Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2011 - Anul XVI, nr. 167 (4765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şosetele murdare, o posibilă soluţie contra malariei

Mirosul neplăcut degajat de şosetele murdare ar putea eradica într-o bună zi malaria, o maladie transmisă de ţânţari, care ucide în fiecare an circa 800.000 de persoane pe plan mondial, potrivit unei echipe de cercetători cu sediul în Africa, informează AFP.

Această echipă, coordonată de medicul Fredros Okumu de la Institutul de sănătate Ifakara din Tanzania, a descoperit că mirosul picioarelor îmbrăcate în şosete murdare era cel mai bun mijloc pentru a atrage aceste insecte într-o capcană mortală.

Beneficiind de sprijinul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, această echipă a pus la punct două prototipuri de capcane odorante care atrag şi omoară ţânţarii.

"Aceste capcane atrag de patru ori mai mulţi ţânţari ca un om", a spus medicul Okumu.

Prototipurile, care au forma unor cutii, conţin şosete murdare sau obiecte sintetice care reproduc mirosul tipic neplăcut de picioare transpirate.

"Atunci când ţânţarii intră în capcană, ei simt ceva despre care cred că sunt oameni, încearcă să-i înţepe şi în loc să le sugă sângele sunt ucişi" de un insecticid sau un agent biologic, a precizat acelaşi specialist.

El speră ca peste doi ani să fie în măsură să amplaseze astfel de capcane în multe sate din Tanzania şi să testeze impactul global al acestora asupra sănătăţii localnicilor. Acest lucru va fi posibil graţie unei burse de 775.000 de dolari ce i-a fost acordată, miercuri, de Fundaţia Gates şi de ONG-ul canadian Grand Challenges.

Entomolog de formaţie, medicul Okumu a spus că a simţit nevoia de a pune la punct o nouă metodă de luptă contra ţânţarilor constatând limitele principalelor mijloace folosite în prezent, precum pânzele care protejează patul pe timpul nopţii şi spray-urile cu agenţi repulsivi.

Avantajul capcanelor ar fi, după părerea lui, că pot fi folosite în exteriorul locuinţelor şi că pot fi astfel o metodă complementară de luptă contra ţânţarilor care transmit malaria.

Potrivit cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), malaria a cauzat aproape 800.000 de morţi în 2009. Aproximativ 90% dintre aceste decese s-au înregistrat în Africa, iar 92% dintre victime au fost copii cu vârste mai mici de cinci ani.

În afara malariei, ţânţarii răspândesc şi febra dengue - o infecţie virală care afectează circa 50 de milioane de persoane în fiecare an, febra galbenă, filarioza şi virusul Nilului occidental.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şosetele murdare, o posibilă soluţie contra malariei.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şosetele murdare, o posibilă soluţie contra malariei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei