Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 dec 2009 - Anul XIV, nr. 303 (4289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Maladia Alzheimer ar putea împiedica declanşarea cancerului

Persoanele suferind de maladia Alzheimer ar putea fi mai puţin predispuse să se îmbolnăvească de cancer, reciproca fiind şi ea adevărată, potrivit unui studiu. "Descoperirea legăturilor dintre aceste două maladii ar putea să ne ajute să înţelegem mai bine ambele boli şi să deschidem drumul către posibile tratamente", a explicat Catherine M. Roe de la Washington University School of Medicine, din oraşul american St. Louis, într-o declaraţie semnată de asociaţia American Academy of Neurology.
Acest studiu, publicat în revista Neurology, a fost realizat pe un eşantion de 3.020 de persoane în vârstă de peste 65 de ani. Voluntarii au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de cinci ani, pentru a vedea dacă prezintă simptome de demenţă, şi pe o perioadă medie de opt ani, pentru a vedea dacă se îmbolnăvesc de cancer.
La începutul acestui studiu, 164 de persoane (5,4%) sufereau deja de maladia Alzheimer şi 522 de persoane (17,3%) erau deja diagnosticate cu cancer. În timpul studiului, 478 de persoane au prezentat simptome de demenţă şi 376 de persoane s-au îmbolnăvit de cancer.
Cercetătorii americani au remarcat că, în cazul persoanelor suferind de Alzheimer la începutul studiului, riscul îmbolnăvirii de cancer era mai mic cu 69% comparativ cu persoanele care nu prezentau simptome de Alzheimer la începutul studiului.
În cazul persoanelor caucaziene care sufereau de diverse tipuri de cancer la începutul studiului, riscul de declanşare a maladiei Alzheimer a fost mai mic cu 43% comparativ cu persoanele care nu sufereau de cancer la începutul studiului.
Aceste cifre nu se aplică însă în cazul grupurilor şi populaţiilor minoritare, pentru care medicii au observat chiar un efect opus - voluntarii care aveau cancer la începutul perioadei de monitorizare erau mai expuşi în faţa riscului de declanşare a maladiei Alzheimer. Cercetătorii consideră însă că eşantionul de voluntari provenind din diverse minorităţi, suferind de cancer la începutul studiului (29 de indivizi), este prea mic pentru ca rezultatele să fie considerate semnificative.
În total, rezultatele acestui studiu sprijină concluziile unor studii anterioare potrivit cărora cancerul şi maladiile cerebrale degenerative, precum Parkinson şi Alzheimer, ar putea avea un suport molecular comun.
Demenţa vasculară, considerată din punct de vedere al frecvenţei a doua formă care provoacă handicap după Alzheimer, este cauzată de blocarea unor vase sangvine prin cheaguri sau de alte afecţiuni care diminuează fluxul sangvin către creier. Pe baza studiului curent, doar forma degenerativă a demenţei, nu şi forma provocată de lipsa de sânge la nivelul creierului, pare să prezinte anumite efecte protective împotriva cancerului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maladia Alzheimer ar putea împiedica declanşarea cancerului.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maladia Alzheimer ar putea împiedica declanşarea cancerului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei