Pacienţii care au suferit infarcte ar putea să îşi îmbunătăţească şansele de supravieţuire, graţie unei vitamine ce este prezentă în marmelada din drojdie de bere, un aliment tradiţional în Marea Britanie (marmite), informează dailymail.co.uk.
O substanţă derivată din vitamina B1 accelerează procesul de refacere a ţesuturilor cardiace ce au avut de suferit de pe urma producerii unui infarct, afirmă cercetătorii britanici de la Universitatea Bristol.
Alte studii anterioare au relevat faptul că această substanţă, denumită benfotiamină, are capacitatea de a preveni atât declanşarea unor afecţiuni cardiace, cât şi a complicaţiilor generate de diabet.
În urma acestor studii, medicii consideră că administrarea unor suplimente alimentare care conţin benfotiamină ar putea deveni în viitor o practică uzuală în cadrul tratamentului contra diabetului.
Vitamina B1, cunoscută şi sub numele de tiamină, se găseşte în multe alimente obişnuite.
Printre sursele de alimente bogate în benfotiamină, altele decât marmelada din drojdie de bere, sunt ingredientul vegetal quorn, carnea de porc, laptele, brânzeturile, ouăle, fructele proaspete şi uscate şi pâinea din făină integrală.
Ambele studii au fost realizate de cercetătorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.
Savanţii britanici au administrat substanţa benfotiamină unor şoareci - unele exemplare sufereau de diabet, în timp ce altele erau sănătoase.
În concluziile acestui studiu, publicate în Journal of Molecular and Cellular Cardiology, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că acest tratament a ameliorat substanţial şansele de supravieţuire, atât în grupul de şoareci suferind de diabet, cât şi în grupul de şoareci care nu sufereau de această maladie, comparativ cu grupul de control, alcătuit din şoareci care nu au beneficiat de tratament.
Într-un studiu separat, oamenii de ştiinţă au constatat că administrarea de benfotiamină unor şoareci suferind de diabet într-o fază incipientă a încetinit substanţial şi evoluţia maladiilor cardiace.