vizualizări articol: 2457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Nici înjurătura nu mai e ce-a fost4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pffff trimis de
( 8 nov 2013, 13:14:22
treci la loc in banca ...2.... sincer, meriti cu prisosinta...pentru ridicarea in slavi a maretului USL...un citat din propriul tau articol.... ,,.. o vârâre a mădularului în amigdale...,,
2.   * trimis de
( 8 nov 2013, 17:36:26
hibrizi nesexaţi în circumscripţii postfrontale
sicofanţi ce sting feştila deM0CrAţiei cu gura
drumuri deschise de cuvinte ( şi..nici o cale )
ascensiuni metaforice ... ce colorează zgura

avem di tăti!
tornade şi declanşatori atinşi de filoxeră
stomatologi agricoli (ce pun dinţii la greblă)
cetăţeni apofatici ( opriţi la barierăhappy )
făţarnici (cu 2 feţe, fără obraz ) ce umblă
în pizza naţională ( prin presă, pe coridoare)
cunoscuţi, fireşte, pentru concupiscenţa lor
avem di tăti ! ce ne lipseşte, oare ?!happy
un fleac, cum ar fi : N-AVEM VIITOR

3.   Ca la ușa cortului trimis de
(10 nov 2013, 16:05:42
La așa titlu de editorial ți-ai merita niște înjurături de nu le poate suporta nici hârtia.Mă abțin.Sper că ceea ce gândesc acum deja ai intuit.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei