Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 mai 2010 - Anul XV, nr. 101 (4392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Celulele suşă, utile pentru regenerarea vaselor de sânge afectate de infarcte

Vieţile pacienţilor care au suferit infarcte ar putea fi prelungite sau chiar salvate cu ajutorul celulelor suşă, care pot fi utilizate pentru regenerarea vaselor de sânge afectate de aceste accidente coronariene, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Bristol, al căror studiu a fost publicat în revista medicală Circulation, au descoperit o nouă metodă de recoltare a celulelor şi de stimulare a creşterii unor artere noi.

Această descoperire oferă o nouă speranţă pentru cei 28.000 de pacienţi care au nevoie în fiecare an de operaţii de tip bypass în Marea Britanie.

Infarctul se produce atunci când o arteră coronariană care duce sângele oxigenat de la inimă către muşchiul inimii se blochează sau este vătămată.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că în viitorul apropiat injecţiile cu celule suşă ar putea fi folosite pentru "repararea" arterelor avariate, atât ca metodă independentă, cât şi auxiliară, împreună cu operaţiile de tip bypass.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Bristol au folosit vase de sânge rămase în urma operaţiilor de tip bypass pentru a produce celule suşă. În timpul unei astfel de intervenţii chirurgicale, o secţiune dintr-un vas de sânge al pacientului este recoltată din zona piciorului şi grefată apoi de artera coronariană avariată. Grefa este folosită pentru a abate fluxul sangvin din zona blocată sau îngustată, pentru a permite reluarea aprovizionării cu sânge a muşchiului cardiac.

"Secretul constă în faptul că medicii chirurgi taie întotdeauna din vasul sangvin din picior o secţiune mai lungă decât au nevoie, astfel încât există întotdeauna anumite «resturi»", a explicat profesorul Paolo Madeddu, coordonatorul studiului.

Medicii britanici au dorit să verifice dacă pot fi obţinute celule suşă adulte din aceste "resturi" de vene şi, spre surprinderea lor, au produs cantităţi semnificative de astfel de celule. Testele efectuate pe şoareci au relevat ulterior faptul că aceste celule stimulează creşterea unor noi vase de sânge.

În urma acestui studiu, medicii de la Universitatea Bristol au lansat un test clinic pentru a demonstra că descoperirea lor va putea să îi ajute pe pacienţi să se vindece după ce au suferit un infarct.

Maladiile cardiace reprezintă principalul factor de deces în Marea Britanie, cauzând peste 200.000 de decese în fiecare an. La fiecare şase secunde o persoană suferă un infarct, iar o treime dintre pacienţi nu supravieţuiesc până la spital.

Celulele suşă sunt celule care nu au ajuns la maturitate şi pot fi programate să îndeplinească funcţii specifice. Celulele suşă prelevate din embrioni aflaţi în primele faze de dezvoltare se pot transforma în orice fel de ţesut, însă această metodă ridică numeroase probleme de natură etică.

Celulele suşă pot fi utilizate pentru vindecarea rănilor şi a leziunilor sau chiar pentru a vindeca anumite maladii degenerative, precum maladia Alzheimer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Celulele suşă, utile pentru regenerarea vaselor de sânge afectate de infarcte.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Celulele suşă, utile pentru regenerarea vaselor de sânge afectate de infarcte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei