Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 nov 2010 - Anul XV, nr. 270 (4561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tabagismul în rândul adolescenţilor ar trebui combătut prin responsabilizarea acestora

Pentru a-i împiedica pe adolescenţi să înceapă să fumeze sau pentru a-i convinge să renunţe la fumat, este nevoie de responsabilizarea acestora, precum şi de programe anti-fumat mai atractive, potrivit cercetătorilor din cadrul programului paneuropean Acces, informează AFP.

Strategia acestui program de prevenire a tabagismului la adolescenţi a fost prezentată, luni, la Viena.

Oamenii de ştiinţă, provenind din 10 ţări din UE, recomandă responsabilizarea adolescenţilor. "Obiectivul nostru nu este acela de a le spune adolescenţilor ceea ce trebuie să facă, ci acela de le oferi şansa de a lua singuri o decizie", afirmă autorii studiului.

"Dacă le spuneţi doar că fumatul este dăunător, îi marginalizaţi în societate", a declarat psihoterapeutul Sebastian Bohrn-Mena, coordonatorul unui program pentru adolescenţii austrieci, consideraţi cei mai mari fumători din UE la grupa lor de vârstă.

În Austria, 25% din totalul tinerilor în vârstă de 15 ani sunt fumători, iar acest procent ajunge la 50% în cazul tinerilor în vârstă de 17 ani.

"Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a nu mai fi «lanterna roşie» a Europei. Trebuie să ne întrebăm de ce încep tinerii să fumeze", a declarat Othmar Karas, eurodeputat conservator şi preşedinte al organizaţiei de caritate austriacă Hilfswerk.

Urmând recomandările studiului Acces, Sebastian Bohrn-Mena le-a cerut adolescenţilor austrieci nefumători să intervină pe lângă tinerii lor colegi fumători provenind din aceeaşi categorie de vârstă. Pe larg, oamenii de ştiinţă preconizează să multiplice contactele directe cu adolescenţii, în locurile pe care aceştia le frecventează (şcoli, cluburi sportive, discoteci, etc), în plus faţă de tradiţionalele campanii publicitare difuzate online sau la televiziune.

Potrivit studiului Access, programele pentru combaterea fumatului trebuie să devină mai atractive, folosind uneori chiar aceleaşi instrumente de marketing utilizate de profesioniştii din industria tabacului (bonuri de cumpărături, cadouri promoţionale, reduceri, etc).

În opinia lui Othmar Karas, nu se va putea conta în viitorul apropiat pe o interzicere totală a fumatului în spaţiile publice, la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a stimula noile iniţiative de prevenţie. "Nu cred că dispunem, în acest moment, de o majoritate de voturi pentru a impune aceste lucruri", a comentat politicianul austriac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabagismul în rândul adolescenţilor ar trebui combătut prin responsabilizarea acestora.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tabagismul în rândul adolescenţilor ar trebui combătut prin responsabilizarea acestora0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei